Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Шокова терапія
Шокова терапія Печать
Автор Газета "Город А"   
12.05.2014 г.

Останнім часом чи­мало охтирчан, які регулярно потре­бують тих чи інших ліків, а значить змушені користува­тися послугами аптек, були реально шоковані. Шоко­вані зростанням цін на лікарські препарати, від яких у декого з наших зем­ляків залежить не тільки стан здоров'я, а й елемен­тарне фізичне виживання.

Наскільки ж саме виросли ці ціни? За словами фарма­цевта з однієї з приватних аптек міста, "у середньому відсотків на 60%, а на деякі препарати - на 100% і більше". В іншому ж аптеч­ному закладі (цього разу вже комунальному) цю інформацію підтвердили, навівши також кілька кон­кретних прикладів. Так, про­тягом останніх трьох-чотирьох місяців аскорил (звичайні ліки проти кашлю) піднявся у ціні з 35 до 63 гривень, а канефрон (препарат для ліку­вання нирок) з 85 до 130 гривень. І цей перелік легко продовжити, хоча, на щастя, деякі ліки подорожчали не настільки разюче. За дани­ми фахівців, зростання цін в аптеках пов'язане з підви­щенням їх фірмами-поста-чальниками. У більшій мірі воно торкнулося імпортних препаратів у зв'язку з падінням курсу гривні. Вітчизняні ж ліки подорож­чали, бо дуже часто виготов­ляються вони з імпортної си­ровини.

То в чому ж причина такої цінової "шокової терапії"? Оскільки йдеться про явище всеукраїнського масштабу, то логічно, що відповідь на нього повинні давати державні чиновники вищого рангу. Спробу такої відповіді здійснив тижнів зо два тому Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Він доручив уряду вжити заходів, аби стабілізу­вати ситуацію на ринку лікарських препаратів. З 1 квітня в Україні запровади­ли ПДВ у розмірі 7% на опе­рації з їх постачання, крім того, на ціни впливає коли­вання курсу гривні.

Але, за словами Прем'єра, ціни на лікарські засоби за останні місяці зросли значно більше, ніж курс національної валюти - подекуди на 60%. Також Яценюк додав: "Звертаюсь до всіх, хто реалізує медичні вироби і лікарські засоби - щоб не було"кому війна, а кому мати рідна". Якщо курс зріс на 20%, то це означає на 20%, а не 120%". Контролювати цю проблему дору­чили міністерству охорони здоров'я та міністерству економічного розвитку і торгівлі через Державну інспекцію з контролю за цінами.

І ось як нещодавно прокоментував цю ситуацію міністр охо­рони здоров'я Олег Мусій: "Ми розраховуємо викорис­товувати у процедурах за­купівлі механізми контролю, котрі дозволять усунути з тендерів дистриб'юторів, які використовують корупційні схеми, що дозволить знизи­ти ціни на 30-40%". Повірити в такий варіант розвитку подій, чесно кажучи, склад­но, але подивимося.

Віктор Гаман

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg