Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow У лісі, у полі снарядів доволі
У лісі, у полі снарядів доволі Печать
Автор Газета "Город А"   
03.11.2013 г.

ImageЗа інформацією рятуваль­ників, цьогорічна осінь не­бувало врожайна на небез­печні знахідки.Можливо, причиною виявлення вели­кої кількості вибухонебез­печних предметів часів Другої Світової стала довга осінь і пов'язані з цим три­валий грибний сезон та хо­роші передумови для по­льових роби. Люди більше часу знаходяться на дворі, у полі чи на природі, тому шанси раптово зіткнутися з відлунням війни" значно зростають.

Так 8 вересня о10 год. 00 хв. до 6-ої Державної по­жежно-рятувальної части­ни ДПРЗ-3Управління ДСНС Ук­раїни у Сумській області від грома­дянина Г. надійшло повідомлення про виявлення вибухонебезпечного предмету часів ВВВ в лісовому ма­сиві поблизу бази відпочинку "Наф­товик".

Мобільною оперативною групою (МОГ) 3-го державного пожежно-ря­тувального загону було встановле­но, що на відстані близько 1,5 км від с. Чернеччина та 150 м від забору бази відпочинку знаходилася проти­танкова міна ТМ-37. Для забезпе­чення надійної охорони вибухоне­безпечного предмету (ВНП) про місце знахідки було терміново повідомлено чергового Охтирського міськвідділу УМВС України в Сумській області. В подальшому міна була знешкоджена шляхом підриву.

17 вересня близько 12 год. 45 хв. громадянка Н. у лісі на відстані 500 метрів від с.Бакирівка знайшла ар­тилерійський снаряд (як згодом вия­вилось, це був АС-100),про що невідкладно сповістила працівників Державної служби України з над­звичайних ситуацій.

Через декілька днів рятівникам прийшлося їхати на інший край рай­ону 21 вересня о 14 год. 45 хв.го­лова Куземинської сільської ради

О.В.Довгий повідомив у службу 101 про виявлення в лісі на відстані близько 3 км від села вибухонебез­печних предметів часів ВВв. При­бувши на місце виклику, рятуваль­ники встановили, що у лісі притаїли­ся два снаряди АС-76, які згодом бу­ли знешкоджені.

Наступного дня, 22 вересня о 08 год. ЗО хв. рятувальникам повідоми­ли про виявлення міни вже непода­леку від міста. Телефонував мешка­нець с. Мошенка Кардашівської сільської ради громадянин Б. Ним у полі на відстані 1 км від рідного се­ла була виявлена мінометна міна ММ-82.

27 вересня група МОГ вже спіши­ла у Бугрувате. Місцевий голова Ю.М.Таран сповістила про виявлен­ня вибухонебезпечного предмету часів Великої Вітчизняної війни у полі на відстані з пів кілометру від с. 8-ме Березня. Як виявилося, у полі "окопався" артилерійський снаряд АС-76.

Подвійний виклик групи МОГ тра­пився 6 жовтня. Працівникам ДСНС довелося їхати спочатку у Куземин, а потім у В'язове. Добре, що ці два населених пункти розташовані не­подалеку одне від одного, а повідо­млення на пункт зв'язку частини надійшли майже одночасно.

Спочатку о 14год. 50 хв. у пожеж­ну частини зателефонував Куземинський голова, який повідомив про чергову "вибухову" знахідку. Близько 1,5 км від села у Землі ле­жав артилерійський снаряд (ним ви­явився АС-76 часів ВВв).

А вже о 15 год. 30 хв. до ДПРЧ-6 додзвонився В'язівський голова РІ.Москаленко. У полі на відстані близько 1 км від с. Рубани був знай­дений снаряд АС-88. Усі ці"дарунки" війни працівниками ДСНС були бла­гополучно знешкоджені.

Рятувальники попереджа­ють, якщо ви виявити підозрілий предмет, не чіпайте його, а терміново повідомте службу 101. Не намагайтеся вирішу­вати проблему самотужки, всі дії з вибухонебезпечними предметами здійснюються лише підготовленими фахівцями-піротехніками!

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg