Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Щодо повідомлення про підозру
Щодо повідомлення про підозру Печать
Автор Бондаренко Вікторія Юріївна   
08.04.2014 г.

У новому Кримінальному процесуальному кодексі (далі - КПК), прийнятому 13 квітня 2012 року Верховною радою України, вперше вводиться інститут повідомлення про підозру (дещо схоже між стадією порушення кримінальної справи щодо особи та пред'явлення обвинувачення за КПК 1960 року). Повідомлення про підозру може існувати виключно у письмовій формі. Воно вручається особі в день його складання слідчим або прокурором.

КПК встановлені виключні випадки обов'язкового повідомлення про підозру:

  1. затримання особи на місці вчинення кримінального правопорушення чи безпосередньо після його вчинення;
  2. обрання до особи одного з передбачених цим Кодексом запобіжних заходів;
  3. наявності достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Письмове повідомлення про підозру затриманій особі вручається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту її затримання. У разі якщо особі не вручено повідомлення про підозру після двадцяти чотирьох годин з моменту затримання, така особа підлягає негайному звільненню.

Новим КПК внесено зміни до порядку набуття статусу підозрюваного. Підозрюваним є особа, якій повідомлено про підозру, або особа,яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення. Одночасно змінено момент набуття особою статусу обвинуваченого. КПК 1960 року передбачав,що обвинуваченим є особа, щодо якої винесена постанова про притягнення як обвинуваченого. На відміну від цього новий КПК визнає обвинуваченим особу,обвинувальний акт щодо якої переданий до суду. Тобто на досудовому провадженні буде тільки один суб'єкт, щодо якого здійснюватиметься кримінальне переслідування - підозрюваний.

За 3 місяці 2014 року до Охтирського міськрайонного суду було направлено 53 кримінальних провадження з обвинувальними актами відносно 57 особи. У порядку, передбаченому ст. 207, ст. 208 КПК України було затримано 2 особи, як підозрюваних у вчиненні злочину.

Також до суду було направлено 1 кримінальне провадження з обвинувальним актом стосовно 1 неповнолітньої особи.

Інформацію підготувала: прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури Бондаренко Вікторія Юріївна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg