Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Наркотики - соціальне зло чи особистий вибір?
Наркотики - соціальне зло чи особистий вибір? Печать
Автор Газета "Город А"   
27.01.2014 г.

Вживання наркотичних ре­човин - одна з найгостріших глобальних проблем сучас­ності. Не обійшло стороною це зло й наше затишне місто. Як іде в нас боротьба з наркотиками?

Інформацію про це та багато чо­го іншого нам надав заступник начальника Охтирського міськвідділу МВС-начальник криміна­льної міліції, підполковник Руслан Кладько.

- Найтяжчим злочином, пов'язаним з наркотиками, є їхній збут. За продаж наркотичних речовин згідно статті 307 Кримінального кодексу можна потра­пити за грати на термін від5 до 10 років. Так от, фактів збуту нами протя­гом 2013 року по місту та району було виявлено 19. Важливо зазначити, що на Охтирщині немає організованих зло­чинних груп, які б займалися продажем наркотиків, а також наркодилерів - "гастролерів": цим брудним бізнесом в нас займаються винятково місцеві "ен­тузіасти". Також, на щастя, в наших кра­ях відсутня торгівля наркотиками через Інтернет. Кажу"на щастя!", оскільки в подібних випадках провину підозрюва­них довести ще складніше, ніж при зви­чайному збуті наркотичних речовин.

- А які саме наркотики у нас най­частіше вживаються?

- Це, безумовно,канабіс або коноп­ля, яку курять, та ацетильований опій, котрий вживають для внутрішньовен­них ін'єкцій. До речі, виготовляють ос­танній із звичайної макової соломки.

- Тобто, з того самого маку, що росте на городі?

- Саме так. І, між іншим, мак цей на городах вирощувати заборонено! Навіть за наявність одного-двох кущів власника земельної ділянки вже мож­на притягнути до адміністративної відповідальності, а якщо їх сто і більше - до кримінальної. Що ж до коноплі, то кримінальна відповідальність почи­нається з десяти рослин. Але,підкрес­люю, покарання згідно закону понесуть ті люди, які свідомо вирощують нарко­тичну сировину (деякі з них свої посіви навіть чаєм поливають задля більшої "ядрьоності"). А якщо в когось на городі випадково виросла дикоросла коноп­ля, то це, звісно, справа інша... Ми жор­стко запобігаємо вирощуванню нарко­тичних рослин, проводимо у цьому на­прямку значну роботу,через що подібних випадків з кожним роком стає все менше.

- А як бути із збереженням та вжи­ванням наркотиків?

- За зберігання наркотичних речовин настає адміністративна або криміналь­на відповідальність.Приміром, коли в особи вилучається більше 5 грамів ко­ноплі, то це вже підстава для криміна­льного провадження. А от за вживання наркотиків згідно чинного законодав­ства покарання не передбачене. Таких людей просто ставлять на облік,і зараз таких офіційно зареєстрованих наркозалежних осіб у нас налічується 98 чоловік.Над їх реабілітацією спільно пра­цюють міліція та медики. І, знаєте, це приносить свої результати: люди доволі часто долають залежність та знімають­ся з обліку.

- Наскільки у нас поширена нарко­манія серед неповнолітніх?

- На щастя,незначно, хоча не можна сказати, що її немає зовсім: деякі підлітки через свою легковажність та незрілість "травку" таки покурюють...

- Чи є в Охтирці наркоманські приго­ни?

- Розумієте, притоном можна назва­ти не тільки квартиру, а й сарай, гараж, одним словом, будь-яке приміщення, де відбувається спільне вживання нар­котиків. Драматизм ситуації полягає в тому, що людина, яка надала таке приміщення, наприклад, своїм друзям чи знайомим, сама може не вживати наркотичні речовини, проте згідно статті 317 Кримінального кодексу все одно ризикує потрапити до тюрми на строк від 3 до 5 років. За минулий рік таких пригонів у нас було виявлено два.

- Чим відрізняється в плані поширен­ня наркоманії наша ситуація від за­гальноукраїнської?

- У великих містах на зразок Харкова становище набагато складніше: там по­ширені героїн,кокаїн, ЛСД тощо. До нас подібна гидота не потрапляє, можливо, через те, що надто дорого коштує, а місто у нас відносно небагате.

- Чи з'явилося щось нове на "фронті'' боротьби з наркотиками минулого ро­ку?

- Так, і ці"новинки" не з приємних. По-перше, у зв'язку з різким скорочен­ням сировини для макової соломки (про це ми вже згадували вище) "умільці" тепер стали примудрятися ва­рити ацетильований опій із... звичай­них макових зернят,які продаються у крамницях. Особливо погано при цьо­му те, що для виготовлення опію в та­кий спосіб їм доводиться додавати в нього багато різної"хімії". Через це та­кий наркотик навіть шкідливіший, ніж звичайний.Також у 2013-му нами вперше щонайменше за десять років був зафіксований випадок збуту над­звичайно небезпечної наркотичної ре­човини - амфетаміну. Зараз відповідна справа розглядається в суді.

- Чи існують стосовно вживання нар­котиків якісь групи ризику?

- Я б так не сказав. Від цього зла не застраховані представники жодної соціальної групи незалежно від їх статків та інших факторів. Зрештою, все залежить від особистого вибору кожної людини...

Питання задавав Віктор Гаман

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg