Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Реалізація права громадян на звернення
Реалізація права громадян на звернення Печать
Автор Овчаренко Ю.М.   
10.04.2014 г.

Особливе місце в системі засобів захисту прав, свобод та законних інтересів громадян посідає реалізація їх права на звернення.

Так, протягом 2013 року до Охтирської міжрайонної прокуратури звернулися громадяни з питань невиплати заробітної плати службовими особами відділення № 009 філії «Охтирська» ТОВ «Лотуре - Агро» та ТОВ «Лотуре -Агро».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оплату праці»,заробітна плата-це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно зі ст. 115 Кодексу законів про працю України, ст. 24Закону України «Про оплату праці», заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені у колективному договорі, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів.

В порядку здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів Охтирською міжрайонною прокуратурою проведено перевірку.

Проведеною перевіркою встановлено, що у відділенні № 009філія «Охтирська» ТОВ «Лотуре - Агро» та ТОВ «Лотуре - Агро» в порушення вимог ст. 115 КЗпП України, ст. 24 Закону України «Про оплату праці» виникла заборгованість із виплати заробітної плати перед найманими працівниками за три місяці 2013 року, яка становить 260 тис, грн.

Таким чином, діяльність службових осіб має протиправний характер у частині безпідставної невиплати заробітної плати працівникам більш як за один місяць, чим завдано шкоду конституційним правам останніх.

Вищевказані порушення вимог чинного законодавства позбавляють громадян права на належну оплату праці, відпочинок, а також права на пенсію за віком та у разі втрати працездатності.

За результатами перевірки Охтирською міжрайонною прокуратурою стосовно службових осіб відділення № 009 філія «Охтирка» ТОВ«Лотуре - Агро» та ТОВ «Лотуре - Агро» розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 175 ч. 1 КК України.

Прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури Овчаренко Ю.М.          

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg