Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Політика arrow Діряві дахи, щербаті дороги і недовіра один до одного
Діряві дахи, щербаті дороги і недовіра один до одного Печать
Автор Газета "Город А"   
28.12.2015 г.

З чим найчастіше звертаються охтирчани до влади, про що просять депутатів і громадських активістів аби пришвидшити розв'язання своїх найболючіших проблем? З огляду на останні публічні заяви, найбільша наша біда - це діряві дахи, розбиті дороги і недовіра один до одного.

На жахливий стан дорожнього покриття поскаржилися мешканці вулиці Менжинського депутатові міськради Євгену Маслу, а той, у свою чергу, аби гроші на дорогу віднайшли у бюджеті, заявив про це на сесії. Теж про дорогу, тільки вже до дитячого садочка «Струмочок», просить депутат Віталій Колодяжний. Та ж сама біда і в інших куточках міста, рапортують народні обранці Анжела Волкова та Олександр Васильченко: ремонту прилеглих шляхів від них вимагають мешканці будинку №1, що по вулиці Гончаренка та двох багатоповерхівок по ХХ Партз'їзду.

Гарну дорогу, а не суцільне бездоріжжя хочуть мати і жителі вулиці Петровського, яка сполучає стару й нову лікарні. «2011 року було розроблено проект, люди ходять з одної лікарні в іншу лікарню, а дороги немає зовсім. Вважаю, що це першочергово. Люди звертаються уже більше 5 років. Приватному сектору ми приділяємо мало уваги. Переважно - центру», - озвучує турботи своїх виборців Наталія Масло. - Потребують ремонту міжбудинкові проїзди по Петровського, 1, 3 і 7 та  Київській, 34. До мусорки не можна підійти із-за багнюки».

По Партз'їзду, 2 та Червоноармійській, 78 треба полагодити дахи. Це новина від депутатів Олександра Васильченка та Романа Грицака. Про невдоволення виборців робою ПП «СІБ» говорить Тетяна Макарова. Їй поскаржилися мешканці будинку № 92, що по вулиці Київській. І там дах як решето...

Наведені приклади - лише невеличкі епізоди з загального контексту. Проблеми ЖКГ і доріг роками були і залишаються зараз найбільш поширеними серед звернень населення до місцевої влади. У будь-якому будинку, і на будь-якій вулиці людям знайдеться, що сказати про реальний стан речей. Але вголос говорять не всі. Одні пасивні і їх не хвилює, інші - не  бачать у цьому жодного сенсу, бо звикли покладатися тільки на власні сили і ресурси, або з досвіду знають, як виглядають чиновницькі відписки.

То ж, чи ефективно домагатися свого публічними заявами? Можливо, саме у такий спосіб і формується суспільна думка, через яку важко переступити? У всякому разі, все більше охтирчан починають обирати трибуну міської ради, як майданчик для оприлюднення своєї проблеми.

Наприклад, представниця громадської ради Наталія Панова озвучила звернення жителів Лабаторіна, Кащеева і Менделєєва, які потерпають від підтоплення городів і будинків. Просять провести роботи з відведення грунтових вод, бо власними силами впоратися не можуть.

Інша, делегована їй заява, стосується суспільно-важливої інформації - забруднення довкілля. «Страждає цілий район. Просимо вплинути на керівництво комбінату хлібопродуктів, яке допускає забруднення навколишнього середовища відходами їхнього виробництва - половою. В результаті викидів життя великої кількості людей перетворене на виживання. Машини, будівлі, земельні ділянки, дороги вкриті половою. Ми не встигаємо слідкувати за чистотою свого майна, нам ніде сушити білизну. Повітря насичене дрібнюсінькими часточками полови. Нам нічим дихати!», - проголосила Наталія Панова перед депутатами і міським головою.

В той час як люди прагнуть публічності, проявляючи суспільну активність, міський голова схильний вважати це за піар і віддає перевагу іншим способам роботи. «Ви озвучили звернення, яке спокійно могли залишити у приймальні і не озвучувати. По суті усіх ваших звернень робота уже ведеться. Досить піару!» - сказав міський голова і закликав працювати конструктивно.

За його словами, по КХП вже був депутатський запит Кіселара. Було звернення до губернатора, який приїздив сюди. «Взяті проби повітря, проведена перевірка установки, що там працює, існує домовленість з КХП про усунення порушень, встановлено строки, визначено фінансування», - запевнив міський голова. На його думку, перш ніж виходити з заявами, треба розпитати. «Питайте тільки. Ви ж не питаєте!» - підсумував Ігор Алєксєєв виступ пані Наталі.

 

Говорити варто про все і голосно

В умовах, коли витрачаєш більше, ніж заробляєш і коли твоя країна відома як світовий лідер корупції - важко говорити про довіру до влади. І одна з причин тотальної недовіри - кулуарність, утаємниченість рішень, котрі згодом виявляються неефективними і програшними для суспільства.

Говорити варто про все.

Ми живемо у країні, де ВВП на душу населення знаходиться на критичній межі неповернення, де лише 5% високотехнологічної продукції цікаві світові, а 95% - це відсталі сировинні технології з середини минулого століття, де бідність прогресує і немає вкладень у розвиток. За показниками управління - ми аутсайдери. І за таких жахливих умов, єдиною нашою конкурентною перевагою вчені називають людський капітал.

До чого це я тут? Варто більше довіряти одне одному. Відкрито говорити, називати речі своїми іменами і вміти слухати. Принаймні тут, на місцевому майданчику.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg