Головна
Побажання та реальність Печать
Автор Газета "Город А"   
10.04.2014 г.

Однією з найгостріших соціальних проблем в Україні вже понад чверть століття за­лишається становище людей, яких ми звикли називати "чорнобильцями". На­гадаємо:йдеться як про учасників ліквідації наслідків аварії на Чорно­бильській АЕС,так і про всіх громадян, які постраждали від цієї жахливої катастрофи. Проблема ця надзвичай­но масштабна хоча б з огляду на велику кількість таких людей.

До речі, а скільки саме "чорно­бильців" мешкає в Охтирці? На це та інші наші питання ґрунтовну відповідь дала начальник уп­равління соціального захисту на­селення міської ради Катерина Сідельник:

- Станом на 1 квітня2014 року у нас на обліку перебував 591 гро­мадянин, постраждалий від наслідків Чорнобильської катаст­рофи.

- Чимало. А чим саме їм може допомогти держава в цілому та ва­ше управління зокрема?

- Громадяни,постраждалі внаслідок Чорнобильської катаст­рофи, отримують компенсації та допомоги, визначені Законом Ук­раїни "Про статус і соціальний за­хист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катаст­рофи". За 1 квартал2014 року уп­равлінням нараховано та виплачено 239,7 тис. грн., а саме по видах виплат:

  • за надану підприємствами додатко­ву відпустку тривалістю 16 календарних днів - 4094 грн.;
  • компенсація сім'ям з дітьми та ви­датки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорно­бильської катастрофи -12490 грн.;
  • компенсація за пільгове забезпе­чення продуктами харчування -212809 грн.;
  • компенсація за шкоду, заподіяну здоров'ю -10230 грн.;
  • компенсація за пільговий проїзд один раз на рік - 276 грн.;
  • обслуговування банківських позик, наданих на пільгових умовах до 1999 року - в 2014 році відшкодовано відсотків на загальну суму 86 грн.

- А як щодо надання оздоровчих по­слуг?

- У 2014 році пільгове медобслугову­вання громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, проводиться КУ "Центральна районна аптека №4" за надані безплатно ліки та КЗ "Охтирська міська стоматполіклініка" за пільгове зубопротезування. Кошти відшкодовуються згідно укладених договорів. На 2014 рік за­тверджено 78200 грн. з них: 14700 грн. на пільгове зубопротезування, 63500грн. на забезпечення безплатними ліками. Усі кошти за 1 квартал викорис­тано.

Також протягом року здійснюється санаторно-курортне оздоровлення гро­мадян, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, в тому числі и дітей.

На цей рік подано заяви на отриман­ня путівки до санаторно-курортних за­кладів: 53 - для першої категорії постраждалих, 14 - для другої категорії, 5 - матерям та дітям, 12 - дітям в групах. Станом на 1 квітня 2014 року путівок поки що не надходило.

- Усі ці цифри виглядають красиво, але ж самі "чорнобильці" навряд чи за­доволені...

- Так, і їх легко зрозуміти. Дійсно, ад­же теоретично виплати їм мають відповідати вже згадуваному нами за­кону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". На прак­тиці ж їхній розмір обмежується (причо­му в рази) законами про державний бюджет та деякими постановами. Пояс­нюється це, звісно, браком коштів. Та­кож "чорнобильці"цілком справедливо хочуть, щоб їм виділяли більше путівок у санаторії та коштів на пільгове медичне обслуговування. А цих коштів, між іншим, виділяється лише на 18 % від по­треби...

Ситуація прикра,але, на жаль, можливість її вирішення (як­що вона взагалі існує) вихо­дить далеко за межі компетенції місце­вих органів влади.

Підготував Віктор Гаман