Головна
Операція "Мак-2014" набирає обертів Печать
Автор Газета "Город А"   
27.07.2014 г.

ImageУ період з 20.05.2014 р. по 26.09.2014 р. в Охтирському районі про­водяться оперативно-профілак­тичні заходи під умовною на­звою "Мак 2014". Співробітники Охтирської міліції активізували свою діяльність у даному на­прямку та в результаті маємо значні показники роботи.

В Охтирському районі, як і по всій території України, з травня по вересень співробітники міліції ведуть посилену боротьбу з нелегальними посівами нарковмісних рослин.

"Ця спеціальна операція "Мак" проводиться щорічно у весняно-літній період, коли "наркоаграрії" займаються посівом та вирощу­ванням своїх культур", - повідо­мляє заступник начальника Охтирського міськвідділу Руслан Кладько.

Основні сили міліції направлені на виявлення та знешкодження нелегальних посівів маку та коноплі,перекриття каналів надходження наркосировини, встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які займаються незаконни­ми операціями із наркотичними засобами. Також правоохоронці Охтирщини здійснюють активну роботу щодо недопущення фактів незаконного вживання та розповсюдження наркотичних засобів.

З початку проведення опе­рації "Мак-2014" було виявлено три факти, пов'язані з незакон­ним посівом та вирощуванням рослин коноплі, та один факт що­до незаконного посіву та виро­щування маку.

Так в ході проведення опера­тивно-профілактичних заходів в місті Охтирка співробітниками міліції у гр-ки М. було виявлено та вилучено 45 рослин коноплі, згодом під час обшуку господарства гр-ки П. виявлено та вилуче­но 34 кущі рослин коноплі. У рай­оні також проводилися вищевка­зані заходи, в результаті яких у гр-ки Б.виявлено та вилучено 110 кущів рослин коноплі та у гр-ки В. було виявлено та вилучено 285 рослин снодійного маку. За даними фактами відкриті кримінальні провадження за ст.310 КК України (Незаконний, посів та вирощування рослин маку та коноплі).

Значну увагу співробітники міліції по боротьбі з незаконним обігом наркотиків приділяють проведенню профілактичної ро­боти серед населення, надаючи роз'яснення законодавства Ук­раїни в сфері заборони посівів маку та коноплі на приватних зе­мельних ділянках.

Нагадуємо, що подібні пору­шення вимог законодавства в нашій державі тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Так згідно ст.310КК України не­законний посів або вирощуван­ня снотворного маку (в кількості від100 до 500 рослин) чи коно­пель (в кількості від 10 до 50 рослин) передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподат­ковуваних мінімумів доходів гро­мадян або арешт на строк до ше­сти місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. А вразі незаконного посіву або вирощу­вання снотворного маку (в кількості 500 рослин і більше) чи конопель (в кількості 50 рослин і більше)передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Шановні жителі м.Ох­тирка та Охтирського району! Звер­таємося до вас з проханням, як­що вам відомі факти незаконних посівів маку чи коноплі, повідом­те в міліцію за телефоном 102. СЗГ Охтирського МВ УМВС