Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Тарифи - вище неба, заробітки – нижче плінтуса
Тарифи - вище неба, заробітки – нижче плінтуса Печать
Автор Газета "Город А"   
09.07.2014 г.

З брифінгом до журналістів вийш­ли представники підприємств - по­стачальників теп­ла і води,аби медіа розповіли громаді про нову тарифну політику держави. Ресурси дорожчають, ціна послуг росте до економічно ви­правданої, грома­дянам слід готува­тися до непростої, недешевої зими та вчитися економи­ти.

У четвер, 26 червня у залі засідань міської ради заступник міського голови Гри­горій Юрко зібрав жур­налістів та представників підприємств, що подають в домівки охтирчан тепло і во­ду. Тема брифінгу - об'єктив­не інформування громади про актуальні зміни в галузі житлово-комунального гос­подарства, що тягнуть за со­бою нові підходи до роботи комплексу ЖКГ та нову та­рифну політику. Змін чимало, вони стосуються як самих підприємств, так і спожи­вачів. Проте, останні вже знають головне - платити до­ведеться більше, значно більше. Деталі в тому, скільки?

Тепло

Місяць опалювального се­зону для моєї трикімнатної квартири на восьмому по­версі коштуватиме 632 грн. 64 коп, тобто на 163 грн до­рожче, ніж дотепер. З 7,49 грн тариф на тепло зростає до 10,09 грн за 1 метр квад­ратний помешкання. І це са­ме той випадок, коли сіпати­ся пізно. Як кажуть, хоч сядь та плач, хоч стоячи реви. Твоя батарея на загальному стояку, на ній не зекономиш.

Зауважте, моя багатопо­верхівка не оснащена  лічильником теплової енергії, якщо у вас такий є, ви рахуєте свої зимові витра­ти за іншим принципом. Для вас і тариф інший - 376,59 грн/Гкал.

За гарячу воду з наступно­го місяця я платитиму, вихо­дячи з розрахунку - 27,85 грн за 1 метр кубічний, бо у ванній кімнаті маю змійовик для сушіння рушників. Ті, хто такого сантехнічного блага не мають, заплатять менше -26,23 грн/м.куб. Це за умо­ви, якщо у квартирі встанов­лено прилад обліку - лічиль­ник. Якщо ви лічильника і досі не встановили, для вас тариф наступний - 89, 40 грн з одного мешканця за наяв­ності сушилки, і за її відсут­ності - 84,70 грн. Отакий за­проваджується диференційо­ваний підхід.

Перший заступник дирек­тора Охтирської філії TOB "Брок-Енергія" Олексій Щер­бина пояснює: "Некоректно говорити, що "Брок-Енергія" чи "Водоторгприлад" підніма­ють тарифи. Тарифи встановлює державний орган - Національна комісія, що здійснює державне регулю­вання у сфері комунальних послуг. Тарифи змінюються за Постановою Національної комісії. Вони відповідатимуть собівартості послуги. До сих пір споживачі відшкодовува­ли 70% витрат".

Олексій Щербина говорить про те, що суттєвих змін За­знає і схема відносин між ви­робником послуги і спожива­чем. "Брок-Енегія" купувати­ме холодну воду у "Водоторгприладу" (чого не було раніше), грітиме і продаватиме її споживачеві. Відповідно прилади обліку гарячої води, встановлені в наших квартирах, цікавити­муть підприємство предмет­но. На нього покладається обов'язок повірки лічиль­ників, встановлення, демон­тажу, ремонту.

Вже зараз тепловики за­прошують абонентів надати їм первинні документи на прилади обліку:акти, паспор­ти. Олексій Щербина обіцяє, старатимуться мінімізувати незручності для людей "не принесуть паспорти, пришле­мо контролера, немає оригіналів -братимемо інформацію в електронному вигляді у "Водоторгприладу".

... І ще,мешканці приват­ного сектору втрачають мож­ливість платити за тепло виходячи з квадрату­ри, кожен приват­ний будинок, що опалюється від "ТЕЦ" має бути ос­нащений прила­дом обліку тепло­вої енергії або ж застосовувати­меться спеціаль­ний розрахунок. Олексій Щербина каже, що цій кате­горії абонентів направлені відповідні листи з роз'ясненнями. Але з усього вид­но, що приватни­кам краще шукати альтернативні джерела тепла, грітися цент­ралізовано буде економічно не­вигідно.

Вода

Скасовано по­няття "категорія споживача". За­проваджується єдиний тариф для усіх: населення, бюджет­ної сфери, виробництва. Тоб­то, що я в хаті, що виробник на підприємстві - платитимемо за куб води однаково. А саме - 6,49 грн, що становить понад 80% зростання. Так са­мо і з водовідведенням. Та­риф складає 6,92 грн, що на 90% перевищує попередню Ціну.

Отже, якщо я наступного місяця, розхлюпаю 6 кубів холодної води, як це зробила у червні, то сплачу на рахун­ки "Водоторгприладу" та його дочірнього підприємства 80 грн. 46 коп.

Суттєва відмінність нових тарифів ще й утому, що в них є інвестиційна складова. Тоб­то, якщо всі споживачі будуть своєчасно сплачувати за квитанціями, підприємство не матиме права вдаватися до відмовок, типу "немає грошей на ремонт і віднов­лення".Та все ж проблеми будуть, бо за словами дирек­тора ДП "Водоочистка" TOB "Водоторгприлад" Олексія Шейка, підприємство за но­вим порядком має на вході в кожен багатоповерховий бу­динок встановити загальні лічильники. Між тим, справи на підприємстві кепські, за­боргували Сумиобленерго 1,5 млн. грн.за використану електроенергію.

Компенсація

Заступник міського голови Григорій Юрко, наголошує, місцева влада на формуван­ня тарифів не впливає, орга­ни місцевого самоврядуван­ня за наявним порядком від тарифної політики усунуті. Ситуація така, що людям тре­ба вчитися економити. На компенсацію від держави матимуть право незахищені верстви населення. Це ком­петенція управління соціаль­ного захисту населення, куди і мають звертатися ті з гро­мадян, хто очікує на держав­ну допомогу.

Як пояснила начальник відділу соціальних виплат УСЗН Ірина Божко. з 1 липня держава впроваджує нову програму соціальної підтрим­ки - компенсацію витрат на оплату житлово-комунальних послуг. На неї можуть розра­ховувати сім'ї, дохід яких за попередні шість місяців не перевищував прожиткового мінімуму.

Очевидно, не зможуть ско­ристатися цим видом допо­моги пенсіонери, оскільки мінімальна пенсія 949 грн відповідає встановленому для непрацездатних осіб прожиткового мінімуму. Оче­видно, зможуть претендува­ти на компенсацію сім'ї з дітьми, якщо батькам не по­щастило із заробітною пла­тою. Скажімо, як мені. Розмір мінімальної за­робітної плати - 1218 грн (а вона зараз дуже популярна і переважає майже всюди), дорівнює прожитковому мінімуму, встановленому для працездатних громадян. Як­що діти вже дорослі і зароб­ляють самі, до компенсації - зась. Діла на копійку, а бала­чок на карбованець, - є таке народне прислів'я. Але є й інше - хто боїться, тому в очах двоїться...

Стало відомо, що до поряд­ку надання компенсації очікуються зміни.

Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg