Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Самовідданий "Дивертисмент"
Самовідданий "Дивертисмент" Печать
Автор Газета "Город А"   
08.04.2014 г.

Що таке дивертисмент? За словами Зіновії Горзей (керівника однойменного ансамблю, що вже два роки успішно діє при міській ди­тячій музичній школі), це слово має два основних значення.

- По-перше, - пояснила митець, - ди­вертисментом традиційно називають розважально-музичну вставку в опері чи балеті, таку собі паузу, призначену для відпочинку як виконавців, так і слу­хачів. По-друге, це також і самостійний різновид творів у класичній музиці.

Чудове роз'яснення! А що ж наш, охтирський "Дивертисмент"? Виник цей колектив доволі спонтанно, причому спочатку у вигляді дуету, а вже потім"розширився" до тріо. Зараз до його складу належать, крім самої Зіновії Гор­зей, ще одна обдарована скрипалька, Ірина Саєнко, і талановитий гітарист Ва­лерій Опаленко. Важливо, що музиканти займаються творчістю виключно заради любові до мистецтва та самореалізації: зарплату учасники тріо отримують тільки за свою основну педагогічну роботу. І тим не менш збира­ються як мінімум раз на тиждень (а перед відповідальними концертами і щодня), прово­дять півторагодинні репетиції. Одним словом, ось у кого можна повчитися ентузіазму та самовідда­ності!

При цьому наша мистецька трійка ще й не­впинно прогресувати примудряється. І свідчить про це хоча б широта репертуару "Дивертисменту", про яку нам теж розповіла керівник ан­самблю: "Ми виконуємо як сучасні розва­жальні твори, так і класичну й навіть докласичну музику. До останньої належать, напри­клад,італійські барокові твори добахівського періоду, серед яких "Гавот", "Сальтарелло". Серед більш сучасних композицій, які ми часто виконуємо, хотіла б відзначити "Танго", "Странники в ночи". Постійно пра­цюємо ми і над новими для себе творами. Такими, приміром, як "Романси" Свірідова або "Жарт-сувенір". До речі, сольних кон­цертів у нас ще не було, а загалом ми вже маємо в своєму активі виступі не лише в Ох­тирці (найбільше, звісно, у нашій школі), а й на сумській сцені".

Не могли ми обминути в нашій розмові і гостре питання: як протистояти агресивній навалі так званої масової культури у вигляді чи то бездушної "попси", чи то"блатного" шан­сону? Інакше кажучи, як нести високу класи­ку в маси? На думку Зіновії Горзей, починати треба з дітей: "Адже саме вони ведуть на наші концерти своїх батьків, дідусів, ба­бусь". І з цим важко не погодитися: хороший ес­тетичний смак таки справді варто прищеплювати змалку.

Віктор Гаман

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg