Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Охтирська міжрайонна прокуратура радить Охтирчанам, як не стати жертвою шахраїв.
Охтирська міжрайонна прокуратура радить Охтирчанам, як не стати жертвою шахраїв. Печать
Автор Охтирська міжрайонна прокуратура   
02.06.2015 г.
Як повідомили в Охтирській міжрайонній  прокуратурі, один з найпоширеніших видів злочинів за минулий період 2015 року є шахрайство. Зокрема, це виманювання персональних банківських даних, підробка документів, зняття порчі та обмін валют.

«Ці злочини складно розкривати, адже ними займаються люди не з низькими інтелектуальними даними. Вони вигадують різні фінансові схеми, входять у довіру до громадян і отримують від них гроші незаконним шляхом. Також затягує час розслідувань те, що злочинці не обмежуються певним регіоном, а діють по всійкраїні, - розповідає прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури Григорій Кириченко.

З початку року до міліціїзвернулося 6громадян, якіпостраждаливідшахраїв та за результатами чого були відкриті кримінальні провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 КК України.

«Зловмисники телефонують до людей і представляються працівниками банку. Просять повідомити реквізити своїх карткових рахунків, а потім знімають з них заощадження.

- Також вони виманюють дані у людей, які продають щось через інтернет, під виглядом покупців. Бувають ще й такі випадки: людині надходить смс-повідомлення, що вона виграла автомобіль, і потрібно сплатити лише два відсотки вартості. У стані ейфорії жертви шахраїв переказують їм кошти». – розповідає прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури Г. Кириченко. 

Ще один поширений вид шахрайства - шахраї телефонують переважно жінкам старшого віку, представляються працівниками міліції і пропонують за певну плату звільнити від кримінальної відповідальності родичів, які начебто скоїли ДТП чи вчинили правопорушення. 

Як уберегтися  від карткових  злочинів, заступник Охтирського  міжрайонного прокурора Володимир Руденко: «В першу чергу, запам'ятайте, що шахраї можуть скористатися будь-якими персональними даними: номер картки, терміндії, код CVV, паспортні дані, дата народження і навіть дівоче прізвище матері, номер телефону, на який отримуєте смс-повідомлення про рухкоштів та одноразовіпаролі доступу. Тому потрібно постійно сумніватися, перш ніж повідомити комусь свої дані. В першу чергу телефонуйте на номер клієнтської підтримки «ПриватБанку» 3700, де можна отримати будь-яку консультацію».

Основні правила як не стати жертвою карткових злочинів: 
1. Банк ніколи не буде телефонувати клієнту для уточнення будь-яких даних! Якщо до Вас таки зателефонували та пропонують  підвищення кредитного ліміту, терміново заблокувати картку або підключити якусь послугу, краще покладіть слухавку та зверніться у найближче відділення банку або сам зателефонуйте у банк за перевіреним номером.
2. Будьте уважні при знятті готівки з картки у банкоматі. Перевірте, чи немає будь-яких підозрілих пристроїв, накладок на клавіатуру. При введені пін-коду картки прикривайте іншою рукою клавіатуру. 
3. При розрахунку карткою за товари чи послуги в торгово-сервісній мережі стежте за діями  продавця, щоб уникнути записування або запам’ятовування номеру карти та CVV-коду, який написаний на зворотньому боці. Обов’язково підтверджуйте свою покупку пін-кодом або підписом на чеку POS-терміналу банку. 
4. Для отримання коштів на картку необхідно надати партнеру лише її номер. Не потрібно жодних підтверджень про платіжність картки в терміналі чи банкоматі. Не повідомляйте нікому одноразові паролі, які приходять Вам на мобільний телефон. В жодному разі не розголошуйте термін дії картки (4 цифри біля номеру картки, наприклад 09/17), CVV-код (3 цифри на звороті картки зазвичай нанесені на полі для підпису) і пін-код, який не варто записувати на картці, або зберігати записаним в гаманці біля картки. Також не встановлюйте пін-код роком або датою вашого народження, або банальні чотири одиниці, нулі, 1234 і т.д.
5. Користуйтесь інтернет-банком тільки на офіційних сайтах. Не переходьте на сайт із повідомлень у електронній пошті, а особливо, коли вас просять змінити пароль входу. Нікому не розголошуйте паролі.

 
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg