Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Свято рятувальників
Свято рятувальників Печать
Автор Газета "Город А"   
23.09.2013 г.

П'ять років тому Прези­дент України Указом від 12.09.2008 року встано­вив 17 вересня як професійне свято - День рятівника.

Запобігти,врятувати, допо­могти! У цьому девізі ла­конічно поєднані основні функції Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Тому, ма­буть, справедливіше казати, не про професію рятувальника, а про по­кликання, адже обирається вона лише за волею серця.

Серед працівників ДСНС існує справжнє братство. Ті, хто готові без вагань ступити у вогонь,увійти у буремний повеневий потік, підняти­ся на височінь чи спуститися в хиже провалля, - дуже добре знають ціну найдрібнішої похибки. Тут служать лише люди,які є взірцем фахового ставлення до нелегкої справи. Але найголовніше, що серед рятуваль­ників не знайти байдужої людини, бо вогнеборцями стають виключно ті,хто здатен свідомо ризикувати власним життям заради спасіння інших.

Професійне свято українських вогнеборців співпадає з Днем вшану­вання святого образу ікони Божої Матері "Неопалима купина". Охтирські рятувальники - і ті, хто слу­жить,і ветерани - звикли зранку 17 вересня зустрічатися в стінах Покровського собору, де відбувається святкове Богослужіння з нагоди свята. Після молебна рятувальники довго спілкувалися між собою, бо, на жаль, таких випадків, коли мож­на побачити товаришів, видається не так вже багато. Тому під час зустрічі хочеться обговорити безліч питань, розповісти про своє житті та дізнатися про справи колег. Ну і звісно сфотографуватися на згадку.

На подвір'ї храму отець Євгеній разом з Михайлом Корабельським, очільником охтирських рятуваль­ників,згадували, як спільними зу­силлями встановлювався хрест на будівлі церкви.Атмосфера, як і по­года в цей день, була по-справжнь­ому святкова.

Михайло Корабельський, началь­ник 3-го Державного пожежно-ря­тувального загону Управління Дер­жавної служби України з надзви­чайних ситуацій в Сумській області

- Робити добро іншим - це благо­родний обов'язок кожної людини, тому рятувальник - професія не тільки нелегка, небезпечна, але й, на мій погляд, найблагородніша. Са­ме в службу 101 звертаються люди, коли їм конче потрібна допомога. Завжди - і вдень,і вночі - кожен може розраховувати на надійний за­хист від природних та техногенних надзвичайних "ситуацій, які, на жаль, трапляються доволі часто.

Професія рятувальника об'єднує відважних і самовідданих людей. У критичній ситуації дається взнаки і те, наскільки ти добре підготовле­ний до цієї ж таки ситуації,і хто зна­ходиться поруч і власні знання та правила безпеки. Адже коли захо­диш у палаюче приміщення, ніколи не знаєш, що тебе там чекає. І тому, мабуть, кожна дружина та діти з ос­трахом проводжають своїх рідних рятівників на роботу та радіють, ко­ли їхній чоловік та тато повер­тається живим та неушкодженим.

Проте, як відомо,попередити надзвичайну ситуацію набагато лег­ше, ніж ліквідовувати її наслідки.Співробітниками проводиться вели­чезна масово-роз'яснювальна ро­бота серед населення з метою зменшення кількості виникнення пожеж та аварій в Охтирському рай­оні.

Хочу звернути увагу людей на власну обачність. Дбайте про без­пеку свого життя та ваших близьких. Близько 80 відсотків пожеж та над­звичайних ситуацій трапляються са­ме через людський фактор.

Так з 1 січня2013 року на тери­торії Охтирського району виникло 70 пожеж та загорань, які були ліквідовані працівниками ДПРЗ-3 (3-го Державного пожежно-ряту­вального загону). В результаті ліквідації цих пожеж було врятова­но матеріальних цінностей на суму близько 1,4 млн. гривень.

Та ніяка матеріальна складова не замінить щирих слів подяки від лю­дей, які повсякчас звучать за робо­ту, виконану вогнеборцями. Адже врятоване життя, житло,автомобіль - заслуга саме працівників служби "101". Варто зазначити,що діяльність ДСНС не зводиться до ліквідації лише пожеж. Напрямки роботи працівників ДПРЗ-3 досить різнопланові. Так рятівники ДПРЗ-3 проводять пошук та розмінування снарядів та інших боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни,яких з початку року по району за 23 бойові виїзди було виявлено 50 одиниць,серед них 42 авіаснаряда, 4 міно­метних міни, три ручних гранати ти­пу ФАБ-3 і одна ручна граната типу Ф1-1. Усі ці небезпечні знахідки бу­ло знищено. Окрім цього працівни­ки підрозділів ДПРЗ-3 залучаються - до ліквідації ДТП, аварій та стихійних явищ природного та тех­ногенного характеру.

З професійним святом хочеться привітати весь особовий склад підрозділів ДПРЗ-3, ветеранів по­жежної охорони, пенсіонерів, керівний склад, працівників пожеж­но-сторожової охорони,місцевих пожежних команд, добровільних по­жежних дружин. Я дуже радий, що можу працювати поряд з такими мужніми людьми. І знаю, що ми завжди готові надати допомогу тим, хто її потребує, у будь-який часта за будь-яких умов. Щиро дякую за ва­ше ставлення до своїх обов'язків, за вашу роботу! Вітаючи зі святом, зичу міцного здоров'я, витримки та стійкості у нелегкій праці, світлого родинного щастя і благополуччя!

Отець Євгеній, Благочинний Ох­тирського району

- У день професійного свята я хо­чу всім рятувальникам передати архіпастирське вітання і благосло­вення Високопреосвященнійшого Євлогія Архієпіскопа Сумського і Охтирського і від щирого серця поздо­ровити відважних вогнеборців. Хо­четься побажати здоров'я душевно­го і тілесного, Божої помочі в їхній нелегкій службі.

Мені дуже приємно,що із року в рік в цей день, Свята Ікони Божої Матері, іменуємої"Неопалима купи­на", рятувальники починають своє святкування з молитви в Покровському Кафедральному Соборі. Охтирські пожежники на чолі з Михай­лом Анатолійовичем Корабельсь­ким завжди готові прийти на допо­могу, вони живуть проблемами міста і його мешканців, проблема­ми Церкви Православної.Традиція приходити особливо в цей день у храм є правильною і по-християнські потрібною. У храмі Господь захищає і дає сили, бо інколи в житті бувають випадки, коли самих лише людських зусиль недостатньо. Віра завжди допомагає долати найважчі перешкоди і найнебезпечніші ситу­ації. Віра допомагає жити.

Хотілося, щоб всі надзвичайні си­туації охтирські рятувальники ліквідовували лише на навчаннях, а"Неопалима купина" посилала за­хист усім мешканцям Охтирщини.

А.Молот

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg