Головна arrow Розділи arrow Відпочинок та побут arrow Головний трофей футбольної Сумщини "оселиться" в Охтирці назавжди
Головний трофей футбольної Сумщини "оселиться" в Охтирці назавжди Печать
Автор Газета "Город А"   
03.11.2013 г.

Image19 жовтня завершився Чемпіонат Сумщини з футболу серед команд першої групи. І та II місця в турнірній таблиці посіли відповідно "ОНПР-Укрнафта" (м. Охтирка) та"Локомотив" (м. Кролевець), які набрали по 42 очка.

Однак, незважаючи на те, що останній матч турніру був зіграний, питання щодо чемпіонства охтирчан, які очолювали таблицю, лишалося відкритим. От якби"Локомотив" набрав хоча б на одно очко менше, тоді б підопічні Олександра Сікуна могли суттєво зберегти нерви.

Щоб уникнути "золотого матчу", який згідно рег­ламенту змагань грають команди,зайнявші пер­ше та друге місця з однаковою кількістю очок, потрібний був"недобір" залікових балів "Локомотивом" в останньому турі,в якому кролевчани зустрічались з обласною "Барсою".

Вирішальна для нас гра йшла паралельно з до­машнім матчем "Нафтовика" проти"Десни". Бага­то вболівальників на охтирському стадіоні пере­живали не тільки за підопічних Євгена Яровенка, але й слідкували за подіями Чемпіонату області, передаючи друзям звістки з Сум.

Врешті-решт, на стадіоні "Нафтовик" на радість місцевої торсиди гра закінчилась перемогою господарів з рахунком 2:1, а оту Сумах кролевчани з таким же рахунком здолали "Барсу", чим дещо за­смутили охтирських уболівальників. "Барса" не до­тягнула до нічиї, а це означало, що долю золотих нагород Чемпіонату області вирішить "золотий матч".

І знову доленосна для ОНПР гра співпала у часі з матчем старших товаришів в Охтирці. На цей раз ФК "Нафтовик-Укрнафта" прий­мав "Олександрію". Команда Яровенка не змогла здолати гостей, "награвши" лише на нічию 1:1. А от вихованці Олександра Сікуна вийшли в цей день переможцями.

Для"золотого матчу" Федерацією Сумщини з футболу було обрано нейтральне поле у футбольному центрі "Барса". На матчі були присутні близь­ко тисячі глядачів. На радість уболівальників, день видався сонячним та теплим.Порівняно добрий стан газону дозволяв футболістам проявити всю свою майстерність. Тим не менш, гра йшла важко, хоча і без особливих грубощів.

Кожна помилка могла стати фатальною. Охтирці довго не вдавалося перехилити терези на свій бік. Вирішальну роль зіграли морально-вольові якості "нафтовиків".Коли доля матчу, здавалось, буде вирішуватись у додатковий час, ОНПР-івці провели контратаку і 100-відсотково використали одну зі своїх нечисленних нагод для взяття воріт.

На 88 хвилині охтирчанин Пацюк отримав м'яч в центрі поля і в один дотик віддав чудову переда­чу на 25 метрів вперед у вільну зону на хід напада­ючому Стрибаку. Олександр у вирішальний ривок вклав, мабуть, всі сили, що лишались. Нападник нафтовиків зміг відірватися від захисника супер­ників. Вигравши таким чином позицію,Стрибак вирішив не зближуватись занадто з воротами, а пробивати здалеку.Вправно обробивши м'яча, ох­тирчанин "вистрілив" з ходу і поцілив у самісіньку "павутинку".

Вдача любить відважних! Відстань до воріт була більш ніж пристойна - близько 20 метрів, але голкіпер "Локомотиву" нічого не міг вдіяти. Пере­вага в один м'яч досить хитка, але й часу лишалось небагато. Наприкінці матчу охтирчани, не зважаючи на шість доданих хвилин, змогли втримати переможний результат.

Після гри відбулося нагородження учас­ників змагань. Церемонію нагороджен­ня проводили заступники голови ФФС Андрій Грек та Владислав Крамар, спортивний ди­ректор ФФС Андрій Прохорович, а також пред­ставник облдержадміністрації - начальник уп­равління молоді та спорту Олександр Стрельни­ков.


Фото, статистика та коментарі з «золотого» матчу «ОНПР»-«Локомотив»

Перший тайм: 0:0. Другий тайм: 1:0 ( 88 хв. Стрибак Олександр)

Перший тайм: володіння м'ячем (55% Кролевець, 45% Охтирка)

Другий тайм: володіння м'ячем (50% Кролевець, 50% Охтирка)

Склад команди «ОНПР» Укрнафта:

Борисенко Олександр - воротар, Табачун Руслан - капітан,Лапін Олександр, Іщенко Дмитро, Жулін Юрій, Хабовець Євген, Пацюк Андрій, Руженський Олексій, Масло Артур, Пераков Євген, Стрибак Олександр. Запасні: Бірюк Валентин, Білера Віталій, Конвісар Євген, Суханов Сергій, Шандиба Ігор.

 Склад команди «Локомотив» Кролевець:

Начулін  Денис,Щасливий Сергій, Зикунов Сергій, Шумейко Ігор, Велієв Агіл, Ретушняк Сергій,Шейко Артем, Долбін Сергій, Яковець Михаїл, Ступанченко Олександр, Пивненко Вадим. Запасні: Носок Станислав, Гавриш Дмитро, Пустовій Ілья, Сорока Анатолій,Кабанов Володимир, Безверхній Артем, Ситник Роман.

Арбітр матчу: Ісаєв Володимир м. Суми

Підсумкова турнірна таблиця

Чемпіонат Сумщини з футболу 2013 року

Команди                                         І          В       Н      П       Мз    Мп    О

1.«ОНПР-Укрнафта»               18              13          3        2       49     19     42                                      

2.«Локомотив» м. Кролевец     18     13         3     2       43     12     42                                     

3. «Шахтар» м. Конотоп         18           12         3        3       43     21     39                                          

4. «Спартак-Сумбуд»м. Суми    18          8          5        5       37     31     29                                      

5.«Велетень» м. Глухів           18            9          1        8       44     21     28                                     

6. «СМС»м. Ромни                   18             8         3        7          8     23     26                                                                   

7. «ФК Барса» м. Суми              18             8         1        9       48     23     25                                      

8.«СумДУ» м. Суми                   18             4         4        10     27     16      16                                                    

9. «Спартак-Кварцит» м. Глухів  18     3           1    14     24     53     10                                    

10. «ФК Серж» м. Суми             18    0          0        18     10    123       0

Голова ФФ м. Охтирки: Олондарь С.П.

- Насамперед хочу привітати всіх уболівальників нашої команди з довгоочікуваною перемогою у Чемпіонаті області та висловити подяку за розвиток футболу в нашому місті в.о.начальника НГВУ «Охтирканафтогаз» Наслєднікову С.В., директору Качанівського ГПЗ Каші О.А., начальнику Охтирського УБР Сушинському І.І., голові профкому НГВУ Біленку І.І., голові профкому Качанівського ГПЗ Дейко Л.В., голові прокому Охтирського УБР Скриннику О.С., співробітнику служби безпеки Качанівського ГПЗ Корнієнку В.Г.

Виконуючи комплексну програму розвитку футболу в області, затверджену головою облдержадміністрації Юрієм Павловичем Чмирем, Охтирка не тільки готує спортсменів республіканського рівня, але й, що не менш важливо,долучає до регулярних занять спортом широкі верстви населення.

Важливу роль у«футбольному» прориві нашого невеликого міста звісно грають нафтовики. Але без ентузіастів, людей, закоханих у футбол навряд чи можна було би похвастатися суттєвими здобутками на спортивній ниві.

«ОНПР-Укрнафта»,яку ще і по сьогоднішній день за звичкою називають «Нафтовик-2», йшла до чемпіонства цілих три роки. Золото здобуте в недавно фінішувавшій Першості області особливе.

Насамперед, тому що кувалась перемога цілеспрямовано доволі тривалий термін. Коли в 2010 році головний тренер «ОНПР-Укрнафта» Олександр Сікун, виграв почесний обласний трофей,він не став спочивати на лаврах. Фактично перебуваючи в той час на верхівці успіху, Олександр Михайлович  наважився на капітальну перебудову, яка однозначно означала втрату позицій лідера.

Протягом короткого періоду часу лави спортивного колективу поповнила ціла когорта молодих охтирчан. Саме з юнаками, які звісно не могли на рівних боротися проти «вікових» спортсменів інших команд області Сікун почав свою ходу за перемогами. З чистого листка, крок за кроком«ОНПР-Укрнафта» наближалася до Олімпу.

Дякуючи колективу створеному в Охтирці ми вперше побачили в нашому місті 1/8 Кубку України по футзалу. А ось тепер команда «ОНПР», здобувши в третій раз титул чемпіона області  привезла додому Кубок Сумщини назавжди.

Впевнений, що попереду є ще багато перемог, бо коли людина відноситься до своєї справи з таким натхненням, наполегливістю та неабиякій сміливістю, як Олександр Сікун, черговий тріумф лише питання часу.

Не підлягає ніякому сумніву, що саме завдяки його професіоналізму ростуть і розвиваються молоді футболісти, «підтягуючись» до рівня професійного спорту. Олександр Михайлович,не тільки талановито керує діями в полі, але й гартує характери. І в тому, що охтирчани побачили виступи своїх земляків у «першій» команді, без перебільшення, дуже велика заслуга цього виваженого тренера .

Ціла когорта місцевих футболістів нещодавно поповнила ФК «Нафтовик-Укрнафта». Стали професіоналами: Олег Єрмак, Сергій Кісіль, Дмитро Жаріков. Для всіх них стежину у великий футбол проклав «Нафтовик-2». 

Безумовно, попасти в команду-майстрів вкрай важко, але юні футболісти бачать, що це цілком реально і тому працюють з подвійною жагою. В нашому місті і районі справою розвитку футболу займаються не одна, а зразу декілька, громадських організацій, успішно працює ДЮСШ. Отож, кожний місцевий мешканець, не залежно від віку та статі,може приймати участь у відповідних змаганнях, а також тренуватися.

Добре зарекомендувавши себе на міському чи районному рівні, спортсмен має змогу пробитися в основу «ОНПР-Укрнафта» і виступати на обласному та республіканському рівнях. Далі лишається лише крок до професійного спорту - ФК«Нафтовик-Укрнафта». Для талановитої молоді важно бачити свої перспективи і команда «ОНПР» їх безумовно надає. Звісно,це доволі схематична «дорожня карта». Але у майбутнього професійного спортсмена, вона повинна бути перед очима з самого початку вибудовування своєї кар'єри.

Записав Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg