Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Охтирка. Вулицями міста
Охтирка. Вулицями міста Печать
Автор В. Бакуліна   
15.03.2015 г.

ImageУ 1995-1996 роках місцевий краєзнавець Олексій Сергієнко був учасником ініціативної групи по перейменуванню охтирських вулиць.

 У 2008 році він  написав історичну розвідку - книгу «Охтирка. Вулицями міста». Вийшла пізнавальна краєзнавча подорож , декілька примірників створені в бібліотечному форматі.

У 2015 році в Охтирці знову говорять про перейменування.

- Олексій Романович, як Ви думаєте, чому це питання знову актуальне?

Все дуже просто, потрібно  йти в ногу з часом, а час вносить свої корективи. Якби змінили назви вулиць у 1996-ому році, зараз би менше було клопоту з цим питанням.

- З якого приводу Ви написали свою краєзнавчу подорож по охтирським вулицям?

Я – краєзнавець за покликанням, з дитинства цікавлюсь цим питанням, зібрав багато історичного матеріалу. А поштовхом до написання книги стало те, що до мене часто зверталися школярі, вчителі і пересічні охтирчани, яких цікавило питання, чому їхня вулиця носить таку назву, або хто є хто? Діти не знали охтирських особистостей, історичних подій, з якими пов’язані назви вулиць. А їм треба було писати реферати. По рекомендації музейних і бібліотечних працівників зацікавлені звертались до мене за роз’ясненнями. Так я зрозумів, що охтирчанам, малим і дорослим цікаво, чому саме так називається їхня вулиця чи провулок.  

Моя краєзнавча подорож  познайомила охтирчан із 31 вулицею міста. Готове до друку й доповнення, в якому є відомості ще про 11 вулиць. Наразі, маю матеріали ще про 30 вулиць.

Друга хвиля зацікавленості з’явилася років два тому. Її підняв  колекціонер Ігор Горбушко, розмістивши в соцмережі світлини старої Охтирки. До мене знов почали телефонувати і запитувати, як їхня вулиця називалася раніше, в сиву давнину? І ось третя хвиля зацікавленості, яка пов’язана з нинішнім перейменуванням. Телефонують друзі, квартальні уповноважені, депутати, колеги.

- Ваша особиста думка, які вулиці-площі-провулки потрібно перейменувати в першу чергу?

Я так думаю, що площі Леніна потрібно повернути її історичну назву – Успенська. Обов’язково повернути назви головним міським магістралям – Фрунзе – Сумська, Леніна – Харківська. Змінити назви вулиць одіозних комуністичних лідерів – Менжинського, Дзержинського…Перейменувати Малинові вулиці, Братські провулки, бо їх декілька і перейменувати вулиці й провулки, що носять одну назву.

Вважаю, спланувати перейменування так, щоб назви говорили про історію нашого краю, взагалі. Для цього потрібно деяким вулицям повернути  благозвучні старовинні назви, залишити назви вулиць, які не викликають суперечок і деякі вулиці перейменувати в імена нових героїв.

У кожному самодостатньому місті є проспект. Я так думаю, що На це може претендувати вулиця Леніна чи Жовтнева.

 - А які старовинні назви можна змінити?

У моєму дослідженні є 58 старих найменувань вулиць, провулків і площ. Можна використати: Менжинського – Широка, Краснокутська, Комінтерна – Горобіївка, Дзержинського – Власівка, Кірова – Заозерна і т.д.

- А які назви вулиць чи провулків є недосконалими?

Є й такі. Наприклад, провулок Типографський. Він з давніх-давен був Друкарським, «типография» – це по-російськи. Або, пров. АВІО – що це значить?

- А ви живете по вулиці Снайпера. У вашій книзі – історія назви така, що в цій місцевості готували німецьких снайперів, знайшли останки радянського снайпери. А сьогодні слово «снайпер» нагадує криваві події і смерть. Вам не здається, що вашу вулицю теж треба перейменувати?

Так, згоден. А назвати вулицю можна Енергетична. Назва повністю відповідає даній місцевості і одночасно служить підказкою.

Перейменування це процес, а якщо воно відбудеться - перейменують, гості міста й самі охтирчани будуть плутати назви, що робити?

В деяких містах під табличками з новими назвами висять і всі старі назви даної вулиці. На головних площах нашого міста можна установити вказівники з переліком вулиць. При бажанні все можна облаштувати.

Більшість людей вважають, що питання перейменування знову не на часі…

Я знаю одне, якщо людина хоче – вона шукає можливості, якщо не хоче – шукає причини. Причин у нас багато. Можливостей – також.

Провела бесіду В. Бакуліна 

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg