Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Порядок доступу до інформації
Порядок доступу до інформації Печать
Автор Овчаренко Ю.М.   
26.03.2014 г.

Закон України "Про доступ до публічної інформації" покликаний забезпечувати реалізацію конституційного права громадян вільно збирати, зберігати,використовувати і поширювати інформацію.

Слід зазначити, що доступ до інформації забезпечується шляхом систематичного та оперативного оприлюднення інформації в офіційних друкованих виданнях; на офіційних веб-сайтах в мережі Інтернет; на інформаційних стендах; будь-яким іншим способом.

Інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова. Особливістю публічної інформації з обмеженим доступом є те, що обмеженню доступу підлягає інформація,а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої не обмежений.

Конфіденційна інформація - інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою,крім суб'єктів владних повноважень, та яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов. Розпорядники інформації, які володіють конфіденційною інформацією, можуть поширювати її лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди- лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Таємна інформація - інформація, розголошення якої може завдати шкоди особі,суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю.

До службової може належати така інформація, що міститься в документах суб'єктів владних повноважень, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов'язані з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень; зібрана в процесі оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни, яку не віднесено до державної таємниці.

Посадові та службові особи не підлягають юридичній відповідальності, незважаючи на порушення своїх обов'язків, за розголошення інформації про правопорушення або відомостей, що стосуються серйозної загрози здоров'ю чи безпеці громадян,довкіллю, якщо особа при цьому керувалася добрими намірами та мала обґрунтоване переконання, що інформація є достовірною, а також містить докази правопорушення або стосується істотної загрози здоров'ю чи безпеці громадян, довкіллю.   

Прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури Овчаренко Ю.М.       

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg