Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Охтирчани намагаться вдихнути нове життя в сільські бібліотеки
Охтирчани намагаться вдихнути нове життя в сільські бібліотеки Печать
Автор Газета "Город А"   
28.04.2014 г.

Якою має бути бібліотека сьогодні? Як втілити інноваційні по­слуги через бібліотечну мережу? Звідки взяти кошти на поповнення матеріально-технічної бази?

Ці питання обговорюва­ла громада Довжицької сільської ради на засіданні "круглого столу".  Активісти, депутати, сільгосппідприємці,представники район­ної центральної бібліотеки зібра­лися у Довжицькій бібліотеці-філії, щоб разом спробувати знайти шляхи вільного доступу до інфор­мації мешканців району. Адже ли­ше спільними зусиллями можна досягти результатів,упевнена директор РБЦС Ольга Андоленко. З її ініціативи такі ж "круглі столи" збиралися у Високому, Чупахівці, Олешні.

На "круглий стіл" у Довжицьку бібліотеку завітали депутати районної ради Люд­мила Загорулько, Антоніна Мозгова, Анатолій Ромась,сільський голова Володимир Почепцов, депутати сільської ради, актив села. На засідан­ня запросили засновника ПрАТ "Сад", депутата район­ної ради Віктора Сугака та директора ПП "Довжик", де­путата районної ради Олек­сандра Стожка.

Бібліотека є культурним осередком у селі. Сюди при­ходять люди різного віку - від старшого до наймолодшого. У Довжицькій бібліотеці на­магаються задовольнити всіх. Як розповідає бібліоте­кар І категорії Галина Сугак, тут діє ігрова кімната, де діти можуть пограти у настільні ігри. Нещодавно, за сприянням за­сновника ПрАТ "Сад" Віктора Суга­ка, у бібліотеці заявився котел опалення. Це не єдині зміни, які свідчать про вдосконалення бібліотеки. Побутовий комфорт приміщення доповнюють нові пластикові вікна,красиві гардини на них, є і технічні засоби для про­ведення різноманітних культурних заходів - телевізор, DVD. "Бібліотека може бути затребуваною лише в тому випаду, якщо вона крокуватиме в ногу з часом. А уявити сьогодні інформаційні послуги без мережі інтернет до­сить важко. Громада сільської місцевості нарівні з населенням міст за допомогою всесвітнього"павутиння" може замовляти то­вари, спілкуватися з родичами то­що",- говорить Ольга Андоленко.

В Охтирському районі 6 бібліотек-філій завдяки участі в програмі "Бібліоміст" мають таку мож­ливість. Розширити кількість бібліотечних закладів з доступом до інтернету - першочергове за­вдання. І працювати над ним ма­ють разом влада, громада та бла­годійники.

До речі, під час засідання "круг­лого столу"Віктор Сугак пообіцяв надати Довжицькій бібліотеці комп'ютерну техніку, а,отже, в Охтирському районі розшириться доступ сільських жителів до інтер­нету.

У же є позитивні наслідки "круг­лого столу" й у Височанській бібліотеці-філії. На черговій сесії з ініціативи голови Височанської сільської ради Олексія Іваха депу­тати ухвалили рішення передати субвенцію з сільського бюджету на бібліотеку у розмірі 25 тис. грн. На ці кошти будуть придбані 3 но­утбуки, модеми, принтер, сканер та проектор.

Н.Розторгуєва

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg