Головна
Охтирка позитивна Печать
Автор А. Протасова   
25.05.2015 г.
Катя і Анастасія прийшли до музею разом зі своїм класом. Дівчатам експозиція сподобалася. Воно й не дивно, на честь Міжнародного дня музеїв, 18 травня в Охтирському краєзнавчому розгорнули святкову, унікальну  виставку.

На огляд відвідувачам представили колекцію старожитньої зброї, монет і паперових грошей. У хлопців особливе ставлення до арбалетів і мечів, жаль до рук їх брати не можна. Але й дівчата не пасуть задніх. Катя каже, що їй інтерес до артефактів передався від батька. І вона йому обов’язково розкаже про все, що побачила сьогодні.

«Наш 9-Б клас завжди з великою цікавістю відвідує краєзнавчий музей. – відповідає на моє питання про День музеїв керівник групи школярів, учителька місцевої школи № 1 Гармаш Людмила Олександрівна. - Екскурсії до музею відбуваються досить часто. Ми вже відвідували виставку присвячену учасникам антитерористичної операції, зустрічалися з волонтерами. А сьогодні, з нагоди святкування Всесвітнього дня музеїв, ми з великим задоволенням оглянули нову експозицію і послухали екскурсовода».

Доки одна група екскурсантів змінює іншу, розпитую у музейників про виставку. Вона справді дуже цінна.

«Виставка «Скарбниця музею», на якій представлені колекція зброї та нумізматична колекція з фондів Охтирського краєзнавчого музею присвячена Міжнародному дню музеїв, - розповідає провідний зберігач фондів Олена Бойко. - На виставці демонструються монети періоду Римської імперії, Боспорського царства, античної Греції, грошові знаки України зі столітньою історією, датовані 1918 роком та певні зразки зброї: палаші, мечі, арбалети, рушниці, обрізи, шашки різних історичних періодів».

Експозиція, попри великий до неї інтерес - короткотривала. Причина – відсутність у залах відповідних умов і обладнання.

«На жаль, наявні приміщення не дозволяють вільно, достойно і безпечно показувати найцінніші зразки, що зберігаються у фондах, - клопочеться директор музею Людмила Володимирівна Міщенко. – А маємо багато цікавих експонатів».

Не бракує у хранителів матеріальних свідків минулого і сучасних ідей. У перспективі сподіваються на нове приміщення, а найближчої суботи, 23 травня, задумали провести грандіозне свято до Дня вишиванки. Вдягніть вишиванку і приходьте до музею! Буде і цікаво, і повчально.

Триває в залах музею і виставка робіт видатного художника, яскравої особистості, ветерана війни Івана Григоровича Шаповалова. Експозицію живопису і графіки «За Україну! За землю! За волю!» було урочисто відкрито 8 травня, у День пам’яті і примирення.

Про самого художника і його творчість Людмила Володимирівна говорить з особливим емоційним піднесенням, бо в кожному полотні – часточка його душі, багатющий життєвий досвід, невичерпна любов до життя.

Анна Протасова

ImageImageImage 

на фото: директор Охтирського краєзнавчого музею Людмила Міщенко розповідає про картини Івана Григоровича Шаповалова 

ну і дівчата: Катя і Анастасія