Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Зустрічайте книгу "Охтирка і пивзавод. Історія в іменах"
Зустрічайте книгу "Охтирка і пивзавод. Історія в іменах" Печать
Автор Газета "Город А"   
27.01.2014 г.

Image16 січня на ПАТ "Охтирський пивоварний завод" відбулася презентація нової книги з історії нашого міста. Ко­льорове, багато ілюстроване видання планувалося випустити до 100-річчя підприємства. І хоча книга Р.Ф.Миро­ненко та Н.О.Заїкіної "Охтирка і пивза­вод.Історія в іменах" була готова ще в минулому році, з презентацією пиво­вари не поспішали.

Безсумнівно, друк книги - визначна подія не тільки для авторів твору й са­мого Охтирського пивзаводу, але в цілому для всього нашого міста. Чим далі, тим рідше комерційні структури готові вкладати кошти у неприбуткове видавництво. Охтирські пивовари тим часом вже випускають четверту книгу. Три попередніх - "Історія пивзаводу" Лесі Криницької, "Історія Охтирського пивзаводу"Наталки Ковальчук та "Ис­тория Ахтырского пивзавода" (автори Р.Ф.Мироненко, Н.О.Заїкіна). Даний "книжковий" рекорд навряд чи хтось найближчим часом в Охтирці переб'є.

Обкладинку "Історії в іменах" при­красила картина художника Олега Олексійовича Стародуба. Десять храмів, що уособлюють козацькі сотні, наче потонули у зелені міста.

Розпочинаючи презентацію, голова правління ПАТ "Охтирський пивовар­ний завод", депутат міської ради Костянтин Леонідович Журавльов відмітив вкрай вдале оформлення об кладинки та подякував авторам книги за їх довготривалу й кропітку роботу. Майже 5 років Рімма Файзрахманівна Мироненко та Наталія Олександрівна Заїкіна витратили на написання свого твору. Зі сторінок "Історії в іменах" можна дізнатися багато цікавого про наших земляків та людей, які зробили вагомий внесок у розвиток нашого міста.

Р.Ф.Мироненко свій виступ почала з того, що висловила слова вдячності людям, які допомагали писати "Історію в іменах". Це К.Л.Журавльов (сприяння в роботі),В.С.Заїкін (збір ма­теріалів), В.О.Циганков (фото), І.В.Бондар (систематизація матеріалів), О.М.Лучко (фото та історичні ма­теріали), К.О.Сідельник (збір інфор­мації), С.С.Саєнко (збір інформації), Г.П.Красовська (сімейний архів), В.Л.Мироненко (сімейний архів), Н.Г.Калюжна (історичні матеріали), А.Ф.Парамонов (Історичні матеріали), о. Євгеній (Сопіга) та о. Ігорь (Соловей) (матеріали з Історії храму), В.І.Мандич (матеріали періоду становлення неза­лежності України), В.Г.Дем'янова (фо­то), А.А.Міхєєв (фото та текстові ма­теріали), Н.В.Кисліченко (фото та інформація), О.Т.Забашта (інформація про ФК"Нафтовик"), А.І.Більченко (фо­то), В.Г.Демченко, А.Г.Відяєва, Л.С.Кадирова(збір інформації про ветеранів пивзаводу), а також художник О.О.Стародуб.

Велику допомогу авторам на­дали колективи Охтирського міського краєзнавчого му­зею та Харківського приватного му­зею міської садиби, працівники Охтирської районної центральної бібліотеки.

Далі Р.Ф.Мироненко пройшлася по розділам книги, вибірково зупиняю­чись на деяких особистостях, які по­трапили на сторінки видання. Фото­графії демонструвалися на екран. Неодноразово присутні не могли взнати того чи іншого земляка, хоча їх імена усім були добре відомі. Але в книзі бу­ли й ті, чиї прізвища взагалі стерлися з пам'яті.Завдяки авторам ця неспра­ведливість була виправлена.

Н.О.Заїкіна у своїй промові роз­повіла, що з Ріммою Файзрахманівною вони намагалися відобрази­ти усі, в т.ч. й негативні прояви харак­теру героїв книги - бо ж це не видумані персонажі, тому ідеалізовувати їх аб­солютно неправильно. Також Наталія Олександрівна жалкувала, що деякі цікаві матеріали потрапили в руки ав­торам вже після того, як книга була здана в типографію. Можливо, "знахідки"ввійдуть у майбутню книгу. Коли буде видана вона, невідомо, бо справа це не з дешевих.

Після Н.Заїкіної виступили заступ­ник міського голови Н.І.Колєснік, на­стоятель Покровського Собору о. Євгеній та художник О.О.Стародуб. Оратори, кожний зі свого боку, відзначили важливість книги для Охтирки. Наприкінці презентації В.Г.Демянова та О.В.Кравченко виконали пісні охтирських авторів. Протягом усього за­ходу присутні мали змогу дегустувати продукцію Охтирського пивзаводу. Окрім пінного ячмінного напою, на столах стояли "Живчик" та мінеральна вода. Усі запрошені в подарунок отри­мали книгу.

А.Молот

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg