Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Ми повинні це пам'ятати
Ми повинні це пам'ятати Печать
Автор Газета "Город А"   
03.12.2013 г.

80 років минуло відтоді, як над Україною прошумів холодний вітер голодомору 1932-1933 років. Все менше залишається свідків страшного мину­лого. Мало хто з них ви­жив у ті роки. Від голоду загинуло 5 мільйонів дітей. А встановити точну цифру всіх померлих взагалі неможливо. їх хоронили просто накидом: скидали у ями і загорта­ли землею. Вся Україна була пе­ретворена на зону голодної смерті.

Згадуючи ті жахливі роки, слу­хаючи розповіді людей, що пере­жили їх, у душі стає моторошно.

- Немає нічого страшнішого за голод, - розповідає мешканець с. Качанівка Петро Панасович Го­дуй. - Коли їли кінський щавель, березові бруньки... Нас, дітей, у сім'ї було троє.Якось старший попросив маму зварити картоплі так, щоб наїстися. А мама була дуже економною і коли картоплю вибирали, вона всю перерахува­ла і розділяла на пайки, щоб вис­тачило. Ми були постійно го­лодні, пухлі, та все ж таки вижи­ли.

До розмови приєднується дру­жина Петра Панасовича Діана Матвіївна, яка народилась на Брянщині.Вона згадує, що і там теж було не солодко, селяни віддавали останні продукти робітникам у місто, а самі пухли від голоду.

Сусідка подружжя Годунів,Мотря Григорівна і Полоус пригадує характерний для того часу епізод, як вона з подругами йшла з колгоспного саду, а на узбіччі обідали незнайомі люди. Одна жінка кинула об'їдену кістку, а од­на дівчинка схопила її і да­вай гризти. Усе життя стоїть перед очима Мотрі Григорівни та дівчинка. Батько Мотрі працював у тракторній бригаді, їм да­вали пайок, але сам він не їв, ніс додому і мама ділила на всіх по маленькому кусочку. Збирали лушпиння кар­топлі, варили таку собі юшку. По­руч сім'я сусідів повністю вимер­ла.

Боляче людям згадувати той час. Моїм співроз­мовникам було тоді по 6-8 років, але вони добре пам'ятають голодний 33-й. Дуже важливо, щоб і наступні покоління знали і не забували про пережите нашим народом.

Валентина Рівненська

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg