Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Новорічні ялинки: гіркий фінал
Новорічні ялинки: гіркий фінал Печать
Автор Газета "Город А"   
20.01.2014 г.

ImageНещодавно у багатьох містах виникли нові не­санкціоновані звалища, якщо не сказати кладови­ща.Кладовища... но­ворічних ялинок! Напри­клад, у Києві цих нероз­проданих до Нового року вічнозелених красунь ви­кинули буквально тисячі. А що ж у нас, в Охтирці? Ад­же за свідченням багать­ох наших земляків ще за якихось кілька годин до дзвону но­ворічних келихів ялинок на вули­цях міста продавалося багацько. І куди ж вони потім поділися?!

На це та інші наші питання відповіла інженер з лісових куль­тур ДП "Охтирське лісове господарство" Марина Малишенко:

- Почну з того,що наш лісгосп у передноворічні дні продав 1210 "ялинок" (насправді це, звичайно, були сосенки) на загальну суму 84580 гривень. Ціна одного де­ревця в роздріб становила 60-75 гривень, оптова ж ціна, звісно, бу­ла дещо нижчою.Купували наші "ялинки" переважно земляки-охтирчани. Але наше підприємство також брало участь у ялинковому ярмарку в Сумах, у певній кількості новорічні деревця продавалися й за межі області. А найважливіше те,що ми реалізували практично всі дерева, виставлені на продаж: "відходів" не було! Однак в Охтирці, ясна річ, торгували ялинками не тільки ми,, а й приватні підприємці, наприклад, наскільки мені відомо, з Полтавщини. І ось вони, цілком можливо, справді масово викида­ли нереалізовані дерева...

Зрозуміло, що запобігання подібним речам виходить далеко за межі компетенції лісгоспу. Зате пряме відношення до неї має інше питання - протидія "ялинковому бракон'єрству",тобто, незаконній рубці зелених красунь. Щодо цього нас "просвітив"колега М. Мали­шенко - інженер з охорони та захи­сту лісу Олександр Назаренко: "У передноворічний період охороною наших плантацій новорічних яли­нок займалися, в тому числі, 5 спеціально створених рейдових бригад, які провели 28 рейдів пат­рулювання.При цьому незаконних рубок зафіксовано не було".

І все ж, чи варто взагалі купу­вати живі ялинки? Адже відстоявши у когось вдома якихось три тижні, вони потім все-одно потрапляють на смітник... Тим більше, що й штучні"ялинки" зараз коштують відносно дешево (від 50 гривень). На це працівники лісгос­пу відповіли лише, що контрольо­вана рубка природних ялинок жод­ної загрози нашим лісам не несе, але вибір, звичайно, кожен робить свій. І в цьому з ними важко не по­годитися.

Віктор Гаман

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg