Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Про результати представницької діяльності Охтирської МРП за 9 міс.2013 р.
Про результати представницької діяльності Охтирської МРП за 9 міс.2013 р. Печать
Автор Панченко В.А., Хащина Л.В.   
01.11.2013 г.

Відповідно до п.2ст.121 Конституції України на прокуратуру покладається представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.

Згідно ч.2 ст.45 ЦПК України з метою представництва інтересів громадянина або держави в суді прокурор в межах повноважень, визначених законом, звертається до суду з позовною заявою (заявою),бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення Верховним Судом України, про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами. При цьому прокурор повинен надати суду документи, які підтверджують неможливість громадянина самостійно здійснювати представництво своїх інтересів.

Тобто, прокурор бере участь в розгляді цивільних справ,по-перше,  коли постає питання про захист інтересів держави і, по-друге, захищає інтереси тих громадян, які за станом свого здоров‘я або з других поважних причин не можуть захистити свої права.

Формами участі прокурора в процесі: 1) порушення цивільної справи; 2) вступ у цивільну справу.

Наказом Генерального прокурора №6 гн від 28.11.2012 р.передбачено справи, в яких участь прокурора є обов'язковою: про стягнення  шкоди за рахунок коштів державного бюджету; звільнення від арешту майна, яке стягується в дохід держави; надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Пріоритетними напрямами представницької діяльності є:

  • захист соціальних прав громадян;
  • захист інтересів держави у бюджетній системі та у сфері земельних відносин.

Охтирською міжрайонною прокуратурою протягом 9 місяців 2013року пред'явлено 26 позовів на загальну суму 509 тис. грн., розглянуто та задоволено 26 позовів на загальну суму 433 тис. грн., у т.ч. до бюджету 77 тис.грн., закрито, у зв'язку з добровільним відшкодуванням - 3  на суму 4 тис. грн.

Крім того, активізовано діяльність Охтирської міжрайонної прокуратури з приводу здійснення представництва інтересів держави у сфері земельних відносин, відшкодування шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, а також про стягнення податкової заборгованості.

Так, у поточному році задоволено позов Охтирського міжрайонного прокурора про стягнення з підприємства податкового боргу на суму24 тис. грн. У сфері земельних відносин пред'явлено 14 позовних заяв про повернення у власність держави 26 га на суму 436 тис. грн. На даний час задоволено 10позовних заяв, за рішенням судів, постановленими за позовами прокурора повернуто землі у державну власність площею 22 га вартістю 343 тис. грн.

Задоволено позов в інтересах Охтирської РДА про збільшення орендної плати за користування земельною ділянкою відповідно до нормативно-грошової оцінки, в результаті чого збільшено надходження до бюджету з 191 590,35 грн. до 597 949,43 грн. на рік. За результатами проведеної перевірки щодо законності будівництва по вул. Гончаренка прокуратурою заявлено позов в інтересах Охтирської міської ради та Інспекції ДАБК у Сумській області про знесення самочинно збідованих гаражів у кількості 13 штук на земельній ділянці, призначеній для індивідуального житлового будівництва, а також на землях Охтирської міської ради на даний час позов задоволено у повному обсязі.

Крім того, упродовж січня - вересня 2013 року прокуратурою забезпечено участь у 21 справі не за позовами Охтирського міжрайонного прокурора, з них 17 на захист інтересів неповнолітніх, зокрема, 11 про позбавлення батьківських прав, 1 про відібрання дитини та 2 усиновлення дітей іноземцями.

Також, завдяки взаємодії з Охтирською районною державною адміністрацією прокуратурою з метою захисту інтересів держави та попередження прийняття незаконного судового рішення, здійснено вступ у справу про зобов'язання виділити земельну ділянку в натурі (на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництв, а також проведено прокурорську перевірку, за результатами якої внесено зустрічний позов про скасування незаконного державного акта на землю 3,5 га вартістю понад 60 тис. грн.

Крім того, прокуратурою забезпечено участь у справі про стягнення коштів за рахунок бюджету, за результатами розгляду якої судом постановлено рішення про стягнення з бюджету на користь позивача 173 тис. грн.Завдяки своєчасному та якісному внесенню прокуратурою апеляційної скарги,незаконне рішення суду першої інстанції скасовано, попереджено безпідставне стягнення бюджетних коштів на вказану суму.

Значно покращилося реальне виконання у 2013 році - за позовами прокурора відшкодовано 801 тис. грн., з них в інтересах громадян по виплаті заборгованості по заробітній платі - 555 тис. грн., в інтересах фондів соц. спрямованості - 229 тис. грн., що становить понад 100%, до бюджету на суму18 тис. грн. або понад 100%.

Виконавці:

Прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури Панченко В.А.

Старший прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури Хащина Л.В.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg