Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Миколаївські свята в Охтирці
Миколаївські свята в Охтирці Печать
Автор Газета "Город А"   
28.12.2015 г.

ImageМісяць грудень завершує календарний рік святами. До традиційних народних звичаїв в Охтирці підходять творчо.

17 грудня в Охтирській міській бібліотеці ніде яблуку було впасти. ВЕЧОРНИЦІ! Весело, цікаво й пізнавально. Зала уквітчана рушниками, на столах глечики, миски, куманці, горшки й горнятка. А в тих мисках - пироги, вареники, миколайчики, млинці та пляцки. А в келихах - узвар. На розвагу - пісні й приказки, гуморески й п'єси.

Любов Губенок, Валентина Яковенко, Віра Гнітій, Олександр Скиба   нагадали нам, як зазвичай проходили вечорниці і, що робили дівчата, жінки й чоловіки на Варвари, Сави й Миколая. Українські пісні виконували хористи із терцентру, акомпанував Микола Явтушенко.

Потім була міні-п'єса «Три подруги». Виконавці -  учасники драматичного гуртка «Едельвейс», сценарій Олени Полякової.

Ну і коронним номером стала сценка із українського театрального шедевру «За двома зайцями». Проня Прокоповна (Валентина Яковенко) і Голохвастов (Олександр Скиба) були неперевершені! Можна сказати - велика сцена втратила справжніх зірок. Всі були у захваті. Вечорниці вдались.

МАЙСТЕР-КЛАС У ХУДОЖНІЙ ШКОЛІ

Image18 грудня в художній школі відбувся СІМЕЙНИЙ МАЙСТЕР-КЛАС та ще й гості із Сум завітали. І дитяча майстерня перетворилася у справжній мистецький вулик, кожне відділення якого пропонує свої дива. За столиками дорослі й діти творили разом, а вчителі їм допомагали. Всіх присутніх привітала директор закладу Олена Дараган. Ведуча Яніна Тищенко знайомила гостей із традиціями дитячого творчого центру і представила всіх по черзі. Спочатку була презентація Сумського будівельного коледжу, а саме відділення архітектури та дизайну. Експозиція робіт студентів представлена по всьому периметру школи і кожен учень мав можливість подумати: « А чи не стати мені архітектором?». Сумські студенти поділились інформацією про своє навчання в коледжі, а провідний спеціаліст Олег Крівцов розповів про переваги архітектурного відділення коледжу.

Тож у художній школі було зимове свято hand-made. Це дуже популярно в Європі, а в Україні - рукоділля, взагалі, йде із сивої давнини. Тільки додається сучасна нотка. Як створити щось прекрасне своїми руками? Для цього треба знати народні традиції, додати натхнення, проявити ерудицію і пуститися в політ фантазії і тоді прості сніговички, сніжинки, котики, ялинки, листівки заблищать, зашурхотять, засміються і зацікавлять ваших друзів знайомих і незнайомих. Так було ввечері 18 грудня у художній школі. Було свято!

ПОДАРУНКИ ВІД СВЯТОГО МИКОЛАЯ

Image19 грудня в Храмі Успіння Божої Матері сталося справжнє диво. Спочатку була святкова літургія, сповіді дорослих, причастя діточок. Потім о.Андрій розповів біблійську притчу про святого Миколая, про його заслуги та діяння, закликав бути на сторожі Істини та щоб Господь Бог дав нам Єдність і Мир.  А далі... наче зі святого образу перед наші очі з'явився справжнісінький святий Миколай. Він приїхав до нас здалека з миром, спокоєм та подарунками. Малята декламували вірші й отримували смачні нагороди.

Народу в капличці зібралося, як ніколи, було багато молоді та дітей. А це значить, що буде ще більше. Життя продовжується. 

Підготувала Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg