Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow «Да будет свет!» Як економити нерви і гроші
«Да будет свет!» Як економити нерви і гроші Печать
Автор А.Протасова   
28.09.2015 г.
Де ті часи, коли життя текло розмірено і звично? Зараз – не дрімай, бо кожного дня як не одна новина, так інша… Ось, наприклад, знову подорожчала електроенергія, змінюється система розрахунків. Аби надміру не витрачати ні гроші, ні нерви – спробуємо спокійно з цим ділом розібратися.

  Рекомендоване стало обов’язковим

  У відділенні банку літній чоловік намагається сплатити по квитанції за електрику. До каси черга. Дідусь не має ані мобілки, ані картки банку аби скористатися терміналом самообслуговування. Дівчата – працівниці відділення - готові допомогти старенькому і беруться оформити платіж без зволікань, але… «Але» ховається в самій платіжці. Старенький не бажає враховувати рекомендований розмір попередньої оплати, а банк начебто не може відступити від налаштувань програмного продукту. Такі квитанції абоненти отримують не вперше, але до сих пір їм вдавалося ігнорувати так звані рекомендації. Сцена в банку продемонструвала наочні зміни - те що зветься «рекомендованим», фактично стало обов’язковим.

 

Літній чоловік невдоволено бурчить і йде геть. Але платіжні перетворення збентежили не його одного. У редакції задзвенів телефон. І люди, один по одному, почали скаржитися і вимагати роз’яснень. Були й такі, що перед дзвінком ходили в Охтирську філію ПАТ «Сумиобленерго», але лишились незадоволеними відповіддю представників компанії.

 

Нам пояснили

  Звертаюся за роз’ясненнями до головного офісу ПАТ «Сумиобленерго» з питанням щодо наявності в платіжці за спожиту електроенергію графи «рекомендований розмір попередньої оплати». Яка підстава? Звідки береться і, якщо вона рекомендована, чому є фактично обов'язковою до сплати?

  Відповідь надійшла від начальника кол-центру Костянтина Червяченка. Посадовець телефоном пояснив, що нічого наднового у стосунках між споживачами і постачальниками електроенергії не сталося. Відносини між громадянами та енергопостачальною компанією регулюються «Правилами користування електричною енергією для населення», затвердженими ще 1999 року. Квитанції, що містять опцію «рекомендована ціна», запроваджені з червня місяця поточного року з метою приведення розрахунків за спожиту електричну енергію до фактичного періоду споживання, що і зазначено у платіжному документі, якщо його уважно вивчити. А рекомендований розмір – це середньозважений розрахунковий показник відповідно до обсягу електроенергії, яку споживає абонент щомісяця. За умови меншого чи більшого споживання, відбувається автоматичний перерахунок.

 

Тобто, хвилюватися не слід – ви не вносите платежів наперед, не сплачуєте більше, а відшкодовуєте лише фактично спожиту послугу відповідно до діючих тарифів.

  У телефонній розмові начальник кол-центру визнав, що для того, аби абоненти не розбивали платіж на власний розсуд, а платили одну – кінцеву суму, з банками довелося попрацювати.

  Також, К.Червяченко рекомендував для зручності користуватися сайтом компанії, де можна провести розрахунки без комісії та контролювати проходження платежів.

  За кілька хвилин по розмові на електронну адресу надійшов лист-відповідь, який подаємо у повному обсязі:

  «З метою наближення дати отримання коштів за відпущену електричну енергію населенню до дати її фактичного споживання до квитанцій, які надаються побутовим споживачам для оплати за спожиту електричну енергію, ПАТ Сумиобленерго внесло зміни, а саме добавлена комірка "Рекомендований розмір попередньої оплати за період з ___ по ____". У Вашій квитанції сума за спожиту електричну енергію вказана за 2 розрахункові періоди. В наступному оплата за електричну енергію буде проводитись відповідно до одного розрахункового періоду.

  Ви можете зареєструватися на нашому сайті та самостійно контролювати нарахування та сплаченні рахунки, залишати покази лічильника електричної енергії, а також сплачувати рахунки за спожиту електричну енергію без комісій та черг.

  Посилання на сервіс http://billing.soe.com.ua/

  З повагою, начальник кол-центру Червяченко Костянтин Олегович

  тел. 0-800-300-247 e-mail: Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script '; document.write( '' ); document.write( addy_text23018 ); document.write( '<\/a>' ); //-->\n Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script

 

Абоненти з електроплитами платять, як усі

  Як відомо, з 1 вересня відбулося збільшення тарифів на електроенергію для населення. Про тарифні зміни в енергозабезпеченні виданню «Данкор» розповів комерційний директор ПАТ «Сумиобленерго» Михайло Ільницький. За його словами, відповідно до постанови Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики і компослуг № 220 від 26 лютого 2015 року, плани підвищення тарифів на електроенергію розраховані на три роки. Перша хвиля відбулася у квітні цього року. Наступний етап розпочався у вересні. А далі щопівроку - 1 березня, 1 вересня 2016 і останній (поки що) 1 березня 2017.

  З 1 вересня вартість електроенергії зросла на 23%. «У нас тариф блоковий, складається з трьох частин, – пояснив Михайло Ільницький. - Найменший блок для міста становить: до 100 кВт/год на місяць - 45,6 копійок за 1 кВт/год, від 100 до 600 - 78,9 копійок, більше 600 - 147,9 копійок. По селу все те ж саме, але нижня межа не 100 кВт/год, а 150».

  При цьому зникли спеціальні тарифи для будинків з електроплитами. 

  Таке поняття, як електроплити, тепер відходить у минуле, – говорить Михайло Ільницький. - На даний момент немає такої категорії. З 1 вересня абоненти з електроплитами платять, як усі. Залишилася тільки така категорія, як електроопалення. Для тих, у кого електроопалення, ліміт з 1 жовтня по 29 лютого 2016 року - 3600 кВт/годину по 45,6 копійок. Якщо вище, відразу 1,479 грн. Є, звичайно винятки. Для багатодітних прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу ліміту немає, тобто тариф завжди 45,6 копійок. Така ж ціна для гуртожитків».

 Вночі прати дешевше. Спробуємо?

Як про один з шляхів до економії в «Сумиобленерго» говорять про впровадження нічного тарифу.

  Цей тариф впроваджений постановою Нацкомісії № 221, – зазначив Михайло Ільницький. - У постанові говориться, що вночі з 23.00 до 7.00 коефіцієнт оплати становить 0,5, тобто вночі споживати електроенергію в два рази дешевше. Я думаю, це може зацікавити тих, у кого є мультиварки, пральні машини, електрокотли і т.д.».

  Але для цього треба встановити спеціальний лічильник.

  «Потрібно звернутися в сервісний центр, написати заяву нам, оплатити рахунок, а потім у зручний для вас час прийдуть наші працівники і поміняють вам лічильник, запрограмують його, і ви буде платити вночі не 45 копійок, а 23», - пояснив посадовець і запевнив, що вартість такого проекту, а  це в середньому 2,5 тис. грн. - в умовах зростання тарифів швидко окупиться.

  Мешканці 12-поверхівки проти, а всі решта?

  Охтирчани, які мешкають у 12-поверхового будинку, що по вулиці Полтавській, готують їсти на електроплитах не з власної примхи, а по факту. Так дім було облаштовано. Відміна спеціального тарифу торкнулася їхніх гаманців буквально і суттєво. Варити борщ стало значно дорожче. Як економити, кожен господар вирішуватиме сам, але сказати вголос про наболіле вирішили гуртом. Активісти ініціюють звернення до міського голови, аби той (чи міська рада) передали вищим посадовцям їхні вимоги і сподівання на зменшення, на їхню думку, несправедливого тарифу. Зареєстровані подібні ініціативи – петиції про відміну драконівських тарифів і на офіційному інтернет-представництві Президента України.   Приєднуйтеся!

 

Анна Протасова

 

В тему

  Суд визнав незаконною постанову про підвищення тарифів на електроенергію

  Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконним і недійсним з моменту прийняття постанову НКРЕКУ від 26 лютого 2015 № 220 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню».

Таке рішення було прийнято 8 вересня в справі № 826/6876/15 за позовом Володимира Блащука.

 Суд задовольнив заявлені позовні вимоги частково. Постанову НКРЕКУ визнано незаконною, оскільки згідно з чинною на момент його прийняття редакцією частини 2 ст. 12 Закону «Про електроенергетику» виключні повноваження щодо встановлення тарифів на електроенергію були тільки у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). При цьому такі повноваження були надані НКРЕКУ тільки Законом № 514-VIII від 4 червня 2015 року, який набув юридичної сили 16 липня 2015.

  Також суд зазначив, що владні повноваження, надані суб'єкту саме законом, можуть бути змінені в бік зменшення або можуть бути надані іншій особі тільки законом, а не підзаконним нормативно-правовим актом.

  Таким чином, оскаржувана постанова НКРЕКУ про поетапне підвищення тарифів прийнята з перевищенням владних повноважень, встановлених законом, а саме, ч.2 ст. 12 Закону «Про електроенергетику» і ст. 3 Закону «Про природні монополії».

  Сайт "ЮРЛІГА"

 

З текстом постанови суду можна ознайомитися за посиланням
http://reyestr.court.gov.ua/Review/49988687 - єдиний державний реєстр судових рішень. Чи була постанова оскаржена в суді вищої інстанції, на момент друку газети, з’ясувати не вдалося.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg