Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Чого чекати від нових правил оцінки нерухомого майна
Чого чекати від нових правил оцінки нерухомого майна Печать
Автор Газета "Город А"   
19.08.2013 г.

31 серпня 2013 року в Україні мали набути чинності нові правила оцінки нерухомого майна, за якими будь-які угоди з нерухомістю мали б укладатися лише за наявності спеціальної оцінки для цілей опо­даткування.

Без такої оцінки нотаріуси мали б відмовляти громадянам у посвідченні правочинів купівлі-продажу, міни, дарування, видачі свідоцтв про пра­во на спадщину тощо. Утім Уряд відтермінував на три місяці дію Постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 року за № 231, якою і був затверджений Порядок проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахуван­ня і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства.

"Операції відчуження рухомого і нерухомого майна, що завіряються нотаріусами та при яких виникають доходи, повинні супроводжуватися актами оціночної вартості", - каже приватний нотаріус Охтирського нотаріального округу Віктор Полулях.

- З 1 серпня, з набранням чинності нових правил оцінки нерухомості, фізичні особи, що продають рухоме і нерухоме майно, мали б от­римувати оцінку майна для сплати податків ли­ше у спеціалізованих оцінювачів, - продовжує Віктор Васильович, - але оскільки запровад­ження нових правил відтермінували на три місяці, зараз дозволяється використовувати вже отримані громадянами звіти про оцінку уп­родовж терміну, на який вони видані, але не більше шести місяців.

На сьогодні, за словами Віктора Полуляха, кількість юридичних осіб, що мають право здійснювати оцінку нерухомого майна для цілей оподаткування, є вкрай недостатньою.

"Це зумовлено тим, - пояснює Віктор Василь­ович, - що Фонд держмайна України не мав до­статньо часу для проведення навчання та сертифікації необхідної кількості оцінювачів".

Посилаючись на лист Міністерства юстиції, Віктор Полулях наводить такі цифри: на 1 серп­ня 2013 року реально здійснювати оцінку за новими правилами могли лише 95 юридичних осіб та 161 фізична особа - оцінювач.Це у 63 рази менше кількості тих суб'єктів, які мали право здійснювати оцінку до 1 серпня 2013 року. Якщо врахувати те, що в Україні нотаріуси щодня реєструють: нерухомого майна -1472 дії, земельних ділянок - 546 дій, свідоцтв на право на спадщину (у складі якої є нерухоме майно) - 1736 дій, то 161 оцінювач явно не в змозі задовольнити попит громадян України у разі укладання ними угод.

- Чому, на вашу думку, уряд відтермінував на три місяці дію Поста­нови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 року за № 231, а відтак і запровадження нових правил оцінки нерухомого майна, - цікавлюся у Вікто­ра Полуляха.

- Новий порядок передбачає право здійснювати оцінку впродовж14 робо­чих днів. Нові оцінювачі ще не застосо­вували нові правила на практиці,а то­му люди змушені будуть чекати інколи по З тижні для отримання звіту оціню­вача.Це створювало б перешкоди для реалізації громадянами їх права влас­ності на нерухоме майно.

Якщо раніше за одну оцінку громадяни спла­чували від 200 до 800гривень, то з набуттям чинності нових правил оцінки нерухомого май­на,враховуючи обмежену кількість, а відтак фактичне монопольне становище нових оціню­вачів, якою буде ціна на їх послуги достеменно не відомо. За попередньою інформацією, ціна буде мінімум у три рази дорожче.

Крім того, громадяни, які замовили та опла­тили проведену до1 серпня 2013 року оцінку, мали б замовити та оплатити її повторно, тобто фактично людей позбавили можливості ре­алізувати своє конституційне право на розпо­рядження своєю власністю без додаткових ма­теріальних витрат та перешкод.А це, у свою чергу, суперечило б засадам внутрішньої політики держави у питаннях зменшення вит­рат населення та покращення їх добробуту. То­му рішення Уряду про відтермінування на три місяці нових правил оцінки з метою оподаткування, вважаю, є правиль­ним.

Наразі до Державного реєстру оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності внесено 161 оцінювач -пише "Українська правда" з поси­ланням на Фонд держмайна Ук­раїни. До вересня їх кількість збільшиться у 2,2- 2,5 рази і становитиме близько 350 - 400 суб'єктів. Повідомляється також, що на 31 липня поточного року Фонд держмайна уклав договори з вісьмома навчальними закладами про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, зокрема й за спеціалізацією "Оцінка для цілей оподаткування та нарахуван­ня і сплати інших обов'язкових пла­тежів, які стягуються відповідно до законодавства".

У повідомленні Фонду держмай­на йдеться про зростання кількості охочих пройти базовий курс на­вчання з оцінки до понад 500 осіб. А ще зазначається, що єдина база звітів повністю технічно готова, й усі нотаріуси мають право доступу до неї.

Судовий експерт-автотоварознавець, оцінювач майна, майнових прав та бізнесу Мирослав Кучмай є против­ником запровадження нових правил оцінки не­рухомого майна з метою оподаткування, оскільки, за його словами,документ викликає чимало запитань, відповіді на які не можуть да­ти навіть досвідчені фахівці.

Свого часу Мирослав Кучмай отримав сер­тифікат на всі види оціночної діяльності, але за новими правилами оцінки нерухомого майна він не зможе проводити оцінку з метою оподат­кування без відповідного сертифікату.

- Постанова Кабінету Міністрів України, якою затверджені нові правила оцінки нерухомого майна, була прийнята в березні цього року і ма­ла набрати чинності з 1 серпня, але уряд відтермінував запровадження нових правил на три місяці, - каже Мирослав Миколайович. - I на те були причини. Я, чесно кажучи, не впевне­ний, що нові правила оцінки нерухомості за­працюють й з 1 листопада.Зараз в КМУ та Уряді йде боротьба, Міністерство юстиції висту­пає проти цього документу. І спрогнозувати, чим усе закінчиться, важко.

На сьогодні в Охтирці, за словами Миросла­ва Кучмая, одна оцінка коштує від 200 до 500 гривень, а із запровадженням нових правил її вартість зросте до кількох тисяч.

- Повноцінна оцінка, - каже Мирослав Мико­лайович, - сьогодні коштує 300-500 гривень. Це 30-35 аркушів тексту з додатками. Робиться такий звіт про оцінку упродовж 2-3 днів, а якщо звітів багато, це може тривати й довше. Тому ми практикуємо скорочені звіти. У Міністерстві юс­тиції на це дивляться по-різному. Одні кажуть, що треба йти назустріч людям, інші усіляко при­душують такі спроби. Скажу також, що далеко не всі нотаріуси приймають скорочені варіанти звітів. У Сумах, наприклад, така практика відсутня.Натомість у Харкові, як і в Охтирці, скорочені звіти про оцінку користуються вели­кою популярністю. Це зручно й для самих лю­дей, бо, по-перше, дешевше, а по-друге, ро­биться такий звіт за кілька годин.

Підготував Ігор Івахненко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg