Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Валерія стала письменницею
Валерія стала письменницею Печать
Автор А. Протасова   
22.06.2015 г.
Про істину. Вона є, тільки не всі її бачать і знають. Бо ту істину у людей весь час хтось краде. Днями ми презентували книжку журналістки Валерії Бакуліної про Івана Багряного. Колега пише про пошуки правди, замуленої роками брехні.

Моя колега Валерія Бакуліна презентувала свою першу книжку. «Хто вкрав істину?» - журналістське дослідження, проведене з липня 2013-го по грудень 2014 року. Починалася книжка на сторінках газети «Лідер», в якій на той час ми обоє працювали. Валерія була позаштатним кореспондентом, я – редактором. Проект називався «Іван Багряний – очима сучасників». Все це було ще до Майдану і до війни… Тоді, захоплені, як я писала в анонсах «Суперпроектом», ми ще не знали і не розуміли, що буремні події, які відбудуться в країні згодом, геній Івана Багряного передбачав. Про все, чим живемо сьогодні, Іван Багряний так чи інакше вже написав. Нам залишається лише зуміти осягнути адресоване нащадкам послання. Як сказала моя добра знайома, сумська журналістка Наталя Лебідь: «У свій час перечитала Багряного до останньої палітурки. Але він незбагненний».

Отже, журналістський суперпроект. Його перші рядки побачили світ 3 липня 2013 року під заголовком «Він мав незахищену душу поета, а його й досі називають зрадником». Про свого надзвичайного родича розповідала племінниця Івана Багряного Наталія Григорівна Бєлік, яка пережила часи, коли не те що говорити, а й згадувати про письменника було небезпечно. А далі, до самої осені, практично в кожному номері анонс – проект триває. Тоді це була звичайна, повсякденна праця. Сьогодні прийшло розуміння - це було дивовижно. Редакційний колектив відкривав для себе великого земляка і закликав читачів – долучайтеся!

У проекті про Багряного говорять родичі письменника, сусіди, невідомі і відомі охтирчани, серед яких і настоятель храму Успіння Божої Матері отець Андрій Бринчак. Батюшка, між іншим, родом з міста Турки, що на Львівщині, де залишив свій слід Іван Багряний в часи Другої світової війни.

Минуло два роки. Газети, котра створила проект, вже не існує. Зате, завдяки підтримці Фундації ім.І.Багряного (США), з’явилася книжка.

Її презентація відбулася у середу 9 червня, у центральній районній бібліотеці. Як належить, автор роздавала автографи. Валеріє, ти тепер письменниця! Вітаю!

Шукайте книжку в книгарні і бібліотеках міста!

 

Анна Протасова, секретар Охтирського осередку Національної спілки журналістів України

 ImageImage

На фото:

Племінниця Івана Багряного (Лозов’ягіна) Лідія Миколаївна Хлипіна та кореспондент газети «Прапор перемоги» Сергій Яковенко на презентації книжки «Хто вкрав істину?»

 

Автор книжки Валерія Бакуліна з чоловіком Віктором

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg