Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow «АЕРОПОРТ» показували в бібліотеці
«АЕРОПОРТ» показували в бібліотеці Печать
Автор В.Бакуліна   
15.06.2015 г.
ImageВперше документальну кінострічку «Аеропорт» показали  в ефірі українських телеканалів 11 травня.3 червня «Аеропорт» дивились і обговорювали в читальному залі районної бібліотеки. 

«Аеропорт» -  це документальна кінострічка про захисників донецького аеропорту, які вистояли 242 дні важкої оборони, утримуючи цей  об’єкт, міжнародний аеропорт ім..Сергія Прокофєва.

«Аеропорт» - героїчна епопея українського духу, сильного й незламного. У стрічці задіяно 17 реальних захисників аеропорту. Головний герой фільму – полковник військ спецпризначення Олександр Требак, з позивним «Редут». Під його командуванням українські воїни стали кіборгами. «Редут» розповідає, як це йому вдалося. Герої «Аеропорту»  - воїни, волонтери, журналісти, діляться свідченнями про пережите й побачене в ті дні оборони аеропорту. Показаний один день із життя захисників. Ці дні вже ввійшли в історію. Історія відваги, надії та любові до рідної землі. Полковник «Редут» наголошує, - «воїн повинен бути не тільки тренованим, сильним, він повинен бути вмотивованим».

«КІБОРГ» - це скорочення від «кібернетичний організм», у медицині – «біологічний організм, що містить механічний або електронний компонент, у кіно й літературі – фантастична істота, термінатор, кібер-робот. Кіборг – це людина, яка має надприродні можливості. Це означення вперше з’явилось у соцмережах. Так охрестили наших воїнів самі ж росіяни.

На початку фільму виступає наш президент Петро Порошенко, говорить  про кіборгів: «Це українські герої з гарячим серцем, броньованими тілами і стальними нервами…», до слів президента  не побоюсь додати «і з чарівними голлівудськими посмішками». І це обличчя сьогоднішньої української Армії. їх ми можемо бачити у нашому місті.

СЕРГІЙ БІРКОВСЬКИЙ, лейтенант  ВЧ А0563 – один із захисників аеропорту, був там з 27 листопада по 12 грудня. Йому лишень 23 роки, родом із Вінниці, ще неодружений. І має  чарівну посмішку.  3 червня  він один із учасників перегляду й обговорення фільму в бібліотеці. Після закінчення фільму Сергій коментує побачене: «Там немає нічого прикрашеного, все правда, всередині епізоду війни.   «Редут» розповідає так як воно й було насправді. Коли ми були там – від нового аеропорту вже нічого не залишилось. 1 грудня 2014 року наші війська відійшли до старого терміналу, який за 200 метрів до нового. Спочатку було 80 бійців, а потім їх реально було 50. Допомога була, все залежало від влади. Перемир’я…»

« Чого там сидіти, як нічого не залишилось?» - так почалось обговорення. Питання прозвучало автоматично, але це і є ключова фраза, яка має відношення до всієї війни. І дуже правильно відповів на неї досвідчений військовий Володимир Гейко : «БО ЦЕ НАША ЗЕМЛЯ!».

Найтонший момент під час перегляду фільму, коли читають лист школяра невідомому солдатові, і як ці  дитячі листи були розвішені по всьому аеропорту. Уявляєте, дитячі листи оберігають, солдати знають, чого вони там сидять, і за що воюють.

На жаль, наші діти в бібліотеку не прийшли. А взагалі, обговорення пройшло емоційно, конструктивно, цікаво. Дивитись фільми разом це зовсім інше, ніж удома на дивані. Бо після перегляду є обговорення різних моментів фільму.  Сергій Бірковський  згадує : Ми завозили з собою тільки воду, сухі пайки нам давали, волонтери завозили все необхідне. Злітна смуга хороша була. Аеропорту вже немає».

Але є наша українська Армія. Перед нами сидів один із її представників. Цвіт нашої нації. І ми розуміємо, що це наші діти, які сьогодні захищають свою рідну українську землю. Ми всі повинні це усвідомити:«Це наша земля!»

Валерія Бакуліна.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg