Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Запобіжні заходи за новим КПК України
Запобіжні заходи за новим КПК України Печать
Автор Наконечний Артем Володимирович   
10.04.2014 г.

Черговим розділом кримінально-процесуального кодексу, що зазнав істотних змін з ухваленням КПК нової редакції, є розділ про запобіжні заходи.

Запобіжні заходи - це заходи забезпечення кримінального провадження, застосування яких супроводжується обмеженням конституційних прав і свобод осіб, які підозрюються(обвинувачуються) у вчиненні кримінальних правопорушень.

Статтею176 КПК України встановлено, що запобіжними заходами є:

  1. Особисте зобов'язання;
  2. Особиста порука;
  3. Застава;
  4. Арешт;
  5. Утримання під вартою;

Неповнолітні обвинувачені можуть бути передані під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників, адміністрації дитячої установи.

Затримання особи, як і раніше, не може перевищувати сімдесяти двох годин з моменту затримання. Для його здійснення не завжди треба отримувати заздалегідь дозвіл слідчого судді, що здійснюється при обранні інших запобіжних заходів

При застосуванні домашнього арешту (ст. 195 КПК) слідчим за ухвалою слідчого судді або суду можуть застосовуватися електронні засоби контролю. Застосування електронних засобів полягає у закріпленні на тілі підозрюваного, обвинуваченого пристрою, який дає змогу відслідковувати та фіксувати його місцезнаходження.

Розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу проводиться в режимі змагання сторін: прокурор - з однієї сторони,обвинувачений і його захисник - з іншої. Слідчий і прокурор повинні обґрунтовано довести необхідність застосування запобіжного заходу. Якщо вони не впораються з цим обов'язком - суд зобов'язаний відмовити у застосуванні запобіжного заходу (ч. 3 ст. 176 КПК).

Інформацію підготував: стажист на посаді старшого прокурора Охтирської міжрайонної прокуратури Наконечний Артем Володимирович

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg