Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Область arrow Право на здорове літо
Право на здорове літо Печать
Автор Андрій Міхєєв   
25.05.2015 г.
У школярів попереду ще трошки навчання і довгоочікувані канікули! Якими вони видадуться? Майже кожна українська родина вже рахує не гривні, а копійки. У багатьох сім’ях годувальники були мобілізовані до лав збройних сил. Отож, чи зможуть належним чином відпочити учні у літню пору?

Ситуацію коментує колишня нардеп по нашому, 162-ому виборчому округу, а нині заступник голови Сумської облдержадміністрації Ірина Валеріївна Купрейчик. Сфера її діяльності на цій посаді - медицина, освіта, культура та спорт.

Наближається літо. Чи будуть функціонувати дитячі табори в області і в Охтирці?

– Звичайно, попри складнощі з фінансуванням дитячі табори будуть відкриті вчасно.

Скільки коштів потрібно для оздоровлення юних мешканців Сумщини і що маємо в наявності?

– Якщо оцінювати фінансову складову оздоровчо-відпочинкової кампанії у порівнянні з 2014 роком, зазначу, що загальний обсяг фінансового забезпечення становив майже 40,0 млн. грн. з різних джерел, що дозволило охопити оздоровленням та відпочинком  57,4 % дітей шкільного віку Сумщини. На сьогодні в області проживає 103 591 дітей віком від 7 до 17 років, з них майже 80 000 – це діти пільгових категорій.

Загальний обсяг фінансового забезпечення поточної оздоровчої кампанії становить 17 623,748 гривень, із них: 3 757,06 гривень – кошти обласного бюджету, 9 265,632 гривень – кошти районних та місцевих бюджетів, 4 601,056 гривень – залучені кошти (кошти профспілок, підприємств, установ та організацій, батьківські кошти).

Чому не надходять гроші з соцстраху на оздоровлення дітей?

– Відповідно до Закону України від 28.12.2014 № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» з 1 січня 2015 року не передбачено фінансування оздоровчих заходів за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (в тому числі оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення), а це, фактично, третина загального обсягу фінансування оздоровчої кампанії (у 2014 році сума коштів Фонду становила 10,3 млн.грн., загальний обсяг фінансування оздоровлення – 39,2 млн.грн.)

Чи будуть охоплені путівками пільгові категорії населення?

– Так, відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів мають право оздоровлюватися саме діти визначених пільгових категорій. У поточному році кошти обласного бюджету і частково кошти місцевих бюджетів будуть спрямовані саме на придбання путівок до закладів оздоровлення та відпочинку області для дітей, які потребують особливої уваги та підтримки.

Відповідно до ст.1 та ст.24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» до переліку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, або дітей пільгових категорій належать: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, бездоглядні та безпритульні діти, діти-інваліди; діти, потерпілі від наслідків Чорнобильської  катастрофи, діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; діти з багатодітних і малозабезпечених сімей; діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на  виробництві або під час виконання службових обов'язків; діти, які перебувають на диспансерному обліку; талановиті та обдаровані діти - переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій; дитячі творчі колективи та спортивні команди, а також діти працівників агропромислового комплексу та  соціальної  сфери  села.

Підбором та направленням дітей до оздоровчих таборів займаються відповідні структурні підрозділи сім’ї, молоді, спорту, освіти і науки районних державних адміністрацій та виконавчих комітетів міських рад згідно з «Порядком підбору та направлення дітей до закладів оздоровлення та відпочинку області та України», затвердженим «Обласною програмою оздоровлення та відпочинку дітей  у 2015 році». При кожній РДА та міськвиконкомі будуть створені комісії з розподілу пільгових путівок. При вирішенні  питання  щодо першочерговості оздоровлення та відпочинку  дітей  враховується соціальний статус дитини і матеріальне становище сім'ї, у якій вона виховується, а також черговість подання батьками, чи особами, що їх замінюють заявки на оздоровлення своєї дитини.

Діти учасників АТО матимуть право на пільгову путівку?

– На сьогодні, на жаль, до переліку пільгових категорій дітей, визначеним Законом України  «Про оздоровлення та відпочинок дітей» не належать діти учасників АТО. Натомість, затверджено Розпорядження Кабінету Міністрів України № 395 від 30.03.2015, яким визначено, що місцеві державні адміністрації мають відпрацювати питання та забезпечити оздоровчо-відпочинковими послугами дітей зазначеної категорії. Ураховуючи вищевикладене, на сьогодні заплановано внесення змін до рішення Сумської обласної ради «Про Обласну програму оздоровлення та відпочинку дітей» у частині розширення переліку пільгових категорій дітей, які мають право на оздоровлення та відпочинок за рахунок бюджетних коштів, саме до категорії – діти учасників та постраждалих у наслідок АТО.

Які табори Сумщини прийматимуть дітей на відпочинок?

– Загалом у 2015 році на Сумщині заплановано відкрити 673 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, а саме:

23 позаміські (11 - приватної, 8 - комунальної та 4 заклади державної форми власності); 1 дитячий заклад санаторного типу, 593 пришкільних та профільних; 49 таборів праці та відпочинку; 8 наметових містечок. Також, працюватиме 2 обласних дитячих санаторії: «Лебедин» та «Шосткинський».

– Чи можуть охтирчани, у разі виникнення проблем, звернутись до Вас особисто за допомогою? Як це зробити?

Звичайно, я завжди приймаю всіх бажаючих у свій робочий час. Інколи мені доводиться виїжджати на зустрічі або заходи, але ви можете зателефонувати до приймальні, щоб дізнатись про мою присутність. До речі, нещодавно до мене приїздила громадська організація «Ангел охоронець» з Охтирки, тепер ми будемо співпрацювати.

Спілкувався Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg