Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Про звернення громадян
Про звернення громадян Печать
Автор Админ   
17.11.2015 г.
До Охтирської міжрайонної прокуратури продовжують надходити звернення від громадян з проханням захистити їхні права та інтереси у суді, однак прокуратура не завжди позитивно вирішує такі звернення. Ось чому виникла потреба у наданні роз’яснення, в чиїх інтересах органи прокуратури не лише можуть, а й зобов’язані вживати заходи представницького характеру.

15 липня 2015 року набрав чинності Закон України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 № 1698-VII (далі – Закон), яким повністю ліквідовано повноваження органів прокуратури України щодо здійснення нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами.

Разом з цим, у ст. 23 Закону вказаного Закону передбачено повноваження прокурорів щодо представництва інтересів громадянина або держави в суді, однак у випадку представництва інтересів громадян значно звужено категорію осіб, в на захист інтересів яких прокурор має право здійснювати ті чи інші процесуальні права (звертатися до суду з позовом (заявою, поданням); вступати у справу, порушену за позовом (заявою, поданням) іншої особи, на будь-якому етапі судового провадження; ініціювати перегляд судових рішень, у тому числі у справі, порушеній за позовом (заявою, поданням) іншої особи; брати участь у розгляді справи тощо).

Так, обов’язковою вимогою здійснення представництва в суді інтересів громадянина (громадянина України, іноземця або особи без громадянства) є недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист, що має бути обґрунтовано прокурором у порядку, передбаченому ч.4 ст. 23 Закону. З початку року Охтирською міжрайонною прокуратурою захищено інтереси 11 громадян, з яких 3 недієздатних особи та 8 неповнолітніх. Основна категорія справ – стягнення виплат по досягненню повноліття особами, позбавленими батьківського піклування, встановлення юридичних фактів та заборона відчуження майна.

Враховуючи викладене, при зверненні громадян до прокуратури із заявами про вжиття заходів представницького характеру, необхідно враховувати зміни законодавства і, окрім викладу змісту порушення, обов’язково зазначати у зв’язку з чим законні представники (батьки, опіку чи піклувальники) або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.

 

Прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури

юрист 2 класу                                                                                                                                Л. Хащина

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg