Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow 45,3 млн грн від тарифної виручки ПАТ «СумиГАЗ» спрямує на реконструкцію та модернізацію
45,3 млн грн від тарифної виручки ПАТ «СумиГАЗ» спрямує на реконструкцію та модернізацію Печать
Автор ПАТ Сумигаз   
16.04.2015 г.
З 1 квітня НКРЕКП збільшила тарифи на транспортування природного газу на 55% та на постачання на 71%. Ці складові ціни на газ не покривають у повній мірі витрати необхідні для обслуговування газових мереж Сумщини.

 Тариф на постачання для ПАТ «Сумигаз» затверджено на рівні 89,6 грн. за 1 тис. м3 (без ПДВ), тариф на транспортування – 390,10 грн. за 1 тис. м3 (без ПДВ). Тарифи в середньому зросли на 80%, тоді як ціни на газ зросли з 1-го квітня майже на 600%.

 

За словами заступника голови правління з фінансово-економічних питань Світлани Рибальченко: «Для приведення структури тарифу у відповідність до існуючих економічних умов підприємство двічі за 2014 рік зверталось до НКРЕКП з пропозицією перегляду діючих тарифів і надавало документи, розрахунки, що підтверджували необхідність підвищення тарифів. Зміни прийняті лише у другому кварталі 2015 року та з порушенням вимог розрахункових методик. Діючий тариф менш ніж на 80% покриває заплановані витрати товариства».

 

Несвоєчасність перегляду тарифів на транспортування і постачання ставить під загрозу забезпечення безаварійного та безперебійного газопостачання в регіоні.

 

НКРЕКП у нових тарифах на транспортування та постачання врахувала лише фактор зростання вартості газу та пов’язаних з цим банківських витрат. При цьому, у нових тарифах не враховано інфляційні коливання, що призвели до збільшення у 2-3 рази цін на матеріально-технічні ресурси, пальне, необхідність нарахування індексації заробітної плати працівникам товариства. Так за 2014 рік середньомісячна заробітна плата по ПАТ «Сумигаз» становить 2693 грн., що на 45% менше від середньої заробітної плати по галузі.

 

У першу чергу фінансуються реконструкція, модернізація та технологічне оновлення газових мереж. За рахунок тарифів у 2015 році на це заплановано направити 45,3 млн. грн. тарифної виручки.

 

Залишок тарифної виручки ПАТ «Сумигаз» скеровується на виробничу діяльність і оплату праці. Зокрема, ці кошти йдуть на фінансування роботи аварійно-диспетчерських служб, служб, які щоденно контролюють роботу зовнішніх газових мереж, проведення ПТО, роботи з обліку газу, організацію роботи зі споживачами, договірної роботи, на оплату природного газу, пально-мастильних матеріалів і електроенергії за комерційними цінами тощо.

 

Тарифи на транспортування і постачання газу повинні визначатись НКРЕКП в такому розмірі, щоб забезпечити газопостачальному підприємству відшкодування обґрунтованих витрат, сплату всіх податків, обов`язкових платежів відповідно до чинного законодавства України та отримання запланованого прибутку, величина якого встановлюється НКРЕКП.

 

На своєму офіційному сайті sm.104.ua ПАТ «Сумигаз оприлюднило структуру тарифів та кінцевої ціни на природний газ для різних груп споживачів. Таким чином, засвідчуючи відкритість та прозорість діяльність товариства.

 

Довідка Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Сумигаз» займається розподілом і постачанням газу. Споживачами компанії є 379,6 тисячі сімей Сумщини, 1940 промислових споживачів, 565 бюджетних установ. Система газопостачання Сумщини - це 12 тисяч км газових мереж. Встановлено понад 288 тис. побутових лічильників газу. Річний обсяг транспортування складає близько 1 млрд. м. куб. природного газу. ПАТ «Сумигаз» забезпечує робочими місцями 2,7 тис. працівників та належить до одного із найбільших платників податків у Сумській області.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg