Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Актуально про землю
Актуально про землю Печать
Автор Газета "Город А"   
20.01.2014 г.

Земля та все, що її стосується, хвилю­вали українців щонайменше з часів легендарної "Кайдашевої сім'ї" Івана Нечуй-Левицького. Цікавлять земельні питання наших земляків і нині. На деякі з них на наше прохання відповіла головний спеціаліст-юрисконсульт Управління Держземагентства в Охтирському районі Сумської області Юлія Шев­ченко.

- Чи можливо змусити орендаря укласти до­говір оренди на платне користування землею, якщо він відмовляється це зробити?

Згідно із законами України за користування землею необхідно сплачувати або земельний податок, або орендну плату (Податковий кодекс України). Якщо земельна ділянка використо­вується особою без правовстановлюючого до­кумента (договору оренди),то це є порушенням чинного земельного законодавства. Це озна­чає, що власник такої земельної ділянки може звернутися до державної сільськогосподарсь­кої інспекції,до функцій якої входить контроль за використанням та охороною земель, або ж безпосередньо до суду щодо зобов'язання ко­ристувача укласти договір оренди земельної ділянки або ж припинення користування нею.

- У людини є державний акт на землю від 15 травня 2013 року. Кадастровий номер земель­ної ділянки є. Нині земля перебуває в оренді. У майбутньому треба буде щось робити з цим ак­том чи ні?

Ви маєте правовстановлюючий документ, що посвідчує ваше право власності на земельну ділянку. Термін дії цього документа необмеже­ний. Змінювати його на будь-який інший не потрібно. З урахуванням того, що ваш документ містить кадастровий номер, вам не потрібно от­римувати будь-яких додаткових довідок. У вас є державний акт, з яким ви можете передавати земельну ділянку в оренду, в спадщину тощо.

- Як самостійно визначити мінімальний розмір орендної плати за зданий в оренду зе­мельний пай?

На сьогодні щодо земель приватної влас­ності законодавчо мінімального розміру орендної плати не встановлено, є рекомен­даційна норма в указах Президента. Вона орієнтує на не менш ніж 3% нормативної гро­шової оцінки земельної ділянки. Вирахувати розмір орендної плати можна, але слід мати на увазі, що розмір нормативної грошової оцінки одного гектара ріллі в Україні різний, і якщо ви хочете дізнатися про розмір орендної плати, то треба звернутися до Управління Держзема­гентства в Охтирськом урайоні Сумської об­ласті, щоб отримати інформацію про її розмір.

- Є земельна ділянка, сплачуються за неї по­датки, але досі немає її точного визначення в натурі на місцевості. Як це зробити?

Якщо у вас виникла потреба у відновленні меж, тому що вони не збереглися на місце­вості,то можете самостійно замовити будь-якій організації (землевпорядній) виготовити технічну документацію щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі. Цю документацію (враховуючи те, що це ваша власність і у вас є Державний акт на право власності, присвоєно кадастровий номер) не треба ні з ким. погоджу­вати чи затверджувати. У нашому місті діють декілька землевпорядних організацій. Ви мо­жете ознайомитися із суб'єктами, які мають право виготовляти документацію,на офіційно­му сайті Держземагентства України.

- Які документи необхідно подати для держав­ної реєстрації земельної ділянки?

Для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстраторові, який здійснює таку реєстрацію, необхідно подати:

  1. заяву про державну реєстрацію земельної ділянки;
  2. оригінал погодженої відповідно до законо­давства документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (разом з позитивним висновком державної ек­спертизи землевпорядної документації у разі, коли така документація підлягає обов'язковій державній експертизі землевпорядної доку­ментації);
  3. електронний документ;
  4. документ, що підтверджує оплату послуг з державної реєстрації земельної ділянки. .

- У яких випадках може бути відмовлено у державній реєстрації земельної ділянки?

У державній реєстрації земельної ділянки може бути відмовлено у разі:

  1. Невідповідності поданих документів вимо­гам законодавства;
  2. Розташування в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки або її частини;
  3. Розташування земельної ділянки на території дії повноважень іншого Державного кадастрового реєстратора;
  4. Подання заявником документів не в повному обсязі.

- Коли здійснюється державна реєстрація земельної ділянки?

Державна реєстрація земельної ділянки здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування (у разі, коли згідно із законі така документація підлягає затвердженню таким органом).

- Що таке кадастровий номер земельної ділянки?

Кадастровим номером земельної ділянки індивідуальна, що не повторюється на всій території України,послідовність цифр та знак яка присвоюється земельній ділянці під час державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування.

Кадастровий номер земельної ділянки присвоюється за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру.

Кадастровий номер присвоюється земель ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, виникнення інших,крім права власності, речових прав на земельну ділянку, зміни речових прав на земельну ділянку, інших відомостей про неї кадастровий номер не змінюється.

У разі поділу чи об'єднання земельній ділянці присвоюється новий кадастровий номер.

- Які відомості надаються з Державного земельного кадастру?

Відомості Державного земельного кадастру надаються державними кадастровими реєстраторами у формі:

  1. витягу з Державного земельного кадастру про об'єкт Державного земельного кадастру;
  2. довідки, що містить узагальнену інформацію про землі (території);
  3. викопіювання з кадастрової карти (плану та іншої картографічної документації Державного земельного кадастру.

Відомості про обмеження у використанні земельної ділянки надаються у формі витяг Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Сподіваємося, ця інформація буде корисною для наших читачів.

Записав Віктор Гаман

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg