Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow М'ясо й сало? Тільки перевірені!
М'ясо й сало? Тільки перевірені! Печать
Автор Газета "Город А"   
27.01.2014 г.

Медицина оберігає лю­дину, а ветеринарна меди­цина - людство: перекона­на завідуюча Охтирською державною лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи, ветеран вете­ринарної медицини Ук­раїни Віра Федоренко.

Наше ж спілкування з Вірою Павлівною поча­лося з її відповіді на на­ступне питання:

- Як саме оберігає охтирчан ва­ша лабораторія?

- Почну з того,що ми є структурним підрозділом Охтирської міжрайонної державної лабора­торії ветеринарної медицини (її директор - Д.С. Карбишев) і пра­цюємо на центральному міському ринку. У травні 2013 року Міністерством аграрної політики та продовольства України нам бу­ло видане свідоцтво про атес­тацію, яке чинне три роки. Це оз­начає, що наша лабораторія відповідає усім необхідним кри­теріям і має повне право на про­ведення робіт у сфері поширення державного метрологічного на­гляду. А тепер по суті Вашого пи­тання: ми здійснюємо обов'язко­вий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпекою харчових продуктів тваринного і рослинного поход­ження, призначених для харчу­вання людей.

- Відповідальне завдання. Але ж для його виконання потрібна солідна матеріально-технічна ба­за...

- Безумовно, і в нас вона є. А саме: ми забезпечені спеціаль­ним обладнанням, приладами,інструментами, фарбами, хімічни­ми реактивами, спецодягом, клеймами та штампами для клей­мування м'яса і таким іншим, а також маємо відповідну технічну документацію.

- Чи не могли б Ви розповісти дещо докладніше про функції ла­бораторії ВСЕ?

- Будь ласка! Нашою основною функцією є проведення досліджень, вимірювань, аналізів продукції. Зокрема ми відбираємо проби від забитих тварин та інших продуктів харчу­вання, клеймуємо м'ясо й інші продукти забою, видаємо етикет­ки для позначення якості про­дукції. Також маємо право затри­мувати продукцію, визнану непри­датною для реалізації і вимагати направлення її власниками на утилізацію.Крім того, ми проводи­мо контроль за дотриманням на ринку санітарно-гігієнічних вимог і забороняємо торгівлю у невідведених для цього місцях.

- А що саме підлягає вашій екс­пертизі?

- Усі тварини,продукція тварин­ного та рослинного походження, що надходять для продажу.Хотіло­ся б підкреслити, що адміністрація ринку надає торгові місця лише після одержання висновків лабо­раторії про епізоотичне, ветери­нарно-санітарне благополуччя та якість товарів. Ми не несемо відповідальність за реалізацію продукції, що не пройшла ветса­некспертизу. Відповідальність за надання дозволу на продаж такої продукції несе адміністрація ринку згідно чинного законодавства.

- Наскільки добре ви забезпе­чені кваліфікованими кадрами?

- У повній мірі.У нас працюють три лікарі ветеринарної медици­ни, а також два лаборанти із спеціальною освітою.

- Як спрацювала лабораторія минулого року?

- У 2013-му нами було проведе­но 60809 експертиз та 122120 лабораторних досліджень. З них м'яса яловичини - 426 експертиз, свинини - 4755, баранини та коз­лятини - 84, м'яса інших видів тва­рин - 5608, молока та молочної продукції - 11665, меду - 319, овочів,фруктів та ягід - 9657, го­тових харчових продуктів промис­лового виготовлення -32514.

- Наскільки часто при цьому ви­являлися порушення?

- Було виявлено 54 випадки інвазійних хвороб, а саме ехіноко­козу свиней. Це небезпечна гельмінтозна недуга, якою можна заразитися не тільки споживаючи заражене м'ясо,а й, наприклад, гладячи та цілую­чи собак. Було не допущено в реалізацію і направлено на знешкодження 959 кг, а на утилізацію - 24 кг м'яса. За по­рушення ветеринарно-санітар­них правил торгівлі на ринку накладено штраф на 37 грома­дян на суму 1887 гривень.

Як бачимо, ветеринарні експерти таки дійсно ста­ранно виконують свою роботу. От тільки штрафи за порушення могли б бути й вищими, адже йдеться про наше з вами здоров'я. Втім,звичайно, їх розмір визначається законодавцями, але аж ніяк не лабораторією...

Віктор Гаман

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg