Головна
Не плутати призов з мобілізацією радить заступник військового комісара Сергій Фурса Печать
Автор ГородА   
08.10.2014 г.

Увесь керівний склад Охтирщини - цивільний і військовий - вийшов минулого тижня на люди, аби детально розповісти про особливий стан, який переживають місто і район під час неоголошеної війни Росії проти України.

На даний час указу про четверту хвилю мобілізації немає, дай Бог, аби й не було, а новобранці, призвані на строкову службу, в зону бойових дій не потраплять. Це слова заступника військового комісара Охтирсько-Великописарівського об’єднаного військомату Сергія Фурси, сказані ним 24 вересня. А наступного дня на сайті глави держави з’явився текст Указу № 744/2014, який нормативно закріпив гарантії для молодих солдатів: «вжити… заходів щодо унеможливлення залучення військовослужбовців строкової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях».

У прес-конференції, що відбулася в Охтирській райдержадміністрації у середу 24 вересня, брали участь: голова району Сергій Гавриленко; міський голова Ігор Алєксєєв; представники військового комісаріату Сергій Фурса та Юрій Сердюк; виконуючий обов’язки заступника командира інженерного полку Роман Кізєлєв; командир самооборони Ігор Шарай. Мова йшла про результати мобілізації та осінній призов; про підготовку до територіальної оборони; про підтримку військовослужбовців, що перебувають у зоні АТО та соціальний захист їхніх сімей. Слухали виступи відповідальних осіб журналісти місцевих ЗМІ та представники громадських організацій, що зайняті волонтерською допомогою військовикам.

Сергій Фурса про мобілізацію, загиблих і полонених

Перший етап часткової мобілізації почався 17 березня і закінчився 2 травня. Другий етап тривав з 6 травня по 20 червня. І третій, найважчій етап – з 28 липня по 6 вересня. Звільнено від мобілізації: за сімейними обставинами - 8 чоловік, за станом здоров’я – 1, за службову невідповідність - 2.

На жаль, є втрати. З Охтирки і Охтирського району загинуло шість чоловік, з яких двоє були призвані за мобілізацією: це Вадим Кутовий і Олексій Вербицький.

З полону визволено мешканця села Бугрувате, призваного за мобілізацією. Він – снайпер. Зараз перебуває у шпиталі в м. Харків, вирішується питання про направлення його на реабілітацію. Перебуваючи у тритижневому полоні, патріот зазнав фізичних катувань і психологічного пресингу, але не зламався. Має батька, якому 74 роки.

Статус учасника бойових дій бійці АТО отримають по завершенні місії

Військовий комісаріат не встановлює статусу учасника бойових дій, – пояснив Сергій Фурса. - Порядок надання статусу визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення». Рішення про надання статусу учасника бойових дій прийматимуть міжвідомчі комісії на підставі документів і у спосіб, визначений цією Постановою після завершення виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Підставою для надання статусу учасника бойових дій є довідка, яку видає військова частина, і перші довідки вже почали надходити до військомату.

«Термін «мобілізація» прошу не вживати»

В Україні відновлено призов на строкову військову службу. Повістки отримають молоді люди віком від 18 до 25 років, у яких немає звільнення або відстрочки від призову на строкову військову службу. Осінній призов проходить з 1 жовтня по листопад цього року. Термін «мобілізація» прошу не вживати, – наголошує заступник військового комісара. - Її зараз немає, дай Бог, щоб і не було. Хлопці, які призиваються на строкову військову службу до участі в АТО залучатися не будуть, доки не укладуть контракт. А контракт укладається на добровільних засадах. Мета призову – підсилити і доукомплектувати військові частини, які дислокуються на тих територіях, де бойові дії не проходять.

Армія потребує артилеристів, танкістів, зенітників.

Роман Кізєлєв: бракує теплої білизни, носків, гумових чобіт, водонепроникного одягу

Інженерний полк на зібранні представляв в.о. заступника командира Роман Кізєлєв. Старші командири – в зоні АТО. Про забезпечення військовиків каже, що бракує теплої білизни, носків, гумових чобіт, водонепроникного одягу. Його ствердження, що бронежилетами бійці забезпечені, викликало обурення у залі. Бо волонтери щойно повернулися з місць дислокації наших хлопців і бачили там абсолютно протилежне. Дивує волонтерів і той факт, що офіцери уникають говорити правду про потреби бійців.

- Телефонуємо офіцерам: «Що потрібно»?

- У нас все є, нічого нетреба, - кажуть.

- Телефонуємо солдатам  і чуємо:  «У нас нічого немає!»

Говоріть правду! Є бажання допомогти, але немає інформації про потреби.

Мета наша одна, але бракує співпраці і розуміння. Хотіли би бачити тут заступника командира Скорика, який казав, що жодного бійця без бронежилета в АТО не направить.

Люди, що знаходяться в базовому таборі – без бронежилетів, - визнає Кізєлєв. – Але ті, що на виконанні завдання – у бронежилетах.

На захист військового командира стають решта спікерів. На їхнє переконання «стрілочника» знайти легко, тільки це не вирішує проблеми. Бронежилети є, але вони другого класу, що фактично означає їхню непридатність для використання у бойових умовах. «Мабуть тому ви їх і не побачили,» - відповідає на питання волонтерів Алєксєєв. Міський голова знає, що інформація про потреби бійців на гору передається.

А «на горі», до речі, вже встигли відрапортували про готовність війська до холодів.

«До 10 жовтня 2014 року з урахуванням наявного майна та нових поставок 100% військовослужбовців будуть забезпечені «по зимі», - сказав 25 вересня заступник Міністра оборони Олександр Ліщинський на брифінгу в інформаційному агентстві «Укрінформ».

На перешкоді достатньої допомоги сім’ям бійців  – малі бюджети

Міський голова Ігор Алєксєєв і голова РДА Сергій Гавриленко говорили про справи не фронту, а тилу. Про малі бюджети, що не дозволяють допомагати сім’ям військових так, як того хотілося б, про організацію цивільної і територіальної оборони, до якої долучається достатня кількість добровольців.

Сергій Гавриленко:  Підтримали ініціативу купити для інженерного полку тепловізор. Звернулися до обласної ради про виділення допомоги сім’ям загиблих, збираємо інформацію про потреби родин мобілізованих. Готуємося до складної зими, тому для багатьох важливим є паливо. Щодо відшкодування комунальних витрат, то бюджет дуже слабенький і не дає великих шансів, але і в цьому напрямку робота ведеться.

Ігор Алєксєєв: До міської ради надійшли перші заяви від військовослужбовців про виділення земельних ділянок і вони опрацьовуються. Сім’ї загиблих воїнів поставлені на квартирний облік для позачергового отримання житла. Маленькі діти, що виховуються у цих сім’ях, влаштовані у дошкільні заклади і забезпечені безкоштовним харчуванням, рішенням міської ради для них визначена щомісячна стипендія у розмірі 500 грн.

Третина підприємств, що надають комунальні послуги, готова піти на певні пільги для сімей бійців АТО без підтвердження статусу учасника бойових дій і без компенсації з бюджету. Багато звернень про забезпечення дровами, але у розпорядженні міста є лише деревина з того, що прибирається з вулиць, а це, переважно, тополі.

Що стосується цивільної оборони, наразі першочергова увага – закладам освіти. У процесі інспектування захисних споруд задіяний громадський активіст Микола Чупаков, який нещодавно повернувся із зони АТО.

Створюється система територіальної оборони

На випадок відкритої збройної агресії при військоматі формуються загони самооборони. Командир першого загону Ігор Шарай вбачає значення добровольчих формувань і в тому, щоб «хтось на нашій території не підняв якийсь прапор, назвавши його «Охтирська народна республіка» чи  «Писарівська народна республіка». Уживши відоме слово з популярного народного хіта, Шарай перейшов на російську мову, аби, як він сказав, його могли зрозуміти і по той бік кордону.

В батальоны записываются патриотически настроенные люди как с опытом военной службы, так и без него. Их возраст - от 20 до 70 лет. Они говорят, мы будем защищать свою землю. Будет оружие - хорошо, не будет – без оружия перегрызем глотку каждому захватчику, но не пустим их в наш дом.

Не дожидаясь распоряжения генерального штаба, мы начали обучение наших добровольцев. Определяемся по форме одежды, по размещению. Отрабатываем некоторые элементы тактических действий. Планируем по договоренности с местной властью на усиление милиции дополнительное патрулирование улиц, начали отстраивать блокпосты для круглосуточного дежурства. Наша задача – показать, что мы есть и не допустим того хаоса, того ужаса, что творится сейчас на востоке.

Сергій Фурса уточнює поняття, аби люди не плутали. Загони оборони – формування добровольців, окрім них на базі військомату створена рота територіальної оборони, це окремий підрозділ, до якого входять резервісти і контрактники – офіцери і сержанти цієї роти підписали контракт з військовим комісаром і фактично є військовослужбовцями, що стають до виконання завдання за першої потреби.Шукаю телефони гарячих ліній!

Розмова про оборону, загрози і виклики особливого, а фактично військового часу була тривалою. Піднімалося й питання інформування населення. Куди звертатися, в разі чого? Відповідальні особи вважають, що вони людей інформують, бо на офіційних сайтах установ і телефони є, і адреси, і прізвища. Але переважно люди таки не знають, про що й засвідчило моє невеличке опитування серед охтирчан по завершенні прес-конференції.

Вважаю, що для Охтирки був би корисним досвід населених пунктів Львівської області, де в людних місцях (коло церкви, наприклад) висять яскраві оголошення з номерами телефонів і прізвищами людей, відповідальними за певні ділянки роботи. Як-то – самооборона – номер телефону, прізвище; громадська безпека – номер телефону прізвище і так далі…  

Якщо ми справді разом, і справді за одно, то чи варто утаємничуватися від громади? Адже разом ми сила. Чи не так? Адже тільки сильний може перемогти!

А в нас, якщо пройтися містом, виявиться, що найпоширеніша і найдоступніша інформація – це, де взяти кредит готівкою. А чи найпотрібніша вона сьогодні? Сумніваюся.

Анна Протасова

P.S.Актуальну інформацію щодо соціального та правового захисту осіб, які беруть участь в антитерористичній операції можна знайти на сайті Міністерства оборони http://www.mil.gov.ua/

БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ВІЙСКОВОСЛУЖБОВЦЯМ АТО ТА ЇХ СІМ'ЯМ - http://www.freelawyer.ua/fond

 

����������� 

 
#1 пшн 11.11.2014 16:04
по АХТЫРКЕ МНОГО УЧАСТКОВ НЕ ЗАСТРОЕННЫХ СДЕЛАЙТЕ РЕВИЗИЮ И ДАЙТЕ УЧ АТО