Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Як стати академіком?
Як стати академіком? Печать
Автор Газета "Город А"   
11.03.2014 г.

Чи можна стати академіком в 15 років? Можна, якщо ти займаєшся в Малій академії наук. Там у нас під кваліфікованим керівництвом досвідченого педагога Віри Хорошун пробує себе на науковій ниві чи­мало обдарованих дітей. Одна з цих юних науковців - учениця 10 класу охтирської школи № 1 Дар'я Дубович.

Важко повіри­ти, але ця на­поле глива школярка вже скоро як три роки досліджує... ли­шайники! Чому саме їх? Про це та інше нам охо­че розповіла сама Да­ша: "Позакласна робота в Малій академії наук мені дуже подобається. Заняття, які зараз про­ходять у приміщенні станції юних техніків,я відвідую щонайменше двічі на тиждень. Трива­ють вони у нас по півтори-дві години, а часом і довше. Дітей багато, і кожен розробляє влас­ну наукову тему.Моя те­ма - "Поширення епігейних лишайників роду Cladonia". Чому я обрала для вивчення саме ли­шайники? Знаєте, ко­лись звернула на них увагу під час прогулянки у лісі і... зацікавилася. Адже ці такі непоказні на вигляд живі істоти по-своєму унікальні. На­приклад, чи всім відомо, що лишайники являють собою симбіоз водо­рості та гриба? Що в них на відміну від рослин не­має поділу на корінь, стебло та листя? Або що вони є індикаторами чи­стоти повітря? Хочу та­кож підкреслити, що я вивчаю не всі види ли­шайників (їх надто бага­то), а лише епігейні (на­земні) з роду Cladonia: таких у нас налічується 7-8видів".

Польові дослідження Даша проводить пере­важно у приміському урочищі Ківшар, але не тільки: за її плечима вже є й десятиденна наукова практика у Деснянсько-Старогутському національному парку (це в Середино-Будському районі Сумщини). Та­кож в активі юної охтирчанки вже тижневе на­вчання для запозичення досвіду в одній з кращих біологічних шкіл Києва та двотижневе - в хіміко-біологічній школі в Су­мах. Нарешті Даша вже двічі здобувала призові місця на обласних кон­курсах наукових робіт.

Іще кілька цікавих моментів: наукою Дар'я зацікави­лася під впливом своєї старшої сестри Юлії -нині студентки фарма­цевтичного інституту.її захоплення - оздоров­чий біг. Правда, під час таких пробіжок, зізнається Даша, часом отримуєш не лише приємні враження: над­то вже засмічене в нас довкілля... То що ж ро­бити? Можливо, нещад­но штрафувати забруд­нювачів? "Ні, - вважає Даша, - у людей і так зарплати маленькі, з чо­го ж їм платити штрафи? Хай краще самі приби­рають те, що накидали."

А чому б і ні, ідея-бо хороша!

Віктор Гаман

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg