Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Взаємної ввічливості та вдячних покупців!
Взаємної ввічливості та вдячних покупців! Печать
Автор Газета "Город А"   
29.07.2013 г.

Щороку в останню неділю липня (цьогоріч 28 липня) своє про­фесійне свято відзнача­ють працівники торгівлі.

В Україні День працівників торгівлі відзначається з 1996року, відповідно до Указу Прези­дента № 427/95 від 5 червня 1995 року. До слова, за радянсь­ких часів працівники торгівлі відзначали своє професійне свя­то разом із працівниками сфери побутового обслуговування та житлово-комунального господар­ства. Свято так і називалося - День працівників торгівлі, побу­тового обслуговування населен­ня та житлово-комунального гос­подарства.

На сьогодні в Україні налічується понад 900 тисяч об'єктів роздрібної торгівлі (про­довольчих та непродовольчих ма­газинів і кіосків),більше 60 тисяч об'єктів ресторанного господар­ства.

Охтирка здавна була відома як місто купців, один з найбільших осередків торгівлі на Слобожан­щині. З історії також знаємо, що в місті чотири рази на рік проходи­ли ярмарки. Традиції ярмаркуван­ня збереглися та дійшли до наших днів. Навесні (як правило, напередодні Великодня) та восени на Торговій площі охтирчани ярмар­кують. Сільськогосподарські яр­марки користуються неабиякою популярністю у містян, адже це можливість придбати якісну про­дукцію від місцевих виробників за цінами, дещо нижчими від рин­кових.

Фестивалі районного масштабу нерідко супроводжуються теат­ралізованими ярмарками, що за традицією проходять по вулиці Жовтневій. Якщо ви хоч раз були на такому ярмарку, то погодитесь, що це дійсно яскраве видовище з неповторним українським коло­ритом. Що не кажіть, а охтирчани вміють і люблять ярмаркувати.Але наразі - не про це.

Охтирку і сьогодні можна сміли­во назвати містом купців.Маємо два речові ринки, один продо­вольчий та один - сільськогоспо­дарський.Майже на кожному кроці - магазини, кіоски, аптеки. Саме торгівлею більшість охтирчан заробляє собі на життя. І хоча в останні роки спостерігається тенденція до зниження купівель­ної спроможності населення, торгівля в Охтирці процвітає. По­лиці та лотки вщент заповнені усіляким крамом, з'являються нові магазини, відкриваються ве­ликі супермаркети...

Обличчям будь-якого магазину є не яскрава вивіска з назвою,а люди, що стоять за прилавком, щиро усміхаючись кожному по­купцеві. Саме такими є продавці магазину "Продукти" (№ 41) - Ал­ла Анатоліївна Троценко, На­талія Василівна Сич та Ірина Ми­колаївна Колодяжна. "Наші дівчатка, дозволю собі їх так на­звати, дуже хороші - завжди привітні, уважно вислухають, по­радять, що краще взяти, коли не можу визначитися між кількома позиціями.Думаю, зі мною пого­диться і решта покупців. Адже так?", - звертається до черги од­на з відвідувачок магазину. Двоє чоловіків ствердно кива­ють головою.А тим часом мага­зином "гуляє" аромат троянд. "У когось, певно,день народжен­ня?" - цікавлюся у своїх співроз­мовниць. У відповідь чую: "Ні. Це від вдячних покупців". Вияв­ляється, вони ще не перевелися, а тому троянди у 41-му магазині річ звична.

"Колектив у нас дружній, ра­зом працюємо майже 10років", - каже приватний підприємець Антоніна Анатоліївна Мандрика.

Алла Анатоліївна Троценко у сфері торгівлі працює понад 30років (з 1980-го). За її плечима 10 років роботи у центральному (на той час)раймазі, 7 - на засолзаводі і 11 - у 41-му магазині.

Упродовж останніх 10 років у парі з Аллою Анатоліївною пра­цює Ірина Миколаївна Колодяж­на. "У нашій роботі головне - це терпіння.Звичайно, покупець завжди правий, однак покупці бу­вають різні. Хтось, купуючи цукор, запитає, як краще законсервува­ти овочі. Інший, перебуваючи у депресії,почне виливати душу, розповідати про сімейні негараз­ди. У нас і без того вистачає кло­поту, хоча з іншого боку всі ми знаємо, як інколи хочеться виба­лакатися.Головне, щоб це не ви-, ходило за рамки дозволених меж. А загалом спільну мову нама­гаємося знаходити з усіма відвідувачами", - каже пані Ірина. А Наталія Сич додає: "Усі ми - лю­ди, в кожного - свої проблеми, але коли ти на роботі, цього ніхто не повинен помічати. Продавець має випромінювати радість, бути ввічливим і, ясна річ, добре знати свою справу".

Тож усім, хто працює у сфері торгівлі, напередодні професійно­го свята бажаємо взаємної ввічливості та побільше вдячних покупців.А відтак і троянд (чи яки­хось інших квітів), щоб тішили око і дарували гарний настрій.

ігор Івахненко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg