Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Твій будинок – твоя власність
Твій будинок – твоя власність Печать
Автор Анна Протасова   
30.10.2015 г.

ImageМешканцям багатоповерхівок доведеться навчитися спільно управляти будинком і нести за нього відповідальність, як за своє. Держава, з огляду на її останні кроки у сфері регулювання житлово-комунального господарства, позбувається популізму.

Темою медіа-дня, що відбувся у Харкові 22 вересня, стало обговорення актуальної державної політики у житлово-комунальному господарстві та громадських ініціатив по організації комфортного життя у багатоквартирних забудовах. Захід пройшов у рамках Проекту IFC (Група Світового банку) «Енергоефективність у житловому секторі України». Про те, за якими законами житиме ЖКГ і як ефективно діяти в умовах зростання тарифів, з журналістами Харківської, Полтавської і Сумської областей говорили посадовці, експерти та громадські активісти.

Червоною ниткою обговорення стала теза «Твій будинок - твоя власність». Без зміни психології людей у ставленні до житла, діла не буде. Настав час подивитися правді у вічі: або власники квартир беруть на себе відповідальність за свої будинки і хазяйнують так, як це робить приватний сектор, або безгосподарні споруди продовжать руйнуватися. ЖЕКи, як відомо (хоч приватні, хоч комунальні) здійснюють тільки поточні ремонти - тобто латають дірки.

Кожна нова влада бралась була до реформи ЖКГ, але діло не йшло. Ніхто не хотів ризикувати рейтингами, коли ще можливою була терапія і мала кров. Нині без хірурга вже не обійдешся - 80 % багатоквартирної забудови перебуває в незадовільному або й аварійному стані. Для модернізації 200 тисяч багатоповерхівок країни потрібно 50 млрд. дол. інвестицій. Держава цього не зробить, це неможливо, - вважають експерти. Якщо й далі залишати усе як є - багатоповерхівки, що стоять десятиліттями без капітального ремонту, просто почнуть сипатися.

Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», що набув чинності з 1 липня 2015 року, покликаний поставити сектор ЖКГ на нові рейки. Він створив механізм, за допомогою якого співвласники багатоквартирного будинку зможуть управляти спільним майном. Його головна новела - рішення приймають співвласники і вони ж несуть відповідальність за долю будинку.

«Революційного тут немає нічого, - говорить Зоя Гопцій, радник з правових питань Проекту «Енергоефективність у житловому секторі України». - Закон чітко визначив права, обов'язки, а найголовніше - відповідальність співвласників багатоквартирного будинку. До 1 липня для будь-якого рішення треба було зібрати 100 % голосів співвласників, що є нереально. У більшості сусідніх країн, які починали подібні реформи 15, 20 чи 30 років тому, дуже швидко прийшли до думки, що тільки більшістю можна приймати рішення. Отже, з 1 липня ми, як співвласники багатоквартирного будинку, маємо дійсно ефективний механізм для прийняття спільних рішень, навіть без створення ОСББ. Рішення можна приймати на зборах співвласників більшістю голосів. У людей з'явилася можливість вибирати, хто буде обслуговувати будинок, хто надаватиме послуги з утримання і управління будинком».

Зоя Гопцій не погоджується з думкою, що Закон знищує ЖЕКи. «Якщо співвласники задоволені ЖЕКом - немає жодних проблем, можна обрати управителем його. Але, якщо протягом року нікого не обрати - органи місцевого самоврядування призначать управителя, якого визначать на конкурсній основі», - пояснила вона.

Закон новий, аби він запрацював на повну силу, потрібно розробити і затвердити чималу нормативно-правову базу, над чим зараз у Кабміні і трудяться. Але й цього замало. Закон розписав механізм управління спільним майном, але він не здатен впливати на свідомість. Гасло «Твій будинок - твоя власність» для багатьох українців залишається порожнім звуком. «Квартира моя, а про будинок нехай дбає Пушкін.., або мер» - ця думка є більш популярною. Десь так, як у віршику Григорія Остера:

Все, что вне твоей квартиры:
Лестницы, подъезды, кровля,
Трубы, лифт, чердак, подвалы
И другие пустяки, -

Не заслуживают, чтобы
Ты про это даже думал.
Александр Сергеевич Пушкин
Позаботится о них.

Голова правління ОСББ «Альма-Центр» Юлія Самойлова вважає, що проблему збереження житлового фонду вирішать три кити - свідомий власник, ефективне управління і капітальний ремонт. Посилаючись на власний досвід, вона говорить про перспективність об'єднань співвласників багатоквартирних будинків і називає їх «вищим пілотажем». ОСББ «Альма-Центр» (м. Харків) діє вже 18 років і є одним із перших в Україні. «Головна наша задача, - наголошує Юлія Самойлова, - зберегти житловий фонд. Якщо житловий фонд почне руйнуватися, проблеми матимуть усі: і власники квартир, які втратять майно, і держава, бо доведеться про тих людей дбати. Тому, щодо збереження житлового фонду, між державою і  співвласниками має бути взаємна любов».

Безоплатна приватизація квартир 1992 року привела на світ силу силенну власників, які і досі не зрозуміли, що власність зобов'язує. Квартири у власність люди отримали безплатно, місця загального користування залишилися формально нічиїми і про них ніхто роками не дбав.

«За Союзу ми були квартиронаймачами у державному житловому фонді, який держава утримувала, ремонтувала і відшкодовувала 80% вартості комунальних послуг. - говорить Юлія Самойлова. - У 1992 році, приватизувавши квартиру, ми не знали скільки вона коштує. А в 1998 році вже знали - 200 доларів за 1 кв/м. 3-кімнатна квартира  у Харкові 1998 року коштувала 15тисяч $. 2002 - 5 тисяч $, потім - 120, а зараз - 60. Тобто, до 1992 року у своєму активі ми мали «о», а зараз десятки тисяч доларів. 98% населення отримали серйозні активи в доларах, які потрібно зберегти. Ось головне! Від того, в якому стані буде наш будинок, залежить і наш майбутній добробут».  

Юлія Самойлова - одна з тих, хто готував і просував Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».  Для неї прийняття закону є очікуваним, бо дає більші права і можливості для ОСББ. «За 18 років існування ОСББ, в нашому будинку виросло нове покоління, - говорить пані Юлія. - Це покоління свідомих власників». На її думку, не головне, хто саме управлятиме будинком - загальні збори співвласників, ОСББ чи фірма-управитель. Головне - це захистити свою власність.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg