Головна arrow Наше місто arrow История arrow «Мы, Екатерина Вторая, императрица и самодержица всероссийская и прочая, прочая, прочая…»
«Мы, Екатерина Вторая, императрица и самодержица всероссийская и прочая, прочая, прочая…» Печать
Автор В. Бакуліна   
23.04.2014 г.

Так починається державний документ 18 сторіччя, представленій на виставці матеріалів із фонду місцевого краєзнавчого музею. Виставка називається «МИНУЛЕ ЗБЕРЕЖЕНЕ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО». Презентація відбулася у виставковій залі музею 10 квітня. Для перегляду представлено 53 документи, датовані з періоду 1718 року по 1917 рік,тобто з 18 по 20 сторіччя.

Працівники музею готували підбірку цінних державних документів протягом місяця. На відкриття прийшли в основному працівники культури. Документи минулих епох, як німі свідки життя наших предків, викликають цікавість і здивування. Центральне місто виставки займає карта Харківскої губернії (19 ст.) (в складі Російської імперії), частиною якої на той час була Охтирка. На стендах і на полицях можна ознайомитись із паспортами, атестатами про освіту, похвальними листами,страховими полісами, царськими указами, угодами та іншими актовими паперами.

«Історичний документ дозволяє доторкнутись до подій минулих сторіч, - так починає  свою подорож у минуле науковий співробітник музею ОЛЕНА БОЙКО, - особливості документації - це папір особливої якості, який унеможливлює підробки». Спеціаліст розповіла про історію страхових полісів, їх первісний і подальший вигляд, значення і розвиток паспортизації населення,ознайомила з деталями свідоцтва про освіту. Перлиною виставки Олена Володимирівна вважає  Указ Петра Першого «О взятии штрафа...Кто в церкви говорить станет, тот должен заплатить пожертву храму по 1 рублю...». Документ датований «декабрь 8 дня 1718 года».

Ось ще деякі моменти: «паспорт на пять лет, стоимость 15 копеек». Свідоцтво про освіту Марії Рудинської (сестри відомого археолого Михайла Рудинського), з фотокарткою.Похвальний лист  об'ємного розміру, який нагороджує учня Ємельяненка Василія «за благонравное поведение и отличние успехи в науках». Це  цікаво. А царські укази, вибачте, це виклик суспільству в цей тривожний час. Потреба у страхуванні виникла з потребою унеможливити відтік золота з російської імперії. Про це гласить маніфест Катерини 2-ї (яка в свій час приєднала Крим до Російської імперії).Представлено багато царських указів, які починаються так: «Мы, Екатерина Вторая императрица и самодержица...», «Мы Александр Первый, по указу Его Величества...»,«Константин Павлович, самодержець российский. 1825 г....) и т.д. Занадто...

Виставку супроводжувала мелодія із к/ф «Метель», звучав вальс Григорія Свиридова. На виставці були представники охтирських ЗМІ.

«ЖИТТЯ РИТМІЧНЕ,ГОЛОВНЕ КРИЄТЬСЯ В ДЕТАЛЯХ» - прокоментувала виставку «Минуле збережене для майбутнього ЛЮБОВ БОБАРИКІНА, головний зберігач фондів музею. Наукові співробітники музею готові організувати й провести виховні години й уроки для учнів охтирських шкіл. Це що? Нагадати новому поколінню, незараженому вірусом«совкізму», що колись Охтирка належала до Російської імперії? Музейні працівники активізувались і готують охтирчанам чергові сюрпризи із фондів музею. Цікаво, які? Ідеологію якої країни вони поширюють?

На мою думку, в цей переломний і тривожний для країни період, потрібно підготувати тематичні виставки, пов'язані з козацьким минулим та національно-визвольною боротьбою українців за свою незалежність. Також можна підготувати виставки про маловідомих чи недостойно забутих особистостей нашого міста та підготувати туристичний маршрут «Охтирка літературна». Впевнена, що це було б не менш цікаво, більше того, патріотично.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg