Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Політика arrow Волонтерські справи
Волонтерські справи Печать
Автор В.Бакуліна   
22.04.2015 г.

Image

14 квітня біля Успенської церкви освячували машину, призначену для відправки в зону АТО. Підтримати патріотичну акцію прийшли небайдужі.

СОЛІДАРНІСТЬ

14 КВІТНЯ на майдані біля Успенської церкви освячували машину, призначену для відправки в зону АТО. Підтримати патріотичну акцію прийшли небайдужі охтирчани : школярі й пенсіонери, волонтери й переселенці, військові та громадські активісти з ГО «Охтирський Майдан» і «Ангел-охоронець». О.Андрій освятив машину, щоб вона довго служила нашим захисникам на Східному фронті, привітав присутніх з Великоднем, подякував благодійників, закликав усіх робити благі діла й молитися за  Україну єдину і за мир у нашій державі.

«МІСТРАЛЬ -2»

Так назвали УАЗика, що стане у нагоді нашим бійцям. Перший «Містраль» відправляли на Різдво. Цей  - на Великдень. Виходить – святковий подарунок.

 Нещодавно на війну призвали лідера ГО «Охтирський Майдан», депутата міськради ВОЛОДИМИРА ЛИСЕНКА. Він служить у 15-ому Сумському мотопіхотному батальйоні. Нам вдалось поспілкуватись із ним в телефонному режимі: «Із самого початку неоголошеної війни ми займались волонтерською діяльністю, організовували й відправляли все необхідне нашим бійцям-землякам на Схід. Тепер сам побачу, як отримують цю допомогу . Все повертається бумерангом. Те, що люди передають повинно дійти до кожного бійця. Я несу відповідальність за забезпечення солдат в їхньому побуті. Ми знаходимось на центральній базі, а все необхідне потрібно доставити на передній край, до якого 10 блок-постів. Тому – така машина, як «Містраль» вкрай необхідна. Хрести на ній для маскування. Таких машин за рік було задіяно декілька, та на війні, як на війні. Бачив п’ять, які вже непридатні , бо «вбиті», тобто розбиті, підбиті і в аварійному стані, а запчастин немає. Охтирський «Містраль-2»  поїде до хлопців, що сидять в окопах і доставить усе, що передали охтирчани.

Поряд зі мною люди, більшість яких – свідомі, які розуміють для чого вони тут, на Східному фронті. Тут немає жодного регіонала й комуніста, які стали причиною трагедії. Тут справжні українці, які відчувають себе потрібними і знають, що захищають  свою землю. З такими можна йти до перемоги і будувати нову Україну».

ВОЛОНТЕРИ Й БЛАГОДІЙНИКИ

 Ще напередодні мобілізації Володимир Іванович разом з друзями вирішили придбати машину, щоб відправити на фронт. До благої справи долучились охтирські  підприємці, Великописарівський фермер Анатолій Мороз, охтирчани Володимир Сушко, Олексій Перепелиця і Дмитро Сопітько. Машину  ремонтували й приводили до повної бойової готовності  приблизно місяць.

14 квітня опівночі «Містраль-2» вирушив в зону АТО, Поїхав не порожній і не один, туди поїхали дві машини, повністю забиті необхідними продуктами й речами. Якось люди дізнаються, що потрібна допомога. На освячення машини прийшли лідери учнівського самоврядування «ФОРТ» із школи №1. Вони вирішили забезпечити військових медикаментами,  миючими засобами й предметами особистої  гігієни.

Ті хто, долучились до благої справи: волонтери шкіл №4 і №8 вирішили почастувати бійців смачними пасками, пирогами, а до того добавили ще маскувальну сітку і святкові листівки-вітання. Працівники дитсадка «Калинка» передали домашні заготовки. Охтирський пивзавод передали бійцям питну воду й велику бочку для води. Охтирські підприємці Архипенко, Мірошниченко, Винниченко передали миючі засоби й продукти харчування. Працівники районної бібліотеки зібрали бійцям книжки і виготували маскувальну сітку. Велику допомогу організував о. Андрій, настоятель Успенської церкви. До того ж передав каску  із Майдану, яку йому рік тому подарував Володимир Лисенко. «Тепер це буде як оберіг нашим хлопцям. І знак того, що вистояли на Майдані, вистоїмо і на Сході», - зазначив о.Андрій.

 До благої справи долучилась і громада із Комишів і Хухри. Вони зібрали й передали продукти: молоко, смалець, мед, картоплю. Треба було бачити з яким завзяттям люди споряджали передачу нашим захисникам, від малого до старого. Організували збір допомоги – голова комишанської сільради Зубко, і медсестра із села Хухра – Ніна Отич.

Великодній подарунок бійцям доставляли  Володимир Гейко та Мирослава Лисенко, Олексій Перепелиця і Дмитро Сопітько. Так на двох машинах вчотирьох доїхали на передову в район Попасної. В той день з Охтирки вирушила ще одна машина з волонтерською допомогою, в район Дебальцевого поїхали хлопці із ГО «Ангел- охоронець»: Денис Голець із товаришами із м.Тростянець.

ImageImageImageImageImageImage 

ВЕЛИКОДНІ ПОДАРУНКИ БІЙЦІ ОТРИМАЛИ

 15 КВІТНЯ машини прибули в зону АТО. «Ви б бачили, з яким задоволенням хлопці отримували святкові подарунки, - ділиться враженнями Мирослава Лисенко. - паски, пироги і яйця буквально «розмели». Я переживала, що всім не дістанеться. Також були дуже раді домашній смакоті. Всього повезли багато. Але я особисто впевнилась, що потрібно знову везти.  Крім хліба насущного і військової техніки, бійці раділи й книжкам, хлібу духовному. Познайомилась там із капеланом Валерієм (українська церква). Владика Мефодій віддав на фронт  свою «Волгу», на якій тепер о.Валерій мотається на передову, бо слово Боже вкрай необхідне в тому військовому напруженні.

Коли розгружали машину, приїхали журналісти із каналу СТБ, Володимир Іванович розповів їм, як працюють охтирські волонтери і передав всім своїм землякам привіт і подяку від бійців. Я побачила побут наших бійців і зрозуміла, що потрібно продовжувати допомагати. Я побачила,  які там згуртовані наші бійці».

  ImageImageImageImage

P.S. Після освячення «Містраля-2» кореспондент спілкувалась із колегою з Переяслава-Хмельницького, присутнім на заході.  Він сказав: «Я вражений вашим патріотизмом. Раніше думав, що Сумська область – нічого особливого із себе не уявляє. Поряд російський кордон…, і не очікував, що тут люди так патріотично налаштовані. В Переяславі й досі ще немає пам’ятного знаку Небесній Сотні і Героям АТО, депутати ще й досі вирішують це питання. А ви – молодці.  В Охтирці я відкрив для себе Україну». 

Валерія Бакуліна.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg