Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow ПАТ «Сумигаз» проводить щорічний перерахунок вартості газу, за підсумками споживання в 2014 році
ПАТ «Сумигаз» проводить щорічний перерахунок вартості газу, за підсумками споживання в 2014 році Печать
Автор Админ   
26.12.2014 г.

ПАТ «Сумигаз» здійснить перерахунок вартості природного газу для споживачів, які мають встановлений лічильник та використовують газ для опалення. Залежно від обсягу газу, спожитого впродовж 2014 року, визначиться ціна кубометра на наступний рік. Це дозволить менше сплачувати за блакитне паливо споживачам Сумщини, які впродовж року споживали його економніше.

Відповідно до чинного законодавства України діє диференційована система оплати за газ. Щороку проводиться перерахунок вартості спожитого газу за минулий рік. Ціна газу та методика перерахунку регулюються державою і ПАТ «Сумигаз» повинно чітко дотримуватись вимог законодавства.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) встановлено 4 категорії споживання природного газу. Відповідно до них і визначається вартість блакитного палива для тих, хто має встановлений лічильник. Адже, у кожної із категорій своя ціна за одиницю об’єму палива, яка залежить від обсягів газу спожитого впродовж року.

«Перерахунок вартості природного газу станом на 1 січня 2015 року, передусім важливий для категорії споживачів, які ощадливо ним користуються, проводять енергозберігаючі заходи. Натомість, для тих, хто впродовж року споживав багато газу, можливим є перехід до категорії з більшою ціною» - зазначає заступник голови з постачання та обліку газу ПАТ «Сумигаз» Станіслав Коваленко.

Перехід з однієї категорії в іншу має двосторонній рух – одні споживачі переходять у вищу категорію, інші в нижчу. У разі переведення до нижчої цінової категорії різниця у вартості газу залишається на особистому рахунку споживача. Вона буде зарахована в рахунок майбутніх платежів. Якщо ж перехід відбувся до вищої цінової категорії, то споживачу необхідно сплатити різницю вартості газу протягом трьох місяців з дати здійснення перерахунку.

Зауважимо, що споживач має право на перерахунок цінової категорії вже через півроку, станом на 1 липня. Для цього йому необхідно завчасно подати відповідну заяву до газового господарства за місцем проживання. І якщо споживання природного разу за 6 місяців 2015 року буде в межах 60% норми першої категорії, тобто 1,5 тисячі кубометрів, споживачу буде здійснений перерахунок і ціна буде знижена.

Враховуючи те, що листопад і перша половина грудня були відносно теплими, це сприяло значній економії газу. Тому в споживачів, які використовують газ для обігріву приміщень, є всі шанси залишитися в першій категорії або навіть перейти з другої в першу.

Щоб забезпечити своєчасне занесення даних до бази і проведення коректних розрахунків, в грудні і січні контролери проведуть зняття контрольних показань приладів обліку газу.

Вартість природного газу, який реалізують споживачам Сумщини можна переглядати на офіційному сайті ПАТ «Сумигаз» –sm.104.ua.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg