Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Про "будівельну амністію"
Про "будівельну амністію" Печать
Автор Н.Бордулінська   
22.06.2015 г.
В Україні почала діяти так звана «будівельна амністія». Це доступний та швидкий спосіб легалізувати самочинні будівництва, якщо будівельні роботи відбувалися в період з 5 серпня 1992 по 12 березня 2011 року і не порушують державних будівельних норм щодо розміщення об’єкту.

Досить складна дозвільна система, яка існувала до 2011 року, завадила багатьом людям будувати легально. Саме для того, щоб врегулювати цю ситуацію і запроваджена будівельна амністія.

Державна архітектурно-будівельна інспекція України інформує, що згідно із Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт" від 13 січня 2015 року № 92-VIII та Порядку дії цього закону, затвердженого наказом Мінрегіону № 79 від 24.04.2015 під будівельну амністію підпадають такі об’єкти:

1. Індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди;

2. Громадські будинки І та ІІ категорій складності;

3. Будівлі і споруди сільськогосподарського призначення І і ІІ категорій складності.

Щоб узаконити самочинне будівництво житлового будинку до 300 кв. м. громадянину слід зібрати наступний пакет документів:

•  Заяву.

•  Два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкту в експлуатацію (скачати бланк документу можна на сайті ДАБІ в розділі «Бланки документів»).

•  Засвідчені у встановленому порядку копії :

- документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт;

- копію технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження).

Технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 м2 включно, а також  господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 м2 включно проводиться експертом  (інженером) з технічної інвентаризації під час їх технічної інвентаризації за результатами візуального етапу обстеження.

Фахівці БТІ  одночасно  проведуть обстеження та отримають від місцевого органу містобудування та архітектури інформацію щодо відповідності розташування об’єкта будівництва державним будівельним нормам,  і на  їх  підставі проставлять відповідну відмітку у технічному паспорті.

Для легалізації будинку площею більше 300 кв. м або іншого об’єкту слід зібрати наступний пакет документів:

1. Заяву;

2. Два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкту до експлуатації;

3. Звіт про проведення технічного обстеження об’єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації;

4. Засвідчені у встановленому порядку копії :

- документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт;

-  копію технічного паспорта.

Технічне обстеження проводиться та Звіт про проведення технічного обстеження об’єкта складається суб’єктом господарювання, який має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із Законом України «Про архітектурну діяльність» одержали відповідний кваліфікаційний сертифікат .

З даним пакетом документів слід звернутися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) в обласному центрі, який прийме документи і передасть їх до відповідної інспекції. Інспекція протягом десяти робочих днів з дати надходження до неї декларації перевіряє повноту зазначених там даних та на безоплатній основі реєструє подану декларацію. Після проведення реєстрації один примірник залишається в Інспекції,  яка її зареєструвала, а другий примірник з відміткою Інспекції через ЦНАП повертається замовнику.

Слід мати на увазі, що дані зазначені в декларації про готовність, повинні узгоджуватися з документами, які подаються разом з нею. Замовник є відповідальним за повноту та достовірність даних, зазначених у поданій ним декларації, відповідно до закону.

Реєстрація декларації про готовність об’єкта до експлуатації може бути скасована:

- у разі виявлення органом державного архітектурно-будівельного контролю недостовірних даних (встановлення факту, що на дату  реєстрації декларації інформація, яка зазначена в ній, не відповідає дійсності, та/або виявлення розбіжностей між даними, зазначеними в декларації), наведених у зареєстрованій декларації;   

- відповідно до рішення суду про скасування реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації, яке набрало законної сили.   

Після отримання у центрі надання адміністративних послуг один з примірників зареєстрованої декларації про готовність об’єкта до експлуатації, замовнику необхідно оформити право власності на нього.

Державна реєстрація права власності на новостворений житловий будинок проводиться реєстраційною службою за місцезнаходженням такого будинку.

До власників (користувачів) земельних ділянок, які відповідно до вищезазначеного Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» подали документи про прийняття в експлуатацію об’єктів, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються.  «Будівельна амністія» не передбачає сплати громадянами штрафних санкцій.

Легалізувати самобуди 1992-2011 років за спрощеною процедурою можливо  до кінця 2015 року. Усі заяви та документи, подані до 31 грудня 2015р. будуть обов’язково розглянуті.

Н. Бордулінська, головний державний інспектор Управління Держархбудінспекції у Сумській області    

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg