Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Охтирка перевиконує план зі збору податків
Охтирка перевиконує план зі збору податків Печать
Автор Газета "Город А"   
30.12.2013 г.

На брифінгу, присвяченому річниці об'єднання податкової та митної служби у єдине Міністерство доходів та зборів України, керівник охтирських податківців Олександр Володимирович Нікітін розповів про позитивні тенденції та гарні показ­ники в роботі.

Оцінювати зміни О.В.Нікітін може, ма­буть, як ніхто інший,бо він в подат­ковій майже з самого початку її засну­вання, при цьому встиг попрацювати на різних посадах.

Олександр Володимирович Нікітін:

- Об'єднання податкової та митної служби у єдине Міністерство доходів та зборів України - це, дійсно, важливий крок реформування. Впер­ше в історії незалежної України створено відом­ство у складі центральних органів виконавчої влади, яке несе на собі всю повноту відповідаль­ності за поповнення державного бюджету. Відте­пер вітчизняні підприємці та іноземні інвестори мають єдиного адресата, який від імені держави відповідає за оподаткування та за якісний сервіс в адмініструванні обов'язкових платежів.

При цьому пріоритети роботи залишились незмінними. Ми продовжуємо працювати над удосконаленням адміністрування податкової си­стеми України, якісним обслуговуванням плат­ників, спрощенням документообігу. Усе направ­лено на досягнення мінімуму витрат часу пред­ставниками бізнесу при спілкуванні із держа­вою.

Міністерство доходів і зборів - лише адміністратор податків і зборів. Визначає ж по­даткову і митну політику, як і раніше, Мінфін. Цей баланс закладений, щоб не допустити будь-якого зайвого фіскального тиску на бізнес.

Перед колективом Охтирської ОДПІ у 2013 році були поставлені завдання - забезпечити по­вне та ритмічне фінансування соціальних про­грам місцевого значення та забезпечення вико­нання загальнодержавних програм.Завдяки ре формуванню законодавства, якісної роботи цен­тру обслуговування платників податків та усвідо­мленню платниками податків спільної відповідальності у січні-листопаді 2013 року встановилася позитивна динаміка наповнення державної скарбниці.

У нашому регіоні зареєстровано 1125 плат­ників податків-юридичних осіб та 3657 фізичних осіб-суб'єктїв підприємницької діяльності. У січні-листопаді 2013 року забезпечено надходження до Загального фонду Державного бюджету на 105,2 %, що складає перевиконання в сумі 77630,8 тис.грн. Фактично надійшло до Загаль­ного фонду Державного бюджету 1 582 053,3 тис.грн. Зведений бюджет за січень-листопад виконано на 105,1%, що складає в сумі 1 767 210,2 тис. грн. До місцевих бюджетів надійшло 183 035,3 тис. грн., планове завдання виконано на 104%.

Важливою функцією Міністерства зали­шається боротьба із правопорушеннями під час застосування податкового та митного законо­давства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску. При Міністерстві й надалі функціонує податкова міліція. Відповідно до По­даткового та Кримінального процесуального ко­дексів вона виконує функції по виявленню і розслідуванню злочинів у сфері оподаткування.

Щодо надання послуг, гарно себе зарекомен­дував центр обслуговування платників податків, фахівцями якого протягом 2013 року надано 3972 адміністративних послуг. В Охтирській ОДПІ юридичні та фізичні особи мають мож­ливість безперешкодно отримувати відповідні послуги.

Сам центр обслуговування має у своїй струк­турі три обов'язкові секції - секцію прийому і видачі довідок та дозвільних документів,секцію прийому звітності і кореспонденції та секцію об­слуговування платників.Для допомоги платни­кам запроваджено посаду консультанта-модератора, який зобов'язаний допомагати у пошуку необхідної інформації на стендах, заповненні до­кументів тощо. Центр, окрім звичайного підклю­чення до Інтернету,забезпечений доступом до корпоративної мережі ДПС України та Єдиної ба­зи податкових знань.

Наразі в Охтирській ОДПІ створені всі умови комфортного подання звітності в електронному вигляді. За 11 місяці 2013 року в Охтирській ОДПІ кількість платників ПДВ, що звітували в електронному вигляді, склали 98,6%.Станом на 1 грудня 2013 року до інспекції відзвітували 1569 платників, з яких засобами телеко­мунікаційного зв'язку - 428 платників податків (майже 91,01%).Сучасний вигляд звітування дозволяє суттєво заощаджувати час представни­кам бізнесу.

Окрім цього, за останні роки кількість плано­вих податкових перевірок скоротилася в 3 рази. Протягом січня-листопада 2013 року уп­равлінням податкового контролю Охтирської ОДПІ проведено тільки 6 планових документаль­них перевірок, у відповідному періоді 2012 року - 21.

В цілому, якщо аналізувати весь період існу­вання податкової системи в Україні, об'єднання податкової та митної служби у єдине Міністерст­во доходів та зборів України є безумовно знач­ним кроком вперед. Проведені зміни в законо­давстві пішли на користь і чесному бізнесу, і адміністраторам, що контролюють своєчасне надходження податків.

Записав Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg