Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Відповідальність неповнолітніх за скоєння кримінальних правопорушень
Відповідальність неповнолітніх за скоєння кримінальних правопорушень Печать
Автор В.Книга   
18.03.2014 г.

Відповідно до ст.10 КК України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Особи, які вчинили злочин у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності лише за вбивство, навмисне заподіяння тілесних ушкоджень, що спричинили пошкодження здоров'я, зґвалтування, крадіжку, розбій, злісне чи особливо злісне хуліганство, умисне знищення чи пошкодження державного, колективного майна чи індивідуального майна громадян, що спричинили тяжкі наслідки, а також за навмисні дії, які можуть викликати аварію поїзда.

Інколи самовпевненість неповнолітніх про те, що вони можуть скоювати кримінальні правопорушення без будь якого покарання породжує системність скоєння ними кримінальних правопорушень та призводить до без зворотних наслідків.

Також, на шлях скоєння кримінальних правопорушень неповнолітні стають у зв'язку з тим, що батьками або особами які  їх заміщають не приділяється належна увага їх зайнятості, вихованню тощо.

Так, Охтирською міжрайонною прокуратурою в 2013 році по кримінальному провадженню  було затверджено обвинувальний акт щодо неповнолітнього  К., у скоєнні ним кримінального правопорушення,передбаченого ст. 185 ч.3 КК України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдало значної шкоди потерпілому).

Неповнолітній К.  в2012 році вироками суду вже був судимий 2 рази за скоєння аналогічних кримінальних правопорушень, але без позбавлення волі.

В ході досудового  розслідування даного кримінального провадження було встановлено, що неповнолітній К. на шлях виправлення не став та маючи впевненість,  що  до реальної міри покарання у вигляді позбавлення волі його ніхто не засудить так як являється неповнолітнім та учнем ЗОШ м. Охтирка знову скоїв кримінальне правопорушення проти власності громадян, а саме: скориставшись відсутністю господаря та сторонніх осіб, таємно, повторно викрав з підвального приміщення громадянина П. належне йому майно яким розпорядився на власний розсуд.

В судовому засіданні неповнолітній  К. вину визнав повністю, у скоєному розкаявся та просив суд суворо його не карати.

Але, вироком  Охтирського міськрайонного суду неповноілтнього К. визнано винним  у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185 ч.3 та засуджено до3-х років 7 місяців позбавлення волі.

Міру запобіжного заходу з особистого зобов'язання змінено  на взяття під варту в залі суду.

Своїх рідних та  друзів він побачить лише через3 роки та 7 місяців.

Перш ніж вчиняти протиправні дії слід задуматися, а чи варто воно того, щоб опинитися за гратами. 

Одночасно повідомляємо, що в Охтирській міжрайонній прокуратурі працює телефон довіри2-27-74 та 2-51-42 за якими приймаються повідомлення про тиск  на суб'єктів господарської діяльності з боку правоохоронних та контролюючих органів.

Старший прокурор радник юстиції В.Книга

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg