Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В Охтирці заспівали на честь Петра Білинника
В Охтирці заспівали на честь Петра Білинника Печать
Автор В. Бакуліна   
20.10.2015 г.
Image12 жовтня в Охтирці  пройшов 1-й відкритий міський фестиваль-конкурс  солістів-вокалістів пам’яті П.С.Білинника.

У конкурсі, який відбувся на малій сцені міського центру культури і дозвілля, взяли участь 19 охтирчан, діти і молодь трьох вікових категорій. Молодші співаки від 6 до 12 років, середня вікова група - від 13 до 17 років, старша  - від 18. Учасники конкурсу – учні охтирських загальноосвітніх шкіл, вихованці музичної школи, керівник ДНЗ, викладач співів, перукар та настроювач музінструментів.

Голова журі – зав.вокальним відділенням, викладач вокалу Сумської ДМШ №2 РУБАН ЛАРИСА ОЛЕКСІЇВНА. Члени журі : НЕКИФОРОВА В.С. – викладач з вокалу КЗ «Тростянецька районна музична школа», БАЛАБАН А.В, - викладач з вокалу Лебединської школи мистецтв. Ініціатори і засновники нового пісенного фестивалю-конкурсу - Охтирська міська рада і міський відділ культури. Організатори нового заходу відділ культури та Охтирська ДМШ.

Умови конкурсу обов’язкові для всіх виконавців: одна українська пісня, і одна пісня з репертуару Петра Білинника.

«Нарешті це сталося. – говорить ОЛЬГА ТАРАНЕНКО, заступник із навчально-виховної роботи Охтирської ДМШ. Наш директор ОЛЕКСІЙ МИХАЙЛОВИЧ БОВА вже третій рік «виношував» цю ідею, конкурс пам’яті Петра Білинника. І сьогодні на охтирській сцені звучать пісні нашого видатного земляка».

Це був концерт УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ -  народної, патріотичної, сучасної і білинникової. І це було талановито, щиро, емоційно. Зі сцени малої зали звучали такі пісні: «Ніч яка місячна», «Місяць на небі», «Ой, ти дівчино, з горіха зерня», «Зоря вечірняя», «І така її доля», «Їхав козак за Дунай», «Хотіла б я піснею стати», «Сопілка». Звучали пісні на слова Тараса Шевченка і Лесі Українки, пісні із репертуару Петра Білинника, Володимира Івасюка, Марти Шпак, Катерини Бужинської та багатьох сучасних українських виконавців.

Але конкурс є конкурс. І поважне журі зробило свої висновки. За найоригінальніше виконання диплом одержав ЯРЕМЧУК РОМАН.

Молодша вікова категорія:

3 ступінь  – ЧЕРНЯШУК ВАСИЛЬ;
2 ст. – КІСІЛЕНКО ЕЛІНА;
1 ст. – ВОЙЧЕНКО ЄВГЕН.

Середня вікова категорія:

3 ст. –ХИЖНЯК ДАР’Я;
2 ст. – БІДАНЕЦЬ ЯНА;
1 ст. – ВІТРЕНКО АНАСТАСІЯ.

Старша вікова категорія:

3 ст. – БОГАТИР АНАСТАСІЯ;
3ст. – КІСІЛЕНКО НАТАЛЯ;
2ст. – ГОРЗЕЙ СЕРГІЙ;
1ст. –ПРИХОДЬКО ВІРА.

За участь у конкурсі дипломи одержали: ФЕДОТОВ БОГДАН, ГЕРАСИМЕНКО ТЕТЯНА, САВЧЕНКО АННА, КОВАЛЕНКО ОЛЕКСАНДР, ЛИННИК КАРИНА, ЗАБАШТА ЄГОР, ЯЩЕНКО ЮЛІЯ, ПИЛИПЕНКО АМІНА.

Нагороди вручали заввідділом культури Л.Б.Бобарикіна та голова журі Л.О. Рубан. «Кращими були всі, - підсумувала Любов Петрівна, а Лариса Олексіївна побажала нашим молодим співакам не зупинятись на цій маленькій перемозі, а досягати нових особистих вершин».

Так відбувається відродження пісні Петра Білинника, який свій талант і свій голос залишив своїм землякам.

Валерія Бакуліна

 

Довідка: ПЕТРО БІЛИННИК (1906 –1998 р.р. ) – корифей української сцени, співак, ліричний тенор, народився 14 жовтня 1906 року в місті Охтирка в сім’ї бондаря. З дитинства мав виняткові музичні здібності. Навчався в церковноприходській школі (нині школа № 11), співав у шкільному хорі. Працював на Донбасі і в Харкові, керував самодіяльним хором, навчався на музичному робітфаці в Харкові. Закінчив Харківську консерваторію. Одночасно з навчанням працював у молодіжному музично-драматичному театрі, дебютував там, як оперний співак.

З 1936 року – соліст оперної студії Великого театру (Москва);

З 1940 року – соліст Харківського оперного театру. Під час війни виступав перед воїнами, в госпіталях;

В 1942-1964 роках – соліст Київського оперного театру.

З 1954 року співпрацює із заслуженою капелою бандуристів України.

Гастролював у Росії, Албанії, Польщі, Німеччині і в інших країнах.

В 1954 році удостоєний найвищого звання - Народний артист України.

Проживав у  Києві, помер 14 жовтня 1998 року, похований на Байковому цвинтарі.

І в оперному, і в концертному виконавстві розкрились кращі сторони його таланту: манера виконання, природна невимушеність, емоційна щирість.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg