Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Вивчай закони змалку!
Вивчай закони змалку! Печать
Автор Газета "Город А"   
04.06.2014 г.

Незнання нашими співгромадянами законів, інакше кажучи, їхня тотальна юридична безграмотність,на жаль, за­гальновизнані. Як виправити цей при­крий стан речей? Звичайно і насампе­ред через правову освіту. А щоб дізна­тися, на якому рівні вона знаходиться в Охтирці, ми вирушили до міської за­гальноосвітньої школи №3. Чому саме туди? Бо школа №3 єдина в місті має правовий профіль!

Традиції викладання право­знавства тут справді серйозні, про що у першу чергу й роз­повіла нам заступник директора школи з навчально-виховної роботи, учитель історії та правознавства Ірина Мансу­рова:

- Наша школа, як відомо, працює з 1991 року. Цікаво, що я прийшла сюди на роботу 23 серпня того ж року, тобто, буквально за день до проголошення не­залежності України. А суспільно-гуманітарний правовий профіль в нас діє з 1992-го. Варто відзначити, що трива­лий час ми мали економіко-правовий профіль. Однак з минулого року у зв'яз­ку із зміною державних освітніх стан­дартів економічну складову було скасо­вано.

- А що таке взагалі правовий профіль?

- Для початку розглянемо питання про шкільне правознавство взагалі. Так от, при стандартному(непрофільно­му) його вивченні цьому предмету при­свячується лише по 1 уроку на тиждень у 9 та 10 класах, а у випускному 11 класі його не вивчають взагалі. При цьому в 9 класі форма вивчення право­знавства ще в значній мірі ігрова. На­приклад, поняття спадщини можна наочно зрозуміти на прикладі казки "Кіт у чоботях", а оренди - завдяки мультфільму "Троє з Простоквашина" (оренда корови котом Матроскіним)! Також учні вчаться писати заяву про за­хист прав споживачів, заповнювати трудовий договір тощо. У 10-му ж класі вже більш серйозно та об'ємно вивча­ються різні розділи публічного та при­ватного права.

- То як же в такому разі вивчається правознавство у профільному класі?

- Різниця із звичайними класами по­лягає передусім у кількості уроків. їх у"профільників" аж по 3 на тиждень в 10 та 11 класах. Програма та відповідно підручники теж інші. Власне, основні розділи ніби й ті ж самі (право цивільне, кримінальне, трудове, сімейне), а от глибина засвоєння предмету зовсім інша. Наприклад, теми, котрі у стандарт­ному підручнику описуються в2-3-х па­раграфах, у профільному варіанті мо­жуть займати 20-25 параграфів.Також "профільники" в рамках спеціального факультативу протягом цілого навчаль­ного року вивчають права людини.

- Чи можна назвати нинішню шкільну програму з правознавства ідеальною?

- Звісно, ні! Наприклад, у нинішніх підручниках чомусь зовсім не приділяється увага конституційному праву. Але і в цьому є свій плюс: наші учні ретельно вивчають сам текст Ос­новного Закону і завдяки цьому знають Конституцію ледь не напам'ять! Крім то­го, для ознайомлення із законодавчою базою ми дуже широко використо­вуємо Інтернет.

- Головний критерій результативності роботи вчителів - успішність їхніх учнів, чи не так?

- Так, і цих успіхів за останні 22 роки в нас було чимало! Наприклад, чимало наших учнів у різний час вигравали об­ласні олімпіади з правознавства("найсвіжіший" приклад тому - цьо­горічна перемога 9-класниці Валерії Колодяжної). Головне ж, в деякі роки до половини учнів профільного класу всту­пали до провідних юридичних вишів Ук­раїни - університету внутрішніх справ, Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого тощо. Через це знач­на частина провідних охтирських юристів і правоохоронців є саме наши­ми випускниками!

- Нарешті, як би Ви оцінили рівень на­шої суспільної правосвідомості?

- На жаль, як доволі низький. Скла­дається враження, що люди часто забувають вивчене у школі...

Також ми познайомилися з уче­ницями ЗОНІ №3 - 10-класницею Вікторією Орєховою (Віка нещодавно виграла міську олімпіаду з правознавства і стала 5-ю в області) та11-класницею Іриною Дейкун (Іра зби­рається вступати до юридичної академії і мріє стати прокурором). Рівень нашої правової освіти дівчата оцінили навіть скептичніше, ніж їхній педагог.

І все-таки чи варто взагалі вивчати закони? Можливо, краще довірити за­хист власних прав професійним юрис­там (побутує й така думка!)? Але ж, по­годьтеся, далеко не всі правознавці є однаково компетентними й чесними. А тому закони таки потрібно знати і вив­чати, причому краще змолоду.

Віктор Гаман

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg