Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Подорожуємо країною
Подорожуємо країною Печать
Автор Газета "Город А"   
24.06.2014 г.

Подорожі та екскурсії спонука­ють молодь пізнавати та вив­чати культурні надбання, роз­кривають туристичні можливості рідно­го краю, виховують шанобливе став­лення до історії країни та духовної спад­щини. Так, у перші дні літніх канікул, керівниками гуртка історичного краєзнавства, військово-спортивного клубу"Пам'ять" та пошукового загону "Факел" Солдатського НВК разом з ви­хованцями, які вже давно стали друзя­ми та намагаються якомога частіше зустрічатися, змагатися та відпочивати, було вирішено відвідати м.Полтаву. Це старовинне місто, мальовниче і привітне, де старі вулиці переплітають­ся з новими, розширюючи гармонійний образ сучасності з багатим історичним минулим.

Полтава пройшла довгий історичний час становлення від маленького сели­ща на Лтаві до сучасного міста з розви­неною інфраструктурою. Історія Полта­ви бере свої витоки ще з часів Іпатіївського літопису і поповнюється новими подіями вже в наш час. Більш ніж 1100-річна історія Полтави подару­вала жителям і гостям міста безліч культурних та історичних пам'яток.

Перша екскурсія була прове­дена в музеї-заповіднику "Поле Полтавської битви", на місці, де відбулася битва Великої Північної війни у 1709 році. У ній взяли участь армія Петра І та шведська армія Карла XII. Саме тоді Карл XII зазнав ос­таточної поразки, втратив 13 тисяч шведських солдат і капітулював. Саме ця битва вирішила подальший хід війни.

Після цікавих розповідей екскурсо­вода вирушили до Хрестовоздвиженського монастиря -унікального комплек­су культових споруд, що є взірцем українського барокко.Досить цікавою є його історія. Закладений першим пол­тавським полковником Мартином Пуш­карем, соратником Богдана Хмель­ницького, розбудований генеральним суддею Війська Запорізького Василем Кочубеєм, незміренним опонентом Іва­на Мазепи - під час облоги Полтави ро­биться ставкою шведського короля Карла XII і центром військової стратегії. Собор на честь Воздвижения Чесного і Животворного Хреста Господня споруд­жений як головний храм монастиря в 1689-1709 pp. Симеонівська церква на території монастиря збудована у 1887 році коштом купця І.С. Котельникова.в пам'ять єдиного свого сина Се­мена, який помер у Полтаві. Найсміливішим було запропоновано піднятися на дзвіницю монастиря та ог­лянути місто з висоти пташиного польо­ту. Не дивлячись на досить високий підйом по практично вертикальним східцям, ніхто не відмовився від такої можливості. Вже за десять хвилин всі милувалися містом, затамувавши по­дих.

Не оминули увагою й Круглу площу - історичний майдан у Полтаві (стара на­зва Олександрівська площа, основа класичного архітектурного ансамблю закладена у 1805р.),композиційний центр і символ міста. Площа є і справді круглою, як повідомили,діаметром 375 метрів, з вісьмома радіусами вулиць, що розходяться.Композиційний центр площі - Жовтневий парк, який розріза­ють вісім радіальних алей. Домінантою ансамблю площі є 16-метровий мону­мент Слави, що традиційно вважаться одним із головних символів міста.

Заходимо на Іванову гору. Кажуть, що саме з цього місця починається Полтава. Звідси бачимо,що місто роз­ташовано на трьох горах, зачаровуємо­ся безкрайнім простором долини Вор­скли... Тут розташовувався дитинець літописної Лтави, а в період існування фортеці - Чатовий бастіон, практично неприступний, він охороняв головний в'їзд до міста - Подільську браму. Існує легенда, що після перемоги в Пол­тавській битві Петро І оглядав з цього місця околиці І його кінь втратив підко­ву. В ознакування цієї події на місці ко­лишнього бастіону було споруджено альтанку, яка має форму підкови. Зараз Біла Альтанка - найулюбленіше місце відпочинку, а ми, звичайно, у цьому пе­реконалися.

Кульмінаційною подією стало відвіду­вання справжньої авіаційної бази. Нам дозволили проїхатися по величезній військовій частині та потрапити на ко­лишній аеродром. Побачити водночас одинадцять справжнісіньких літаків - це вже подія, а про те, щоб побувати в салоні та потриматися за штурвал раніше могли тільки мріяти. Але ж не­дарма, мрії мають збуватися!

Звичайно,дивувалися і раділи пам'ятнику Галушці, терли на "успіх" хвіст бронзового лева. День видався таким насиченим та емоційним, що навіть літнього часу лед­ве вистачило! Полтавщина запам'ята­лася як чарівна частина нашої України, з мальовничою природою та унікальни­ми пам'ятками, які дивують,надихають та виховують.

Т. Мірошніченко, керівник гуртка історичне краєзнав­ство ОМЦ-ПО МАН учнівської молоді

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg