Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Охтирчани увійшли у склад громадської ради області
Охтирчани увійшли у склад громадської ради області Печать
Автор ГородА   
03.03.2015 г.
Image19 лютого в м. Суми в залі Будинку рад відбулися установчі збори по формуванню нового складу громадської ради (ГР) при Сумській обласній державній адміністрації.  Ініціативна група зареєструвала 87 кандидатів у члени ГР, але на зустрічі у залі Будинку рад 19 лютого зібралось трохи менше – 76 громадських активістів з різних куточків області.

Від нашого міста учасниками зборів були: Бабич Валерій Віталійович (заступник голови Охтирської громадської організації військовослужбовців запасу та відставки та членів їх сімей «Доблесть. Мужність. Честь»), Горбушко Юрій Миколайович (член ради ГО «Історико-краєзнавчий клуб «Охтирські гусари»), Касьяненко Олег Володимирович (голова ГО «Міська спілка захисту інтересів охтирчан «Погляд»), Марков Руслан Станіславович (член ради ГО «Патріоти Охтирщини»), Міхєєв Андрій Анатолійович (кореспондент Обласної щотижневої газети «Город А»), Сопітько Інна Миколаївна (заступник Охтирська міська організація роботодавців «Діалог»), Шарай Ігор Станіславович (голова ради ГО «Охтирський авіаційно-технічний спортивний клуб «Крила»), Шевчук Людмила Олександрівна (член ГО «Футбольний клуб «Нафтовик – 2»).

Головував на зібранні заступник начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації Харченко Володимир Іванович. Захід почався з невеликим запізненням. Першим узяв слово голова Сумської ОДА Клочко Микола Олексійович.

ImageЧервоною ниткою у його виступі проводилась ідея, про те що зараз багато хто виступає від імені громади, не маючи на це жодних підстав. Тому влада покладає великі сподівання на оновлений дорадчий орган. Хоча, особисто сам губернатор, має побоювання, що громадську раду стануть використовувати певні угруповування у власних інтересах. Бо вже є випадки лобіювання інтересів. Також Микола Клочко повідомив, що він усі «ці» факти знає, а також знає, якщо дослівно: «хто у Київ їздить і воду під мене мутить… В мене інформації достатньо хто що робить, і хто що хоче…» 

 

Виступ Клочка неодноразово перебивали репліками з місця на кшталт: «Ви не помились адресою?! Тут йде засідання громадської ради!», а також претензіями щодо кадрових призначень в апараті влади. Все ж таки губернатор під кінець виступу узяв ініціативу у свої руки. Микола Олексійович побажав успіху новій громадській раді, і, навіть, попросив вибачення у всих, кого по якимось причинам не зміг прийняти, а також пообіцяв, хоч щотижня зустрічатись з представниками ГР. На цьому губернатор залишив залу.

Вдалось записати лише коротеньке бліц-інтерв’ю.

– Які сподівання Ви, як губернатор, покладаєте на новий склад громадської ради?

Клочко М.О.:

– В першу чергу, мені як голові обласної адміністрації (слово губернатор мені не до вподоби, бо тхне Російською Імперією) хочеться від громадської ради одного – ефективності! Щоб члени ради не відстоювали чиїсь приватні інтереси. Готовий зустрічатись, спілкуватись, і обов’язково прислухатись до їхньої думки. Але це повинна бути думка громади, а не окремих осіб, які діють на користь корисних інтересів.

– На Ваш погляд, краще щоб обрати у члени ГР 20, 40 осіб чи лишити усіх 87?

– Ні,ні! Хай обирають у раду скільки хочуть, головне, щоб робочий орган був не чисельний. Бо 80 чоловік у себе в кабінеті розмістити не зможу. Хай цей орган буде, припустимо, 7, 10, 11, ну 15 осіб, але не більше! Щоб ми могли сісти у кабінеті, не збираючи повний зал, та ефективно працювати.

– Вам би хотілося, щоб у керівний орган  ГР увійшли кандидати з Сумських організацій, чи, навпаки, з районів області?

– Все рівно. Нехай самі розбираються. Ось чому я, ви самі бачили, і не став промову з рекомендаціями по роботі ради виказувати. Головне, щоб люди домовились поміж собою. Я з жодною людиною перед цією конференцією спеціально не розмовляв, щоб ніхто й думки не мав, що я якусь кандидатуру лобіюю, хочу щоб когось конкретного обрали головою. Я готовий до діалогу з будь-ким, кого демократичним шляхом обере зібрання.

– Чи дійсно Ви будете дослухатися до рекомендацій ГР?

– Звісно так! Я завжди прислухався до громади, але… Коли припустимо є чотири-п’ять організацій, і кожна з них несе свою документацію, свою пропозицію… а це зазвичай стосується здебільш кадрових питань: «Признач цього… Цього прибери…»

Я знаю набагато більш інформації, ніж вони сподіваються… Хто до кого, та з чим приїжджав, хто та чиї інтереси, після таких зустрічей, лобіює. Тому і кажу їм, що розказувати мені казки не треба! От коли громада об’єднається, коли напрацює єдину думку, чи хоча б думку більшості громадських організацій, тоді і буде набагато легше владі. Бо одна справа коли «наша думка» – думка однієї маленької громадської організації, а зовсім інша – коли це спільна думка більшості громадських організацій. Тільки тоді можлива серйозна  розмова.

– Під час виступу Ви затронули кадрові питання. Чи очікувати нових призначень, в т.ч. на посаду заступника голови ОДА?

– Очікувати найближчим часом. Протягом двох-трьох тижнів питання буде вирішено остаточно.

 Після того, як Клочко М.О. залишив приміщення громадські активісти обговорили чисельний склад ГР. Шляхом голосування вирішили залишити усіх бажаючих – тобто 87 осіб. Також було вирішено дозволяти доповнювати ГР новими членами у робочому порядку. З цим важливими питаннями зібрання справилося доволі швидко, але зате спіткнулася на простому. Зі складу нової ГР потрібна було обрати робочу групу, для підготовки наступного засідання на якому буде обраний Голова та Президіум ГР. Чомусь саме у цьому питанні активісти ніяк не дійшли консенсусу, хоча питання суто технічне.

Наразі відомо щонайменше два кандидата, що претендують на перемогу. Це засновник Сумської обласної асоціації ОСББ «Наш дім» Шапошнік В’ячеслав Іванович та голова Сумського обласного об’єднання вільних профспілок «Громадський контроль» Ткаченко Олександр Володимирович. Делегатами від Охтирки у робочу групу 24 лютого направлені Бабич В.В., Марков Р.С. та Шарай І.С. Наступне засідання ради пройде у період з 11 по 13 березня. Тоді і вирішиться, хто очолить громадську раду при Сумській ОДА.

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg