Головна arrow Розділи arrow Відпочинок та побут arrow Мистецький фестиваль Крутий бандура інструмент… і ще один шанс для Охтирки
Мистецький фестиваль Крутий бандура інструмент… і ще один шанс для Охтирки Печать
Автор А.Протасова   
09.04.2015 г.

Image

У суботу 4 квітня в Охтирці звучала бандура. Аби взяти участь у фестивалі-конкурсі «Під срібний дзвін бандур», до Охтирки приїхали юні бандуристи з Сумcької, Полтавської, Харківської, Київської областей, гості з Києва.

Програма фестивалю зайняла увесь день. Зранку – конференція, урочисте відкриття. Конкурсна програма, виступи і нагородження переможців – до самого вечора. У підсумку – народне мистецтво, інструментальна музика і спів, твори композиторів-класиків і хіти сучасності під небом нашого міста! Досхочу.  У конкурсній програмі взяли участь 96 юних бандуристів. Серед гостей фестивалю: голова Національної спілки кобзарів, Народний артист України Володимир Миколайович Єсипок та голова обласного відділення Національної спілки кобзарів, заслужений діяч мистецтв України Микола Григорович Мошик.

Чому квіти мають очі?  

У фільмі «Поводир» (2014), у якому йдеться про події далеких 30-х, коли система вбачала у сліпих кобзарях і лірниках загрозу для себе і знищувала їх підступно і жорстоко, звучать останні слова Кобзаря до малого поводиря: «А ти знаєш, чому квіти завжди повертаються до сонця? Бо вони також мають очі, вони знають, що світанок настане». Відома українська співачка, кримська татарка Джамала виконала у цьому фільмі головну жіночу роль. А ще у фільмі звучить її пісня «Чому квіти мають очі?» Коли слухаєш її, сльози течуть самі собою. Рани минулого сьогодні болять не з меншою силою. Бо наджорстока і підступна система, мета якої – знищення сили і волі українського народу, нікуди не зникла. Не кожен зрячий здатен ту силу побачити, щоб звільнитися від її нищівного впливу.

Провідники комуністичного терору боялися народних співців. Самих розстрілювали чи принижували, забороняючи співати, а інструменти – трощили і палили. Бандура навіть через роки не змогла надолужити втрачене, залишившись більше ознакою минулого часу, ніж живим інструментом нової доби. Фестиваль-конкурс юних бандуристів «Під срібний дзвін бандур», який відбувся в Охтирці 4 квітня дає надію, що бандура посяде в нашому житті належне їй статусне місце і буде символом не тільки трагіко-героїчного українського минулого, а стане брендом України успішної. 

Бандура – це круто

«Бандура – це круто», - кажуть хлопці з гурту«Шпилясті кобзарі» і доводять це віртуозним володінням інструментом. Гості з Києва зробили вечір фестивального дня. Їхнім виступом був заповнений антракт між програмою конкурсу і нагородження переможців. Це було феєрично! Це було круто! Юні, красиві хлопці, в умілих руках яких старожитні інструменти співають як молоді, вразили публіку сміливістю інтерпретації народної пісні, потужним звучанням, силою таланту. Жодної «шароварщини». Артистизм. Щирість. Аплодисменти – це річ така… Треба було бачити як у фойє РБК їх буквально рвали на шматки прихильниці: автографи, безкінечні фоточки напам'ять. І хлопці, треба віддати їм належне, мужньо терпіли. Посміхалися, фоткалися, писали щось на різних аркушах паперу. .. Ажіотаж навколо них не припинявся досить довго. Юні бандуристки – учасниці конкурсу, - створили навколо «Шпилястих кобзарів» щільну і стійку фан-зону. Керівниця колективу з Лохвиці тільки прихильно всміхалася, дивлячись як її вихованки одна поперед одну фотографуються з київськими бандуристами, що можуть вдарити по струнах так, аж ноги самі просяться танцювати. «Шпилясті кобзарі» - учасники шоу «Україна має талант», фіналісти програми «Хвилина слави». Керівник гурту Ярослав Джусь лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів, півфіналіст та володар призу глядацьких симпатій телешоу «Україна має талант–2». Від цієї суботи Ярослав зі своїми хлопцями – володарі і моїх особистих симпатій.

Купила диск «Шпилястих кобзарів». Слухаю. Окрема подяка Наташі Фальовій, що витягла мене на кобзарів. Маю гріх, забула про них зранку.

 

Шанувальники, переможці і плани

 

Іван Іванович Краснокутський, відомий в Охтирці знавець різьблення по дереву, не приховував свого захоплення від виступу бандуристів. Поряд із позитивним емоційним піднесенням, народний майстер жалкував: «Чому так мало серед глядачів власне охтирчан?! У залі, переважно, учасники конкурсу та їх команди. Люди змарнували можливість послухати ТАКУ музику, зауважте, безкоштовно…»

 

 

Напевно, було мало реклами. Та й чи помістилися б у невеличкому залі районного будинку культури вільні глядачі, за умови великого числа учасників конкурсу? На превеликий жаль в Охтирці проблема з приміщеннями для влаштування потужних мистецьких акцій.

 

ПЕРЕМОЖЦІ ВІДКРИТОГО ОБЛАСНОГО ФЕСТИВАЛЮ-КОНКУРСУ «ПІД СРІБНИЙ ДЗВІН БАНДУР»

 

«соліст бандурист – інструменталіст» (Молодша вікова група):

 

І місце – Берест Єгор – Зіньківська ДМШ, ІІ місце – Веретільник Ірина – Зіньківська ДМШ, ІІІ місце – Хоменко Діана - Великоолександрівська школа мистецтв і ремесел

 

«соліст бандурист – інструменталіст» (Старша вікова група ): І місце – Піюк Олеся – Спеціалізована школа І-ІІІ ст. №29, м. Суми, ІІ місце – Бичковська Єлизавета – Харківська дитяча школа мистецтв №3, ІІІ місце – Сайко Катерина – Полтавська ДМШ №2 ім. В. П. Шаповаленка

 

«соліст бандурист – співак» (Молодша вікова група ): І місце – Третяк Олександра – Зіньківська ДМШ ,ІІ місце – Шахова Ангеліна – Сумська ДМШ №1 , ІІІ місце – Сіренко Дарина – Сумська ДМШ №2 , Лісова Регіна – Охтирська ДМШ

 

«соліст бандурист – співак» (Старша вікова група ): ІІІ місце – Глущенко Карина – Спеціалізована школа І-ІІІ ст. №29, м. Суми, Старовойтова Дарина – КПСМНЗ «ДМШ №13 ім. М. Т. Коляди» м.Харків

 

«ансамблі бандуристів»: І місце – ансамбль бандуристів «Мрія» – Спеціалізована школа І-ІІІ ст. №29, м. Суми , ІІ місце – ансамбль бандуристів «Купавонька» – КПСМНЗ «ДМШ №13 ім. М.Т. Коляди», НВК ім. В. Г. Короленка для дітей з вадами зору, м. Харків, ІІІ місце – ансамбль бандуристів «Червоне намисто» – Харківська дитяча школа мистецтв №3

 

За артистичність та професійну майстерність присуджено приз глядацьких симпатій ансамблю бандуристів Лохвицької ДМШ ім. І. О. Дунаєвського.

 

Частували учасників фестивалю у музичній школі, де викладачі для гостей зварили два казани запашної каші.

 

Під завісу міський голова Ігор Алєксєєв запропонував ідею, аби фестиваль набув більших масштабів і переріс у з’їзд кобзарів.

 

Анна Протасова

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg