Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Світ Сергія Жидєля
Світ Сергія Жидєля Печать
Автор Газета "Город А"   
07.12.2015 г.

ImageПро Сергія Жидєля, художника з Луганська, ми розповідали раніше. Це була історія про українського митця, який не міг залишатися в окупованому Луганську просто тому, що він українець. Сьогодні Сергій Петрович Жидєль разом зі своєю родиною живе в Охтирці. За своє життя митець де тільки не був. Він багато подорожував, бачив світ, багато пережив і багато створив. Для чого і для кого творить митець, зокрема художник? Звичайно, для  себе і для людей. Картини, на яких відображений  його світогляд, його душа, повинні побачити люди. Якомога більше людей. Без цього енергетичного обміну життя творця і його полотен неможливе.  

Нещодавно виставка картин Сергія Жидєля відкрилась у Лебединському художньому музеї. Презентація відбулась 17 листопада, виставка діятиме до Різдва, тобто до середини січня наступного року. Сергій Жидєль представив для огляду 38 своїх полотен. Це картини, які він зміг вивезти з окупованого Луганська і які створив останнім часом. На картинах краєвиди рідного міста, пейзажі Сумщини, створені під час останнього пленеру в Сумах і декілька видів Китаю, де він колись працював.

«Мені приємно що це сталося. Думаю, що за час, відведений для виставки, мешканці Лебедина і гості з інших міст зможуть побачити мої картини. Лебединський художній музей досить пристойний культурний заклад України, там зібрані шедеври мистецтва, культурне надбання Лебединщини зокрема, і України в цілому. Після ремонту відкрилася зала всесвітньовідомих художників - родини Кричевських. Дуже добре, що лебединці зуміли зберегти ці картини. Кричевські походять із Лебединщини, це наші люди, наші творці, які внесли свій вклад у розвиток мистецтва. Наша земля народила цих людей і те, що їх пам'ятають в Україні - це добре», - поділився своїми думками Сергій Петрович.

На запитання про аналогічний музей в Охтирці, митець відповідає, що художній музей в Охтирці створити зопалу - складний бюрократичний процес, а от картинну галерею - цілком реально. Митців і картин у місті предостатньо, потрібно лише знайти базове приміщення під галерею і можна рухатись далі в цьому напрямку. Все залежить від великого бажання влади, громади і митців це зробити і матимемо культурний центр. Земля охтирська багата талановитими людьми. На базі галереї можна створювати фонди, допомагати художникам в реалізації картин, запрошувати художників з інших міст.

Своїми враженнями від вернісажу Сергія Жидєля ділиться директор Лебединського художнього музею АЛЛА ІВАНІВНА ПОДВЕЗЬКО: «Враження - найпозитивніші. Найбільше те, що в його картинах відчувається професіоналізм, рука майстра.  Це акварелі, живопис, графіка. На картинах - пейзажі, натюрморти. Цікава і нова тема - Китай. Сергій Петрович представив 5 картин, на яких китайські мотиви, зокрема «Дівчина з парасолькою», краєвиди китайські і українські.

Міський голова Лебедина Олександр Баклаков вручив Сергію Жидєлю подяку від громади за його творчість і вклад у розвиток мистецтва. Я дуже рада, що наш мер завітав на презентацію. Також приїхав на відкриття і голова Сумського відділення Спілки Художників України - ІВАН ІВАНОВИЧ  ГАПОЧЕНКО. 
Наш музей вдячний охтирському художнику Сергію Степанову за знайомство із Сергієм Жиделєм і охтирській колезі Людмилі Міщенко за те, що нагадала про Жидєля».

Охтирчани також раді, що в Лебединському художньому музеї відкрилась виставка нашого художника Сергія Жидєля. А коли ж ми побачимо його картини?

У світі немає нічого неможливого, можна просто поїхати в Лебедин.

Підготувала Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg