Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Ваш безплатний адвокат
Ваш безплатний адвокат Печать
Автор Газета "Город А"   
08.09.2013 г.

Що таке безоплатна правова до­помога? Хто має право на такий вид допомоги? Який механізм її надан­ня?

Адвокат за призначенням Валентина Розторгуєва - про порядок надання безоплатної вторинної правової до­помоги.

"Право особи на правову допомогу закріпле­не статтею 59 Конституції України. З прийнят­тям Закону України "Про безоплатну правову допомогу" в нашій державі зроблено перші кроки до створення механізму реалізації кон­ституційного права кожного на правову допо­могу, що забезпечить належне виконання Ук­раїною її міжнародних зобов'язань у сфері прав людини і запровадить європейські стан­дарти з надання правової допомоги та доступу до правосуддя.

Закон України"Про безоплатну правову до­помогу" визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплат­ної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги.

Безоплатна правова допомога - правова до­помога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Дер­жавного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. У Законі визначені два види безоплатної правової допомоги:первинна та вторинна.

Безоплатна первинна правова допомога на­дається органами місцевого самоврядування і полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації,відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Безо­платна первинна правова допомо­га включає такі види правових по­слуг: надання правової інформації, надання консультацій і роз'яснень з правових питань, складання за­яв, скарг та інших документів пра­вового характеру (крім процесуаль­них документів), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги.

А тепер детальніше про вторинну правову допомогу. Її надають:

  • центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (На­казом Міністерства юстиції України від 02.07.2012 № 968/5 створено 27 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Ав­тономній Республіці Крим, облас­тях, містах Києві та Севастополі. Центри є неприбутковими ор­ганізаціями, користуються права­ми юридичної особи, мають власні бланки, печатку зі своїм наймену­ванням.Вони фінансуються з Дер­жавного бюджету України, а також інших не заборонених законодав­ством джерел);
  • адвокати,включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом;
  • адвокати,включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тим­часовій основі на підставі догово­ру.

Суб'єктами надання вторинної безоплатної правової допомоги надаються такі види право­вих послуг:

  1. захист від обвинувачення;
  2. здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну пра­вову допомогу, в судах, інших державних орга­нах, органах місцевого самоврядування,перед іншими особами;
  3. складення документів процесуального ха­рактеру.

31 січня 2013 року центри з надання безоплатної вторинної правової до­помоги забезпечують надання вто­ринної правової допомоги наступним кате­горіям осіб:

  • особам, до яких застосовано адміністратив­не затримання чи адміністративний арешт;
  • підозрюваним у вчиненні злочину особам, які затримані органами дізнання та слідства;
  • особам, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту;
  • особам, у справах яких відповідно до поло­жень Кримінально-процесуального кодексу Ук­раїни участь захисника є обов'язковою.

Перелік категорій осіб, які мають право на правові послуги безоплатної вторинної право­вої допомоги, є вичерпним. Центри не уповно­важені розглядати повідомлення про затри­мання, що надходять від громадян, так само як і безпосередньо надавати безоплатну правову допомогу чи призначати адвокатів для надання такої допомоги у випадках, які не передбачені законодавством.

Відмовити особі в наданні безоплатної вто­ринної правової допомоги можуть у випадку, коли:

  • особа не належить до жодної з категорій осіб, які відповідно до Закону мають право на безоплатну вторинну правову допомогу;
  • особа подала неправдиві відомості або фальшиві документи з метою віднесення її до однієї з категорій осіб, які мають право на безо­платну вторинну правову допомогу;
  • вимоги особи про захист або відновлення її прав є неправомірними;
  • особі раніше надавалася безоплатна вто­ринна правова допомога з одного і того ж пи­тання;
  • особа використала всі національні засоби правового захисту у справі, з якої звертається за наданням безоплатної вторинної правової допомоги (у цьому випадку додається письмове роз'яснення про порядок звернення до відповідних міжнародних судових установ чи відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна).

Порядок розгляду звернень громадян про надання безоплатної правової допомоги

Уразі звернення особи про надання одного з видів безоплатної вторинної правової допомо­ги Центр з надання безоплатної вторинної пра­вової допомоги зобов'язаний протягом десяти днів з дня надходження звернення прийняти рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Якщо особа подала звернення про надання одного з видів правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону, до те­риторіального органу юстиції, цей орган зо­бов'язаний протягом трьох днів з дня подання звернення надіслати його до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, діяльність якого поширюється на територію відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Якщо особа не має підстав для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, Центр з надання безоплатної вторинної право­вої допомоги приймає рішення про відмову в наданні безоплатної вторинної правової допо­моги і надсилає копію цього рішення особі,яка звернулася про надання такої допомоги, з од­ночасним роз'ясненням порядку оскарження рішення про відмову в наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

У разі звернення осіб про надання безоплат­ної вторинної правової допомоги або надход­ження інформації про затриманих осіб у випад­ках, установлених законом, Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зо­бов'язаний прийняти рішення про надання бе­зоплатної вторинної правової допомоги з мо­менту затримання особи. У разі отримання від особи, яка провадить дізнання, слідчого чи суду запиту про призначення захисника Центр з на­дання безоплатної вторинної правової допомо­ги зобов'язаний призначити захисника протя­гом 24 годин з моменту надходження запиту.

З 1 січня 2017 року безоплатна вторинна правова допомога надаватиметься в повному обсязі всім категоріям осіб, передбаченим статтею 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу".

ВАЖЛИВО

Сумський обласний центр з надання безо­платної вторинної правової допомоги

Директор: Демченко Олена Миколаївна

Адреса: м. Суми, вул. Харківська, 41

Контактний телефон: 0891-20-00-78

Єдиний телефонний номер системи безо­платної правової допомоги: 0-800-213103

Електронна адреса: Этот e-mail защищен от спам-ботов. Для его просмотра в вашем браузере должна быть включена поддержка Java-script

Записав І.Івахненко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg