Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Відлуння московських пострілів
Відлуння московських пострілів Печать
Автор Газета "Город А"   
24.02.2014 г.

3 лютого цього року в московській школі № 263 сталася трагедія, ко­тра негайно привернула до себе загальну увагу.

Очевидно, багато з на­ших читачів про це вже чули. Та все ж дозволи­мо собі нагадати подробиці.От­же, один з учнів цієї школи, стар­шокласник Сергій Гордєєв, не­сподівано увірвався до свого класу з карабіном та гвинтівкою в руках і двома пострілами вбив класного керівника - 29-річного викладача географії Андрія Ки­риллова. Потім школяр взяв своїх однокласників у заручники. Од­нак шкільний охоронець за допо­могою"тривожної кнопки" встиг викликати поліцію. Двоє право­охоронців прибули на місце події вже за п'ять хвилин і спробували знешкодити вбивцю. Але той вбив одного з поліцейських (пра­порщика Сергія Бушуєва) й тяжко поранив іншого. І лише батько старшокласника, Віктор Гордєєв, врешті-решт умовив його здати­ся.

Сергій Гордєєв був відмінни­ком, претендентом на золоту ме­даль й одним з переможців не­давньої інтернет-олімпіади "Росія - 20 років правової держави". Однією з причин вбивства ста­ла... поставлена покійним вчите­лем трійка, котра загрожувала зіпсувати Гордєєву атестат. Зараз неповнолітній вбивця перебуває в одиночній камері слідчого ізо­лятора. Можливо, на нього чекає психіатрична лікарня.

Що ж стало причиною крово­пролиття і як запобігти подібному в майбутньому? Оригінальну дум­ку з цього приводу висловив російський президент Володимир Путін. В одному з інтерв'ю він зауважив, що такого могло б не ста­тися, якби у молоді був"хороший художній смак, який допоміг би їй розуміти і цінувати театральне,драматичне, музичне мистецтво" (?!)

А от що думають про це наші земляки:

Інга, домогосподарка, мати дітей школярів:

- Наскільки мені відомо, той хлопець-відмінник був дуже перевантажений на­вчанням: таке кого завгодно мо­же довести до нервового зриву! Про що говорити, коли нинішні старшокласники мають по... 18 навчальних предметів! Чи не кра­ще замість цього ввести спеціалізацію за західним зраз­ком? Там учні старших класів вивчають лише 5-6 предметів на вибір. Наприклад, навіщо май­бутньому філологу високий рівень знання фізики та хімії і на­впаки?!

Ольга Лучко, начальник місько­го відділу освіти:

- У всіх навчаль­них закладах міста є спеціальні "тривожні кнопки". І в наших умо­вах для дотримання безпеки, на мій погляд, цього цілком достат­ньо. Охорона за ініціативою батьків у нас на сьогодні ор­ганізована тільки у школі № 5. Що ж до перевантаження учнів, то я вважаю нинішню навчальну програму цілком нормальною і посильною для школярів.

Галина Шишкова, директор ЗОНІ № 5:

- За рішенням шкільної ради батьків ми вже не один рік співпрацюємо з охоронною фірмою"Явір-2000". їхній охоро­нець перебуває в школі зранку й приблизно до пів четвертої дня, тобто, доки у школі є діти. Я вважаю це потрібним, бо ми жи­вемо у складний час, коли, між іншим, і випадки екст­ремізму трапляються. А при­чину можливої перевантаже­ності підлітків я вбачаю у не­правильному використанні часу. Якщо час розподіляти вміло, то його вистачатиме на все: і на навчання, і на відвіду­вання секцій та гуртків, і про­сто на відпочинок.

Олександр Мінін, охоронець ЗОШ № 5:

- Вважаю, охороня­ти школи потрібно, і саме в нашій школі це організовано на належному рівні.Знаєте, люди трапляються різні, тож економити на безпеці точно не варто. Зате варто регуляр­но (хоч би й по кілька разів на рік!) і ретельно перевіряти стан психічного здоров'я шко­лярів, аби вчасно запобігати виникненню будь-яких екс­цесів.

Тетяна, викладач іноземної мо­ви: - Охорона у школах, безумов­но, потрібна, а її в нас переважно немає жодної. Воно й зрозуміло: це ж гроші коштує, а ми не Київ і не Москва, щоб могти собі це дозволити... А як запобігти таким трагедіям? Потрібно, щоб психо­логи та лікарі працювали ста­ранніше, звертали увагу не тільки на явних дебоширів,а й на "тем­них конячок". Бо ті ж медогляди, які в нас регулярно проводяться, це, скажу я вам, така фор­мальність...

Що ж, у нас немає готових відповідей на згадані вище питання, але, вва­жаємо, до думок фахівців варто прислухатися.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg